Kıbrıs'ta Türk suyu akıyor; Ada'da tarihi gün

Türkiye ile Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında Akdeniz'e döşenen borularla kurulan su boru hattının vanaları açıldı. 4 yılda tamamlan tarihi proje ile ilk kez bir ada ülkesine ana karadan sağlıklı içme suyu gönderiliyor.

17 Ekim 2015 Cumartesi 14:47
Kıbrıs'ta Türk suyu akıyor; Ada'da tarihi gün






 Kıbrıs'ta Türk suyu akıyor; Ada'da tarihi gün 
Türkiye ile Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında Akdeniz'e döşenen borularla kurulan su boru hattının vanaları açıldı. 4 yılda tamamlan tarihi proje ile ilk kez bir ada ülkesine ana karadan sağlıklı içme suyu gönderiliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Mersin Dragos çayı üzerindeki Alaköprü barajından vanaları açacak, ardından helikopterle gidecekleri Girne'de suyu karşılayacak. 1.6 milyar liraya mal olan proje 4 yılda tamamlandı.  

GEÇİTKÖY BARAJI AÇILDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu,KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu KKTC Su Temin Projesi Alaköprü Barajı ve KKTC Su Temin Projesi Geçitköy Barajı'nın açılış törenine katıldı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, KKTC Su Temin Projesi Alaköprü Barajı ve KKTC Su Temin Projesi Geçitköy Barajı'nın açılış törenine katıldı. İlk olarak Başbakan Davutoğlu konuştu. Ardından KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı söz aldı. Son olarak ise Cumhurbaşkanı Erdoğan hitap etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açılış konuşmasından satır başları;

Açılışını yaptığımız KKTC su temin projesinin ülkemize ve KKTC'li kardeşlerime hayırlı olmasını diliyorum, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Dün gece Türksat 4B uydumuzu gönderdik, dün gökyüzünde çok büyük bir başarı elde etmiştik, bugün de Akdeniz'de çok büyük bir başarı elde ediyoruz.

Kardeşlerim, bu millet bir olursa, beraber olursa, hep birlikte Türkiye oluyrsa aşamayacağı hiçbir engel yoktur. Kıbrıs'a  Kıbrıs'a su temin edecek Alaköprü Barajı'nın temelini Başbakanlığım döneminde burada yapmıştık. 

Dünyada ilk kez uygulanan bir mühendislik çalışmasıyla inşa ettiğimiz deniz geçişi boru hattını da geçtiğimiz ağustos ayında tamamladık. Halen ciddi bir su sıkıntısı içinde olan KKTC'nin şu anda 50 yıllık içme suyu ve tarımsal su ihtiyacını bu projeyle karşılıyoruz. 1 milyar 600 bin liraya mal olan bu proje, bir tarihin gerçekleşmesini sağlıyor. KKTC'ye denizin altından geçen borularla su taşınmasını gerçekleştirmiş bulunuyoruz. İşte gerçek millilik budur. Lafla olmuyor bu iş. Uygulamayla oluyor.

"HENDEK AÇAN TERÖRİSTLER Mİ BU PROJELER YAPILACAK?"

Soruyorum sizlere Belediye araçlarıyla güvenlik güçlerimize karşı hendek açan teröristlerle mi bu projeler yapılacak. 1 Kasım işte bunların hesabının sorulacağı tarihtir. Türkiye'nin gerçek ihtiyacı emek siyaseti, hizmet siyasetidir.

"SUYU OLMAYAN ÜLKENİN MEDENİLİKTEN BAHSETMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR"

Biz su medeniyettir demiştik. Yol medeniyettir demiştik. Onun için 6100 km yol varken biz 12 senede 12 bin kilometre bölünmüş yol ilave ettik. Modern bir ülke olmak istiyorsanız bunları yapmak zorundasınız. Suyu olmayan ülkenin medenilikten bahsetmesi mümkün değildir. İBB Belediye Başkanı olduğumda sular akmıyordu.

"TÜRKİYE NE ZAMAN BÜYÜMEYE BAŞLAMIŞSA, ÖNÜNE ENGELLER ÇIKARILMIŞTIR"

Türkiye tüm engellemelere rağmen tüm alanlarda olduğu gibi sulamada, orancılıkta, tarımda da 2023 hedeflerine adım adım yaklaşıyor. Türkiye ne zaman büyümeye başlamışsa, önüne engeller çıkarılmıştır. 13 yılda oyunların farklı versiyonlarıyla karşılaştık.

"KUZU KUZU GELECEKSİNİZ"

Bakıyorsunuz ana muhalefeti kaçak saray diyor, yavru muhalefeti kaçak saray diyor. Yahu, kaçak saray kadar başınıza taş düşsün. En başta ne diyorlardı biz saraya gitmeyiz, şimdi ne diyorlar ? Çağırırsanız geliriz. Zaten geleceksiniz, kuzu kuzu geleceksiniz, başka çareniz yok.

PROJE HAKKINDA BİLGİLER

"Asrın Projesi" olarak ifade edilen "KKTC Su Temin Projesi"nin Türkiye tarafında yer alan "Alaköprü" ve KKTC tarafındaki "Geçitköy" barajları, planlandığı üzere Mart 2014'te tamamlandı. 7 Ağustos'ta ise deniz geçiş boru hattı çalışmaları sona erdi.

Projenin açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun bugün katıldığı törenle yapıldı.

KKTC İçmesuyu Temini Projesi'nde uygulanacak olan deniz geçişi, 80 kilometre 151 metre uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçiyor, bin 600 milimetre çapındaki, yüksek yoğunluklu polietilen boru hattından oluşuyor.

Dünyada ilk defa uygulanan askılı boru sistemiyle Alaköprü Barajı'ndan alınan su, ilk kez 24 Eylül'de KKTC'de tarafında inşa edilen Geçitköy Barajı'na iletilmişti.

75 MİLYON METREKÜP SU, KKTC'YE AKTARILACAK

Projeyle KKTC'nin uzun vadeli su ihtiyacının karşılanması için Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı'ndan alınacak 75 milyon metreküp su, Akdeniz'e döşenen boru hattı vasıtasıyla KKTC tarafında Girne yakınlarında inşa edilen Geçitköy Barajına aktarılacak.

Su, Türkiye tarafı 24 kilometre, deniz geçişi 80 kilometre ve KKTC tarafı 3 kilometre olmak üzere toplam 107 kilometre uzunluğundaki boru hattı vasıtasıyla KKTC'ye ulaştırılacak.
Son Güncelleme: 17.10.2015 14:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.