Kürt Yönetimi: Petrolü, Irak anayasasına göre satıyoruz

14 Aralık 2012 Cuma 13:11
Kürt Yönetimi: Petrolü, Irak anayasasına göre satıyoruz






ERBİL (CİHAN)- Irak merkezi Bağdat hükümetinin, Kürt yönetiminin Türkiye'ye petrol satmasını 'petrol kaçakçılığı' olarak değerlendirmesine bölge yönetiminden sert tepki geldi. İddialara cevap veren Irak Bölgesel Kürt Hükümeti Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami, kendi bölgelerinde bulunan petrolün, Irak anayasası çerçevesinde satışının yapıldığına dikkat çekti.

Bakan Aşti Hawrami, dün bakanlık istesi aracılığıyla yaptığı açıklamada Kürt bölgesi petrolünün kaçak yollarla yurtdışına çıkarılıp satıldığı yönündeki iddiaları yalanlayarak,Böyle bir şey söz konusu bile olamaz dedi.

Bölge yönetiminin, Irak anayasası çerçevesinde petrol satışı yaptığını vurgulayan Bakan Hawrami, Biz açık bir şekilde petrol satışı yapıyoruz. Kürdistan Bölge Hükümeti kaçak yollarla petrol satışı yapmaz. Çünkü bu yönetim seçimle göreve gelmiş meşru bir hükümettir. Sattığımız petrolü resmi olarak ve Irak anayasası çerçevesinde satıyoruz. dedi.

Hawrami, ayrıca Kürt bölgesinden gelecek yıldan itibaren bölgeden250 bin varil petrol ihraç edeceğini de ifade etti. Bölgede şuan günlük 140 bin varil petrol ihraç ediliyor.

Öte yandan, İngiliz Financial Times gazetesi ise, Türkiye ile Irak Bölgesel Kürt Yönetimi arasındaki petrol anlaşmasının son aşamasında olduğunu ve yakında imzalanmasının beklendiğini yazdı. Anlaşmanın sağlanması halinde Türkiye´ye günde 3 milyon varil petrol ile 10 milyar metreküp doğalgaz girecek.

Geçen hafta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın, Petrol ve Gaz Konferansı'na katılmak üzere Erbil´e yapacağı ziyaret, Irak hükümetinin ani bir kararla uçağın inişine izin vermemesi nedeniyle gerçekleşememişti.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.