Kurbanlıklar canlı ağırlığıyla kilosu 10 liradan satılıyor

17 Ekim 2012 Çarşamba 21:06
Kurbanlıklar canlı ağırlığıyla kilosu 10 liradan satılıyor






ANKARA (CİHAN)- Kurban Bayramı'na yaklaşık bir hafta kaldı. 10 gün önceden belediyelerin belirlediği alanlarda çadır açan kurban satıcıları talebin hafta sonuna doğru artacağını söylüyor. Hayvanlar canlı ağırlığına göre kilosu 10 liradan satılıyor.

Kurbanlık satış ve kesim merkezlerinde ortalama büyük tosunlar 3 bin 500 lira ile 5 bin 500 lira arasında satılıyor. Ancak 2 bin 500 liraya da kurban alabilen vatandaşların olduğunu söyleyen kurbanlık satıcısı Ahmet Dönmez, 2 bin 500 liralık bir kurbanın canlı ağırlığının 300 kilo olduğunu dile getiriyor.

Türkiye'nin çeşitli illerinden gelerek Ankara Yenimahalle Yakacık'ta kurulan çadırlarda vatandaşa kurban satan hayvan üreticileri fiyatların geçen seneden düşük olduğunu vurguluyor. Ortalama canlı hayvan kilosunun 10 liraya satıldığını belirten hayvan satıcıları talebin daha çok Cuma gününden sonra artacağını düşünüyor. Kurbanlık hayvan satıcıları Bayrama doğru kurban fiyatlarının düşeceği beklentisiyle vatandaşların daha çok kurbana yakın günlerde geleceğini öngörüyor.

Yaklaşık 10 gün önce Yozgat'tan Ankara'ya kurbanlık hayvanlarını satmak için gelen Yücel Ersöz, 40 adet kurbanlık hayvanından 16'sını sattığını söylüyor. Hafta sonu elindeki tüm hayvanları satacağını vurgulayan Ersöz, Hafta sonu buradaki çadırlarda tek bir hayvan dahi kalmayacak. Çünkü satıcı zarar ederek satıyor mallarını. Maliyetimiz çok yüksek ancak ucuza satıyoruz. Geçen hafta hayvanın canlı basküldeki ağırlığı 12 liradan satılıyordu. Şimdi 9 liraya kadar düştü. Bu yüzden hafta sonuna hayvanlar satılır. dedi.

Hayvanları yetiştirirken pahalıya ürettiklerini dile getiren hayvan üreticileri satarken vatandaşın ucuza almak istediklerini belirtiyor ve devletten üretim aşamasında destek bekliyor. Bu esnada Ankara Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin Yakacık Kurban satış ve kesim merkezini ziyaret etti. Burada vatandaşlarla sohbet eden Belediye Başkanı Yaşar fiyatları sordu. Kurbanlık hayvan satıcıları ise fiyatların geçen seneye oranla düşük olduğunu söyledi.

Kurban çadırlarını dolaşırken ciğer doğrayan bir vatandaşın yanına giderek Keşke iktidarın da ciğeri olsa. Ciğerli bir iktidar arıyoruz. dedi.

KURBAN SATIŞ YERLERİNDE GEBELİK KONTROL MERKEZLERİ

Kurban satış merkezlerine koyulan bir hizmet de Gebelik Kontrol Merkezleri oldu. Bu sayede hayvan satışa çıkmadan önce uzmanlar tarafından gebe olup olmadığını anlamak için ultrason cihazıyla kontrol ediliyor.

Gebelik kontrol çadırına giren Gürsel Tekin ve Başkan Fethi Yaşar, burada uzmanlarla birlikte bir koyuna ultrason cihazıyla birlikte gebe olup olmadığına baktı. Cihazda koyunun gebe olmadığı ortaya çıktı. Gebe olması halinde canlı kuzunun ultrason cihazında kalp atışlarının görüneceğini bildiren uzmanlar Gürsel Tekin'e bilgi verdi.

ÇADIRIN EN BÜYÜK HAYVANI 7 BİN 750 LİRAYA SATILDI

Çadırın 750 kiloluk en büyük hayvanını satın almak isteyen bir vatandaşla hayvan satıcısının arasında pazarlık yapan Gürsel Tekin pazarlığı 7 bin 750 liraya bağladı. Kurban satıcısı 750 kiloluk hayvan için 9 bin lira isterken pazarlığa katılan Gürsel Tekin 7 bin 500 lirada, vatandaşla satıcının karşılıklı anlaşmaları için el sıkıştı.

Kurban satış ve kesim çadırları ile ilgili Gürsel Tekin'e bilgi veren Yenimahalle Belediye Başkanı, esnafa özel duşların, mescidin, sinema salonunun, lokanta ve bakkalın, olduğunu bildirerek her yıl olduğu gibi bu yılda kurban satış çadırlarına ithal hayvan sokmadıklarını ekledi. Otomatik kesim alanları olduğunu belirten Fethi Yaşar, bayramın birinci günü hayvan kesim merkezlerinde hayvanların yüzde 70'ini kesip teslim edildiğini bildirdi. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.