Kemalettin Tuğcu'ya buruk anma

18 Ekim 2012 Perşembe 14:57
Kemalettin Tuğcu'ya buruk anma






Çocuk kitapları yazarı Kemalettin Tuğcu, ölümünün 16. yılında Çengelköy Mezarlığı'ndaki kabri başında anıldı. Tuğcu'nun ailesi ve Çocuk Vakfı tarafından düzenlenen anma töreninde sadece 15 kişinin bulunması dikkat çekti.

Mezar başındaki anma törenine kızı Gül Acır, oğlu Yaman Tuğcu, torunu Ebru Uzunbaş, aile yakınları ve Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin katıldı. Saat 13.00 sıralarında Kemalettin Tuğcu'nun kabrine gelen yakınları önce çiçekler bıraktı. Daha sonra Yasin-i Şerif ve Fatiha okundu.

Duaların okunmasından sonra bir konuşma yapan Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin, Tuğcu'nun ilköğretim okullarına adının verilmesini arzu ettiklerini ve geçmişte de bu yönde verilmiş sözler bulunduğunu ifade ederek, bu sözün yerine getirilmesini istedi. Anna töreni için yaklaşık 11 bin kişiye davet gönderdiklerini de belirten Şirin, sadece ailesinin anma törenine katılmasının düşündürücü olduğunu, ona karşı büyük bir vefasızlık gösterildiğini ifade etti.

Tuğcu'nun kızı Gül Acır da kısa bir konuşma yaparak, Onu saygı ve sevgiyle anıyoruz. Onun çocukları nasıl sevdiğini, gönlünde yaşattığını hepimiz biliyoruz. dedi.

TUĞCU KİMDİR

İstanbul'da 27 Aralık 1902 yılında doğdu. Ayaklarındaki bir özür nedeniyle, uzun süreli eğitim görmedi. Kendi kendini yetiştirmiş olan Tuğcu, 13 yaşlarında şiir ve öykü yazmaya başladı. Özellikle, acıklı konuları ve melodramatik olay örgüleri olan romanlarıyla tanındı. 1928 yılında Türkiye Yayınevi'nde çalışmaya başlayan Tuğcu'nun ilk romanı, 1936 yılında yayımlandı. Türkiye'nin hızlı bir değişim geçirdiği, özellikle köyden kente göçle birlikte kentlerin büyüdüğü, şehir merkezlerinde ahşap evler yıkılıp apartmanlar inşa edilirken kentlerin çevresinde kenar mahallelerin oluştuğu 1960'lı yıllarda Kemalettin Tuğcu'nun kısa romanları çok sayıda okura ulaştı. Okurları çoğunlukla çocuklardan oluşan Kemalettin Tuğcu'nun 300'den fazla romanı yayımlandı. Kemalettin Tuğcu, Türk sinemasında çocuk yıldızların rol aldığı filmlerin ilki olan Ayşecik'in senaryosunu kaleme aldı. Baba Evi adlı romanı, aynı adlı televizyon dizisine çevrildi. 1990'lı yılların sonlarında bazı televizyon kanallarında yayınlanan Üvey Baba, Küçük Besleme, Mercan Kolye, Babamın Günahı ve Altın Saçlı Kız filmleri ile Üvey Baba, Küçük Besleme, Mercan Kolye dizileri büyük ilgi gördü. Ençok okunan çocuk yazarı olarak tarihe geçti. 18 Ekim 2006 tarihinde vefat eden Kemalettin Tuğcu Çengelköy mezarlığı'nda toprağa verildi.


CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.