NASA'dan tüyler ürperten rapor: 900 yılın en kurak dönemi

NASA'ya göre aralarında Türkiye'nin de bulunduğu doğu akdeniz kuşağı ülkelerinde son 900 yılın en büyük kuraklığı geliyor. Kuraklığın en büyük nedeni insani kaynaklı olarak gösteriliyor

02 Mart 2016 Çarşamba 13:24
NASA'dan tüyler ürperten rapor: 900 yılın en kurak dönemi







NASA'dan tüyler ürperten rapor: 900 yılın en kurak dönemi

Türkiye'nin de içinde bulunduğu kuşak son 900 yılın en kurak dönemine giriyor. Amerikan Uzay Kuruluşu NASA Türkiye'yi kapsayan Doğu Akdeniz bölgesi için alarm veriyor. NASA'ya göre 1998 yılında başlayıp halen süren kuraklık son 900 yılın en etkili kuraklığı geliyor.

NASA Türkiye'yi de içine alan  Kıbrıs, İsrail,  Filistin, Ürdün, Lübnan ve Suriye'yi kapsayan Doğu Akdeniz bölgesinde 1998 yılında başlayan kuraklığın son 900 yılın en kötüsü olduğunu açıkladı.

Dış basının yer ayırdığı ve tam olarak Amerikan Jeofizik Birliği'nin 'Geophysical Research-Atmospheres' dergisi tarafından yayınlanacak araştırmada ABD'nin New York kentindeki NASA Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü'nden iklim bilimci Ben Cook ve ekibi 9 asırlık verileri inceledi.

Ben Cook ve ekibine göre  Türkiye'nin de yer aldığı Doğu Akdeniz'de 1998 – 2012 yılları arasında görülen kuraklık, son 500 yılın en kurak döneminden yüzde 50 oranında daha şiddetli geçti. Son 900 yıla göre ise en kurak dönemden yüzde 10 – 20 arası daha kuraktı. Kısaca son 9 asır boyunca yaşanamdığı kadar şiddetli bir kuraklık yaşanıyor. Bu kuraklığın etkileri ise halen sürüyor.

Doğu Akdeniz'in iklim koşullarını ve suyun azalışını anlamak için yapılan araştırma sonunda elde edilen veriler, kuraklığın oluşumunda doğal etkenlerle, insan kaynaklı küresel ısınma arasındaki farklılıkları gösterdi.

KURAKLIĞIN SEBEBİ İNSAN KAYNAKLI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

Ben Cook, "İnsan kaynaklı iklim değişikliğinin önemi ve büyüklüğü, doğal iklim değişkenliğinin boyutlarını anlamamız gerektiğini gösterdi. Asırlar süren doğal değişkenliğin dışında kalan  olaylara ve anormalliklere bakınca bunlara insan kaynaklı iklim değişikliğinin sebep olduğunu görebiliriz" ifadesini kullandı.
Son Güncelleme: 02.03.2016 13:29
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.