Kartal'da 8 katlı bina çöktü, sayıda ölü ve yaralılar var

İstanbul Kartal'da 14 daireli 8 katlı bir bina çöktü. Enkaz altında kaldığı belirtilen kişilerin kurtarılması için arama kurtarma çalışması sabaha kadar sürdü. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Kartal'da binanın çökmesi sonucu 3 kişinin öldüğünü, 12 kişinin yaralı kurtarıldığını bildirdi.

06 Şubat 2019 Çarşamba 17:35
Kartal'da 8 katlı bina çöktü, sayıda ölü ve yaralılar var






Kartal'da 8 katlı bina çöktü, çok sayıda ölü ve yaralı var 

İstanbul Kartal'da 14 daireli 8 katlı bir bina çöktü. Olay yerine çok sayıda itfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi. Halen kurtarma çalışması devam ederken, çökme sırasında can veren 3 vatandaşın cansız bedenine ulaşıldı. Yaralı olarak kurtarılan 6 kişinin tedavisi sürüyor.  Ekipler enkaz kaldırma çalışmasını sürdürürken, çevrede iki bina tedbir amaçlı boşaltıldı.

Yardım bekleyenlerin seslerini duyurabilmesi için bina çevresinde toplanan kalabalık sessiz olmaları konusunda sürekli uyarılıyor. Enkaza bir arama kurtarma köpeği de getirildi. 14 dairede kayıtlara göre, 43 kişi yaşıyor. Binadaki tüm dairelerin dolu olduğu belirtiliyor. Çökmenin patlama sonrası meydana geldiği öne sürülürken, bina hakkında yıkım kararı olduğu iddiaları ise Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz tarafından yalanlandı. Ancak İstanbul Valisi Ali Yerlikaya binanın 3 katının kaçak olarak yapıldığını açıkladı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, olaya ilişkin soruşturma başlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla Bakan Soylu ve Bakan Kurum'un olay yerine gideceği öğrenildi. Öte yandan İstanbul Anadolu Sulh Ceza Hakimliği, olay ile ilgili yayın yasağı kararı verdi...

Kartal'da 14 daireli 8 katlı bir bina çöktü. Enkaz altında kaldığı belirtilen kişilerin kurtarılması için başlatılan arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. AFAD ekipleri de enkaz altında kalanlara ulaşmaya çalışıyor.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Kartal'da çöken binada 12 kişinin yaralı kurtarıldığını, 3 kişinin de hayatını kaybettiğini bildirdi.

Vali Yerlikaya, Çakabey İmam Hatip Ortaokulu'nda basın mensuplarına yaptığı açıklamada, saat 23.00'teki son açıklamalarından sonra son 3 saat içerisinde 6 kişinin enkazdan çıkarıldığını anlatarak, "Bunlardan 5'i yaralı olarak kurtarıldı, şükürler olsun. Ama maalesef bir vatandaşımız da ölü olarak oradan çıkarıldı." diye konuştu.

Yaralı olarak kurtarılan 5 kişiden birinin yoğun bakımda olduğunu aktaran Yerlikaya, "Bu yaralılarımız, Bahriye Aktar (75) yoğun bakımda. Tayyip Mahmut Alemdar (9),genel durumu iyi. Ali Alemdar (75),genel durumu iyi. Hüsniye Yaman (59) genel durumu iyi. Leyla Yaman (63),genel durumu iyi. Ölü olarak enkazdan çıkardığımız vatandaşımızın kimlik tespit çalışmaları da devam ediyor." ifadelerini kullandı.
 

Yardım bekleyenlerin seslerini duyurabilmesi için bina çevresinde toplanan kalabalık sessiz olmaları konusunda sürekli uyarılıyor. 14 dairede kayıtlara göre, 43 kişi yaşıyor. Binadaki tüm dairelerin dolu olduğu belirtiliyor. Çökmenin patlama sonrası meydana geldiği öne sürülürken, bina hakkında yıkım kararı olduğu iddiaları ise Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz tarafından yalanlandı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, olaya ilişkin soruşturma başlattı...


Kartal'da Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema sokak üzerinde bulunan 7 katlı bina, saat 16.00 sıralarında henüz bilinmeyen bir nedenle çöktü. Olay yerine çok sayıda polis, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Görgü tanıklarının ifadelerine göre, enkaz altında kalanlar var. Bazı vatandaşlar, bina hakkında yıkım kararı olduğunu da iddia etti.

Binadaki tüm dairelerin dolu olduğu ileri sürülürken, itfaiye ekipleri, enkaz çevresinde sürekli çağrı yapıyor. Vatandaşlar da arama kurtarma çalışmalarına yardım ediyor. Binada yaşayanların yakınları da haberi alarak olay yerine akın etti. 

ENKAZDAN BİR KADIN ÇIKARILDI

Bu arada, ekiplerin çalışmaları sırasında, çatının bir bölümünde yeniden çökme yaşandı.

Binanın enkazından 1 saat 20 dakika sonra önce bir kadın ardından da bir erkek yaralı olarak çıkarıldı. Yaralılar ambulansla hastaneye sevk edildi. 


Görgü tanığı Kenan Ayyıldız olay anını şöyle anlattı: "Gürültüyle dışarıya fırladık. Binanın çöktüğünü gördük. Herkes evlerindeydi. Bütün hepsi bizim komşumuz arkadaşımız, şu an enkazın altındalar.."

Binanın bulunduğu sokakta emlakçılık yapan Süleyman Can, binanın 1992 yılında yapıldığını söyledi.  Binan altında bir atölyenin bulunduğu belirtiliyor.

Orhantepe Mahalle Muhtarı Zeki Dağ, atölyenin faaliyet içinde olmadığını, binada 25-30 kişinin bulunduğunu ve 4 kişinin yaralı olarak enkazdan çıkarıldığını söyledi. 

KARTAL BELEDİYE BAŞKANI: 14 DAİREDE, 43 KİŞİ YAŞIYOR

Çökmenin nedeni ise henüz bilinmiyor.  DHA'nın iddiasına göre, binadaki çökme patlama sonucu gerçekleşti. A.A muhabirinin aktardığına göre ise binanın içinde çok sayıda yaralı var. 

Öte yandan, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'nın olay yerine hareket ettiği bildirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, "Kartal Orhantepe Mahallesi Sema Sokak'ta meydana gelen bina çökmesine İBB itfaiyesi (Kartal, Maltepe, Pendik, Kayışdağı, Kadıköy, Yakacık, Bakkalköy, Sultanbeyli, Şişli) 26 araç, 86 personelle müdahale etmektedir." denildi.

Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, binayle ilgili bir yıkım kararı olmadığını söyledi.  Öz, kayıtlara göre, 14 dairede 43 kişi yaşıyor. 

Son Güncelleme: 07.02.2019 08:27
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.