Medvedev: Her yıl 400 bin vatandaşımız sigaradan ölüyor

16 Ekim 2012 Salı 20:47
Medvedev: Her yıl 400 bin vatandaşımız sigaradan ölüyor






MOSKOVA (CİHAN)- Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, sigaraya bağlı hastalıklar nedeni ile her yıl 400 bin nüfuslu bir kentin yok olduğunu söyledi. Videoblogunda halka seslenen Medvedev, kamusal alanlarda sigara yasağının uygulanmasına ilişkin yasa tasarısını Ekim ayının sonuna kadar gözden geçireceklerini, 1 Ocak 2015'ten itibaren yasağın tam olarak uygulamaya başlayacağını söyledi.
Medvedev, Yasa, devlet kurumlarının bulunduğu tüm binaların sigaradan uzak tutulmasını, çocukların gözünden uzaklaştırmak için mağazalarda tütünün açık şekilde reklamını yasaklamayı ve sigara satış yerlerinin ciddi sayıda azaltılmasını öngörüyor. Restoran, kafe, barlar bu yasağı aşamalı şekilde uygulayacak, tıpkı başka ülkelerde yapıldığı gibi. Final noktası ise 1 Ocak 2015 olacak şeklinde konuştu.

Medvedev, sigarayla mücadele çerçevesinde tütün reklamını tamamen yasaklamayı ve sigara üreticilerinin vergilerini ciddi bir düzeyde artırmayı planladıklarını kaydetti. Söz konusu vergi artışı için ciddi çalışmalar yapacaklarını belirten Medvedev, Bu ek paralar sayesinde sağlık bütçesini artıracağız ve paralar sigaradan vazgeçilmesi için yardım programı ve sağlıklı yaşam için sosyal reklamlara yatırılacak dedi.

44 MİLYON İNSANIMIZ DUMAN ALTINDA

Sigara karşıtı yasanın tiryakilerin haklarını ihlal edeceği yönünde söylentileri sert bir dille eleştiren Rusya Başbakanı, Fakat bugün büyüklerin yüzde 60'ının ve yeni doğan bebekler dahil tüm çocukların hakları sigara tiryakileri tarafından ihlal ediliyor. Onlar zehirli dumanı yutmak zorunda kalıyor. Rusya vatandaşlarının üçte biri iş yerinde sigara dumanını yutmak zorunda. Bugün Rusya dünyanın en fazla sigara içen ülkesi. 44 milyon insanımız günlük nikotinin dozuna bağlı durumda. Bir düşünün çocuklar dahil bu ülke nüfusunun üçte biri! Bir de her yıl yaklaşık 400 bin Rus vatandaşı sigaraya bağlı hastalıklardan hayatını kaybediyor! Ortaya şöyle tablo çıkıyor: Her yıl tütün yüzünden kocaman bir kent ülkenin haritasından siliniyor. Üstelik bu çok acı verici bir şekilde; kanserden kaynaklanan ölüm, kalp krizi ve beyin kanaması, ani ölüm! ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Çin'den sonra sigara piyasası hacmi bakımından ikinci sırada bulunduğuna dikkat çeken Medvedev, Rus piyasasını 4 büyük yabancı şirketin paylaştığını, söz konusu şirketlerin 1990'lı yılların başlarında Rusya'ya geldiği belirtti.

Son 20 yılda sigara içen kadınların sayısının yüzde 7'den yüzde 22'ye çıktığına işaret eden Medvedev, 1993 yılından bu yana sigaraya başlama yaşının 15'den 11'e indiğine de dikkat çekti. Medvedev, Rus tiryakilerinin yüzde 90'ı 20 yaşlarına kadar sigara içmeye başlıyor. Her yıl Rusya'da 400 bin okul öğrencisi 10-13 yaşları arasında sigaraya başlıyor. Ve bunların üçte biri tiryaki haline geliyor. dedi. Medvedev, genç tiryakilerin sayısının artmaması için gereken adımların atılması gerektiğini kaydederek, Sigara karşıtı girişim, sadece büyük yolun başlangıcı! Gelin ülkemizi tütün bağımlılığından kurtaralım! çağrısı yaptı.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.