KHK ile ihraç edilenler için YSK'dan önemli karar

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), İstanbul’da seçiminin yenilenmesi başvurularıyla ilgili olarak, ilk kritik kararlarını verdi. YSK, KHK’lılarının oy kullanamayacağına dair itirazı reddetti.

23 Nisan 2019 Salı 18:11
KHK ile ihraç edilenler için YSK'dan önemli karar






KHK ile ihraç edilenler için YSK'dan önemli karar


31 Mart yerel seçimlerinin ardından Türkiye'nin gündeminden düşmeyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri konusunda YSK'dan önemli kararlar çıktı. Yüksek Seçim Kurulu’nda (YSK), AK Parti ve MHP İstanbul’da seçimlerine yönelik itirazlarıyla ilgili ilk değerledirmesinin sonuçlarını biraz önce açıkladı. AK Parti ve MHP'nin seçimlerin yenilenmesi isteğiyle yaptığı başvurunun ardından olağanüstü itirazlarına ilişkin mesai sürüyor. Yüksek Seçim Kurulu ilk olarak, KHK ile ihraç edilen kişilerin oy kullanabileceğine karar verdi. AK Parti, KHK'lıların oy kullanmasını iptal gerekçesi olarak YSK'ya sunmuştu...

KHK İTİRAZI KABUL EDİLMEDİ

Yüksek Seçim Kurulu, AK Parti ve MHP’nin İstanbul’da seçimlerin yenilenmesi talepli olağanüstü itirazlarına ilişkin ikinci gün mesaisinde önemli kararlara imza attı. YSK, AK Parti’nin KHK ile görevlerinden ihraç edilen isimlerin seçimde oy kullanamayacağına dair itirazını reddetti. Yani YSK, KHK’lıların oy kullanabileceğine karar verdi. YSK, AK Parti’nin kısıtlı seçmen ile kamu görevlisi olmayan sandık kurulu üyelerinin araştırılması hususunu ise kabul etti. Bu yönde ara karar verildi. Bu karar ile usulsüz seçmen kaydı yapıldığı iddia edilen yaklaşık 41 bin 132 seçmenin durumu araştırılacak. 


41 BİN 132 SEÇMEN ARAŞTIRILACAK

YSK'nin araştırılmasına karar verdiği 41 bin 132 seçmenin dağılımı şöyle: 2 bin 308 kısıtlı, bin 229 ölü seçmenin listelerde yer aldığı iddiası, 10 bin 290 seçmenin hem cezaevlerinde hem başka seçmen listelerinde olduğu iddiası, 5 bin 287 hükümlünün oy kullandığı iddiası, İstanbul'daki yerleşim yeri adresi cezaevi olan 236 seçmenin oy kullandığı iddiası ile İstanbul genelinde 18 yaşının üzerinde zihinsel engeli bulunan 21 bin 782 kişinin seçmen listelerine kaydedildiği iddiaları. YSK, AK Parti tarafından öne sürülen tüm bu iddiaların araştırılmasına karar verdi. Ayrıca kamu görevlisi olan sandık kurulu üyelerinin durumu da incelenecek. 

ARAŞTIRILMASINA KARAR VERİLEN BAŞLIKLAR

Yüksek Seçim Kurulu AK Parti'nin İstanbul'da seçimlerin yenilenmesine dair ileri sürdüğü toplam 8 iddianın araştırmasına karar verdi.

Başlıklar şöyle; 1-Kısıtlı seçmenler, 2-Ölü seçmenler, 3- tutuklular, 4- Hükümlüler, 5- İlk yerleşim yeri adresi hukuksuz şekilde cezaevinde olanlar, 7- Zihinsel engelliler, 7- Kamu görevi olmayan sandık kurulu başkan ve üyeleri, 8- Kayıp oy pusuluları...
 Kısıtlı seçmen ve sandık kurullarıyla ilgili itirazların ise incelenmesi için ara karar verdi. İstanbul’da AK Parti’nin usulsüz seçmen kaydı yapıldığını iddia ettiği 41 bin 132 kişinin araştırılmasına karar verdi. 
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.