Mersin'de kayıt dışı seyyar satıcılara müsaade edilmeyecek

17 Ekim 2012 Çarşamba 21:08
Mersin'de kayıt dışı seyyar satıcılara müsaade edilmeyecek






MERSİN (CİHAN)- Mersin'de kayıt dışıyla mücadele için ilgili kurumlar arasında mutabakat zaptı imzalandı. Bu kararla şehirdeki kayıt dışı seyyar satıcılara müsaade edilmeyecek.

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nun talimatıyla Vali Yardımcısı Turgut Serimer başkanlığında 'Esnaf Buluşmaları' toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda kentteki ekonomi ve ticaretin geliştirilerek kayıt altına alınması, izinsiz satış yapan seyyarların faaliyetten men edilmesi ve bu kişilere müsamaha gösterilmemesi konusu ele alındı. Bu konuda Mersin Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, merkez kaymakam ve belediye başkanları ile Mersin ESOB tarafından ortak mutabakat zaptı imzalandı. Valilik onayı ile yürürlüğe girecek kararın ciddiyetle takip edilmesi istenildi.

Mersin Vali Yardımcısı Turgut Serimer toplantıda yaptığı konuşmada seyyar satıcılar ve pazar yerleri olmak üzere iki gündem maddesiyle ilgili toplantı yaptıklarını belirtti. Seyyar satıcılar konusuna değinen Serimer, 5393 sayılı yasada ekonomi ve ticaret geliştirilmesi ve kayıt altına alınması amacıyla izinsiz satış yapan seyyar satıcıları faaliyetten men etmenin belediyelerin görevleri arasında sayıldığını ifade etti. Ayrıca belediyelerin çıkarmış olduğu zabıta yönetmeliğinde de bu hükmün ayrıntılı şekilde yer aldığını vurgulayan Serimer, seyyarlara nasıl mücadele edileceğinin de açıkca belirtildiğini kaydetti. Ancak nedense bütün bunların kağıt üzerinde kaldığını ve esnafın o kadar şikayetine rağmen bu sorun çözülemediğini vurgulayan Serimer, seyyar satıcıların ticaretten men edilmesi ve seyyara müsamaha verilmesi konusunda mutabakat zaptı hazırladıklarını söyledi. Daha önce böyle bir karar alınmadığını ifade eden Serimer, şöyle devam etti: Mersin Valiliği'nin oluru ile alınan bu karar tüm kaymakamlıklara ve belediyelere genelge olarak gönderilecek, bu karara uymayan kurum ve kuruluş temsilcileri hakkında yasıl takip işlemi başlatılacaktır.

Resmi Gazete'de 12 Temmuz 2012 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren pazar yerleri yönetmeliği konusuna da değinen Serimer, söz konusu yönetmelikle sokak aralarında gelişigüzel kurulan pazar yerlerine artık izin verilmeyeceğini ifade etti. Serimer, bazı belediyelerin söz konusu yönetmelik kararını uygulamakta geç kaldığını belirterek, en geç yılbaşına kadar her belediyenin bu yöndeki alt yapısını oluşturmasını istedi.

Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer ise
Mersin'in yıllardır seyyar satıcı işgalinde olduğunu savundu. Bu konuyu ısrarla takip ederek her fırsatta Mersin Valiliği'ne konuyu taşıdıklarını anlatan Dinçer şöyle devam etti: 2002'li yıllarda görev alan vali ve emniyet müdürlerinin aldığı kararla Mersin'in seyyar satıcılardan arındırıldı ancak takip eden yıllarda alınan kararların gevşetilip aksaklıklar yaşandı ve kent son yıllarda yeniden seyyarların işgale uğradı.Bu konuyu gündeme getirerek sık sık Valiliğe ilettik. Valimiz Hasan Basri Güzeloğlu'nun kati suretle seyyar sorunun karara bağlama kararı aldı.

Konuşmaların ardından Mersin Vali Yardımcısı Turgut Serimer, toplantıda hazır bulunanlarca imza altına alınan mutabakat zaptını okudu. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.