Mısır çiftçinin yüzünü güldürdü

17 Ekim 2012 Çarşamba 16:46
Mısır çiftçinin yüzünü güldürdü






KAHRAMANMARAŞ (CİHAN)- ABD'de mısır üretimindeki azalma ve talepteki artış Türkiye'de çiftçilerin yüzünü güldürdü. Elbistan Ovası'nda yetişen patlak mısır ve yemlik mısır bölge çiftçisinin yüzünü güldürdü.

Elbistan Ovası'nda 7 bin dönüm alana patlak mısır ekildiği ve 4 bin ton civarında rekolte elde edildiği öğrenildi. Patlak mısır tüccarlar vasıtasıyla önce Mersin, oradan da ABD ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Bu yıl mısırın çiftçi için çok iyi bir kazanç yolu olduğunu ifade eden Elbistan Zahire Pazarı Kooperatifi Başkanı İbrahim Alagöz, mısır sayesinde çiftçinin oldukça kazançlı bir yılı geride bıraktığını belirtti. Alagöz, Bölgemizde ağırlıklı olarak buğday, arpa, pancar ve ayçiçeği ekiliyor. Çiftçilerimizin büyük bölümü yıllardır bu ürünleri ekiyordu. Şimdi bölge çiftçimizin gözde bitkisi mısır oldu. Patlak mısır sayesinde Elbistan çiftçisinin cebine en az 8 milyon TL girdi. 5 milyon TL de yemlik mısırdan geldiği zaman kazancın boyutu ortaya çıkıyor. dedi.

Tüccarlarla sözleşme imzalayan çiftçilerin patlak mısırın tonunu bin 490 TL'den sattığını anlatan Alagöz, Sözleşme imzalamayanlar ise tonunu 2 bin TL ile 2 bin 100 TL arasında satıyor. Mısırı önce biz ülkemize ithal ediyorduk. Şimdi ihraç ediyoruz. Bu çok önemli bir ayrıntı. Gelecek yıllarda buğday, arpa ve pancar gibi ürünlerin yerini mısırın alacağını söyleyebilirim. Geleceğin en kazançlı ürünlerinden biri mısır olacak. şeklinde konuştu. Mısırın fazla bir külfet getirmediğini aktaran Başkan Alagöz, Diğer bitkiler gibi sürekli bakım isteyen bir bitki değil. 2 -3 defa sulayıp bir kere çapalasanız yetiyor. Elbistan Ovası Türkiye'nin 4. büyük ovası. Bu nedenle bu tür alternatif ürünler bizler için önem arz ediyor. Bölgemizin mısırının ABD ve Avrupa ülkelerine satılması bizi sevindiriyor. ifadesini kullandı. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.