Obama 'Türkiye ve Katar'a güveniyorum'

Obama'nın geçtiğimiz Pazar günü akşamı İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'yu arayarak yükses bir ses tonuyla bağırdığı ortaya çıktı

31 Temmuz 2014 Perşembe 16:19
Obama 'Türkiye ve Katar'a güveniyorum'






Obama'dan Netanyahu'ya telefonda fırça,  'Türkiye ve Katar'a güveniyorum'


Gazze'ye saldırılar 24. gününe girerken ABD Başkanı Barack Obama'nın geçtiğimiz Pazar günü akşamı İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'yu arayarak yükses bir ses tonuyla bağırarak 'Derhal hava saldırılarına son ver, acil ateşkes ilan etmeni talep ediyorum' dediği ortaya çıktı. Obama aynı telefon görüşmesinde 'Türkiye ve Katar Hamas'ı 2102 şartlarında yeni bir ateşkese ikna edecek, bunun görüşmeleri yapılıyor' sözleri Ankara ve Tel Aviv hattında yeni gizli görüşmelerin yapıldığını ima etti. Uzun süredir konuşmalarında, Türkiye ve Ankara'yı pek ağzına almayan Obama'nın konuşmasında 'Türkiye'ye güveniyorum' sözü dikkatlerden kaçmadı

TELEFONDA FIRÇA ATTI

Netanyahu Obama telefon görüşmesi bugün İsrail basınında geniş yer aldı. ABD ve İsrail yetkilileri 'fırça' konusunu yalandı. Ancak telefon görüşmesinde ilginç detaylar var.
Netanyahu telefon görüşmesi sırasında ısrarla Katar ve Türkiye'nin Hamas'ın en büyük destekçisi olduğunu söylerken, Obama bu konuda 'Türkiye ve Katar'a bu konuda güveniyorum. Türkiye Hamas'ı kalıcı bir ateşkes konusunda ikna etmeye çalışıyor' sözlerdi dikkat çekti, İsrail Kanal1 televizyonunda konuşmanın tam metni yayınlandı.

Obama, "İsrail’in tüm askeri aktivitelerini tek taraflı olarak durdurmasını beklediğimi tekrar ediyorum. Gazze’deki yıkımın fotoğrafı, dünyayı İsrail’in pozisyonundan uzaklaştırıyor" görüşünü dile getiriyor. Netanyahu da "Kerry'nin ateşkes planı gerçek dışı ve Hamas'a askeri ve diplomatik avantaj sağlıyor" iddiasında bulunuyor.

"Askeri operasyonlar"ın bir hafta içinde bitmesi halinde Türkiye ve Katar'ın Hamas'la 2012'deki ateşkes temelinde görüşmelere başlayacağını belirten Obama'nın "Bu anlaşma, İsrail’in Gazze üzerinde uyguladığı abluka ve kısıtlamaları kaldırmasını da içeriyor" demesi üzerine Netanyahu, "Türkiye ve Katar, Hamas'ın en büyük destekçileri, onlara adil arabulucular olarak güvenmek mümkün değil" ifadelerini kullanıyor.

Obama'nın "Ben Türkiye ve Katar'a güveniyorum. İsrail müzakerecilerini seçecek pozisyonda değil" şeklindeki sözlerine Netanyahu, "Ben buna karşı çıkıyorum. Çünkü Hamas roket saldırılarını sürdürecek, tünellerden terör saldırılarına devam edecek" karşılığını veriyor. Bunun üzerine Obama, "Top şimdi İsrail'in sahasında ve askeri operasyonlar sonlandırmalı" diyor.

Obama'nın iddia edilen telefon görüşmesinde atıfta bulunduğu 2012 ateşkes anlaşması, İsrail'in 14 Kasım 2012'de Gazze'ye düzenlediği, 8 gün süren ve 162 Filistinlinin öldüğü, bin 200 kişinin yaralandığı "Bulut Sütunu operasyonu"nun ardından yapılmıştı.

ÖLÜ SAYISI HIZLA ARTIYOR

İsrail saldırıları sırasında ölü sayısı 1470'i buldu. Yaralı sayısı ise 7 bini geçti. İsrail topçu birlikleri dün kapalı bir pazar yeri ve camiyi hedef aldı. Her iki saldırı sırasında ölenlerin sayısının 40'ı bulduğu açıklandı.

 

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.