Kayseri Şeker Fabrikası, yüzde 9,99 hisseyi halka arz etmeyi planlıyor

13 Aralık 2012 Perşembe 15:51
Kayseri Şeker Fabrikası, yüzde 9,99 hisseyi halka arz etmeyi planlıyor






KAYSERİ (CİHAN)- Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, fabrikalarında kamuya ait yüzde 9,99 özelleştirilmesi düşünülen hisseyi satın almaları durumunda halka arz etmeyi planladıklarını açıkladı.

Hüseyin Akay, yaptığı yazılı açıklamada, yeni bir döneme hazırlandıklarını belirterek, özelleştirilecek yüzde 9,99'luk hisseyi halka açmayı planladıklarını ifade etti. Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı ile özelleştirme programına alınan Kayseri Şeker Fabrikası AŞ'deki yüzde 9,99'luk kamu hissesinin, şirket tarafından alınabilmesi için hazırlıkların sürdüğüne dikkati çeken Akay, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: İhale ile ilgili gerekli tüm hazırlıkları yaptık. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Kayseri Şeker Fabrikası'ndaki hisselerin yüzde 9,99'luk kamu payını satışa çıkarttı. Bunu belki ilk defa Türk Ticaret Kanunu'ndaki değişiklikler çerçevesinde kendi bünyemizde almayı öngörüyoruz. O hisseyi aldığımız takdirde bunu personelimize, çiftçimize veya isteyen vatandaşa satmayı, halka arz etmeyi düşünüyoruz. Geçmişte yaşanan sorunların benzeri bir daha bu fabrikada yaşanmasın diye bu tedbirleri almak zorundayız. Halka arz işlemi olması halinde SPK denetimi başlayacağı için, şirket üzerindeki denetim mekanizması daha güçlü hale gelecek ve geçmişte yaşanan sorunların bir daha yaşanmaması için tedbir alınmış olacaktır.

Kayseri Şeker Fabrikası'nın artık kötü örnek olmaktan çıktığını anımsatan Akay, iyi bir örnek halini aldığını dile getirerek, Bu gelişme sektörün gelişimine ışık tutacağı gibi, özelleştirmede de tereddütleri ortadan kaldıracağı kanaatindeyiz. Biz artık inanıyoruz ki, özelleştirmedeki şeker fabrikaları, pancar çiftçilerine ve dolayısıyla pancar kooperatiflerine teslim edilecektir. Buna olan inancımız tamdır. Kayseri Şeker'in bu yükselişinin, sektörümüzün geleceğine de katkı sağlayacağından şüphemiz yoktur. Artık fabrikamız iyi bir örnek. Özelleştirme konusunda bizim önerimiz hazır. Bu fabrikaları özelleştirmek adına satmak yerine bunları işletebileceği düşünülen büyük kuruluşlara kiraya vermek, onlara devretmek ve bu şekilde fabrikaların hem gelişmesine katkı sağlamak hem de işlemesine katkı sağlamak daha doğru olur kanaatindeyiz. Bu çerçevede Kayseri Şeker Fabrikamızın çalışma alanına yakın bölgelerde mesela Kırşehir Şeker Fabrikası ve Sorgun için böyle bir düşüncemiz var. Özelleştirme İdaresi böyle bir özelleştirmeyi benimserse, biz bunları kiralayarak çalıştırmak şeklinde bir planlama yapıyoruz. Henüz yazılı olarak müracaatımız olmadı. Bunun için niyetin oluşması lazım. Yani bu konuda özelleştirme modelinin benimsenmesi lazım ki biz o doğrultuda herhangi bir girişimde bulunabilelim. ifadesini kullandı.

Türk Şeker'e ait 25 fabrikanın olduğu ve bu fabrikaların her birinin verimli şekilde çalıştırılmadığını iddia eden Akay, Yani kampanya süresi 10 gün olan fabrikalar var. Bizim 3 günde ürettiğimiz şekeri bir kampanya döneminde üreten fabrikalar var. Bunların şeker maliyetleri de çok yüksek. Çalışanlarına ve çevresine de çok fazla katkısının olması söz konusu değil. Ümit ediyoruz, bu konuda bizim beklediğimiz gelişmeler olur. dedi. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.