Kazakistan Bağımsızlığı'nın 25. yılında; İstanbul'da kutlama var

Kazakistan, bağımsızlığının 25 yılı çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. İstanbul'da Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu tarafından düzenlenen kutlama etkinliğininin yönetimini iyigunler.net yazarı İsmail Cengiz yaptı.

04 Aralık 2016 Pazar 18:35
Kazakistan Bağımsızlığı'nın 25. yılında; İstanbul'da kutlama var






Kazakistan Bağımsızlığı'nın 25. yılında; İstanbul'da kutlama var


Türk Dünyası içinde parlayan yıldız Kazakistan bağımsızlığını ilan edeli çeyrek asır oldu. 1991 yılında ilan edilen bağımsızlık, Kazakistan'ı sadece bölgesinin değil dünyanın yakından takip ettiği gelişme ve kalkınma modeli komşu ülkelere parmak ısırttı. Bağımsızlık ilanından hemen sonra kardeş ülke Türkiye Cumhuriyeti tarafından 'Tanınan' Kazakistan'ın kurucu devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, geride bıraktığı 25. yılda sadece ülkesinin değil, Türk Dünyası'nın Aksakalı haline geldi.

Çin ve Rusya arasında sıkışıp kalan devasa bir coğrafyada toprak bütünlüğünü korumayı başaran, milletini sıkı idealler etrafında sımsıkı kenetlemeyi başaran Nazarbayev, ekonomik anlamda da önemli başarılara imza attı.


Kazakistan'ın bağımsızlık yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu'nın Aksaray'da düzenlenen toplantısına, çok sayıda STK temsilcisi katıldı. Toplantıya katılan Kazakistan İstanbul Konsolosu Galymzhan Yerimbetov konuşmasında, Kazakistan - Türkiye ilişkilerine değindi. Yerimbetov  konuşmasında 25 yıl önce Kazakistan'ı ilk tanıyan ülkenin Türkiye oluğunu anımsatarak, her zaman Türkiye'nin yanında olduklarını söyledi.
Yerimbetov konuşmasında iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesi için Kazakistan ve Türkiye liderlerinin ortaya koyduğu iradeye dikkat çekti.

Toplantıda konuşan Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitisü'nden Doç. Dr. Kutay Karaca Kazakistan'ın bağımsızlık sürecinden günümüze kadar yaşanan gelişmeleri değerlendirirken ilginç tesbitlerde bulundu. Karaca konuşmasında Kazakistan'ın gösterdiği başarının altını çizerek Nazarbayev yönetiminin usta politikasının gelecek kuşaklara miras olarak iyi bir yönetim bırakacağına dikkat çekti.
Karaca; çeyrek asırlık dönem içerisinde Kazakistan ekonomisinin gelişim sürecini anlatırken istikrarlı büyümenin halen devam ettiğini, büyüme modelinin enerji ağırlıklı olmaktan çıkarılarak diğer üretim ve sanayi türlerine yatırım yapılması gerektiğini söyledi.

KAZAKİSTAN NÜFUS POLİTİKASI

Kazakistan nüfus politikasına da dikkat çeken Karaca "Bugün üç çocuk politikası Türkiye için ne kadar önemliyse, bu durum Kazakistan için çok daha önemlidir. Kazakistan 17 milyon kişilik nufusuyla mevcut sınırlarını korumakta zorlanır. Bu kadar az bir nüfusla bu kadar büyük bir coğrafyaya sahip olamazsınız. Dibinizde karınca misali üreyen bir Çin ve Hindistan, askeri ve siyasi gücü artan Rusya olunca 17 milyon nüfusla bu coğrafyayı tutamazsınız. Ne kadar büyük başarı sağlarsanız sağlayın, ne kadar doğru dış politika uygularsanız uygulayın. Nazarbayev ve ekibinin gelecek içinde yapması gereken en doğru şeylerden biri de gelecekte bu ülkeyi nasıl bir yönetime devredeceği kadroları şimdiden hazır hale getirmektir" şeklinde konuştu.

Türk Dünyası arasında işbirliğinin daha da geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Karaca Türk Dünyası'ndaki Çin'in ticari etkisi konusunda daha duyarlı olunması gerektiğini ifade etti.

Yazarımız İsmail Cengiz'in sunumunu yaptığı toplantıya Türk Dünyası'nı temsilen çok sayıda dernek başkanı ve yöneticisi katıldı.
Anahtar Kelimeler:
Kazakistan
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.