• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Ormancılar Sarıyer'de buluştu | Yangından da beteri var
Gündem
Yayınlanma: 25 Ekim 2023 - 11:14

Ormancılar Sarıyer'de buluştu | Yangından da beteri var

Türkiye'nin yeşil örtüsü ormanlarımız her yaz mevsiminde alevlere yenik düşerken, Türkiye Ormancılar Derneği daha büyük tehlikeye dikkat çekti.

3 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Ormancılar Sarıyer'de buluştu | Yangından da beteri var

Ormancılar Sarıyer'de buluştu | Yangından da beteri var

Sarıyer Belediyesi ve Türkiye Ormancılar Derneği Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde bir araya gelerek Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısı ile Türkiye'deki ormanların tahribatına ilişkin bir panel düzenledi. 


Orman yangınları kamuoyunda ses getirirken orman alanlarının ormancılık dışı amaçlarla kullanıma açılmasının dikkatlerden kaçtığına değinilen panelde; ormanlık alanların maden ocakları, enerji nakil hatları, turizm tesisleri gibi kullanımlarına vurgu yapıldı.

Sarıyer Belediyesi ve Türkiye Ormancılar Derneği ormanların yanmasının yanı sıra ormancılık dışı kullanıma açılmasına dikkat çeken bir panel düzenledi. Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleşen panelde son yıllarda artan orman kayıpları üzerinde duruldu. Türkiye Ormancılar Derneği Şube Başkanı Sezai Kaya yaptığı konuşmada, “Türkiye Ormancılar Derneği ve Sarıyer Belediyesi önemli bir sorumluluğu yerine getiriyor, bugün buradan çıkan sonuçlar doğrultusunda bir taslak hazırlanacak” bilgisini verdi. İşletmeler bizim ormanlarımızı yok ediyor” diyen Prof. Dr. Doğan Kantarcı ise panelde yaptığı konuşmada: “Evet. Kamu hizmetinden bahsediliyor ama şirket yararına değil. Kamu yararına. Kamu biziz, şirket değiliz.

Peki, şirketler ne yapıyor? Parayı kasasına koyuyor” ifadelerini kullandı. TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası üyelerinden Teoman Alptürk ise konuşmasında enerji vurgusu yaparak bunun bir üçgen olarak düşünülmesi gerektiğine; sürdürülebilirlik, güven ve ekonomi başlıklarının öneminin atlanmaması gerektiğine değindi.

“ORMANLARIMIZI YOK EDİYORUZ”

Ormancılık dışı amaçlarla yapılan tahsislerin sayısı ekonomik kalkınmaya hizmet edeceği yanılgısıyla her geçen yıl daha da arttırılıyor” diyen Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç şunlara dikkat çekti: “11 yılda fiilen orman ekosistemi olma özelliğini kaybetmiş çok fazla yer var. Yani biz devlet olarak yok ediyoruz, bunun başka bir izahı yok. Sevgili dostlar sizler işin uzmanlarısınız. Ormanlarımızın ormancılık dışı kullanıma açılması konusunda bilimsel açıklamalarınızı, rakamlarla söyleyeceksiniz Biraz önce söylediğim gibi. Biz de ormanlık alanları en fazla olan nadir ilçelerden biriyiz. Yangınlar kadar tehlikeli bu ormancılık dışı kullanım alanlarının bugün de yarın da gelecek kuşaklar açısından da çok vahim olduğunun farkındayız. Biz bu kayıpların önüne geçmek için yerel yönetimler olarak elimizden geleni yapmalıyız.”

ORMANLARI YOK EDEREK KALKINABİLİR MİYİZ?

Maalesef duyarlı belediye sayıları oldukça az. Bu yüzden konuşmalarıma Sarıyer Belediyesi'ne ve Başkan Şükrü Genç'e teşekkür ederek başlamak istiyorum” diyen Prof. Dr. Erdoğan Atamış şu başlıkların altını çizdi: “Maalesef birçok konuda kuşatma altında ormanlarımız, özellikle yasalarda yapılan değişiklikler artık hepimizi çileden çıkarmış vaziyette. Özellikle son yirmi yılda 36 kez yasalarda değişiklik yapıldı. Siyasi iktidarlar da zaman zaman kendi ekonomik yetersizliklerini, orman alanlarından karşılamaya çalıştılar. Maalesef bu çelişkiyi yaşıyoruz. Hiçbir siyasi iktidara bırakılacak kadar değersiz, gözden çıkarılacak bir varlık değil ormanlarımız. Son yıllarda orman kaybında rakamlar artıyor. Çünkü keşif yapmış hükümet. Nasıl bir keşif? Kalkınacağız. Kalkınmak için ormanları yerle bir edeceğiz. Tıpkı Brezilya'da bir önceki Cumhurbaşkanının fikri gibi veya Endonezya'daki yöneticiler gibi veya Kolombiya'daki yöneticiler gibi. Ormanları yok ederek kalkınma fikri gelmiş. Olabilir mi? Kalkınabilirler mi? Tabi ki hayır.”

“CİDDİ BİR TEHDİT VAR”

TEMA Vakfı katılımcılarından Eylem Tuncaelli yaptığı konuşmada madenciliğe değinerek şu başlıkların altını çizdi: “Sadece ülkemizde son iki yılda bilinen dört kaza oldu. Biri de Şebinkarahisar'da gündeme geldi. Bunun üzerine vakıf olarak eğildik ve ilgilenmeye başladık. Zaten hepiniz biliyorsunuz Brezilya'da bir demir madeninde kaza olmuştu. Oradaki insanların birçoğunun cesedine bile denk gelinemedi. O cesetler kayıp olarak tarihe geçti. Çok ciddi bir tehdit bu. İlk elli yıl içerisinde bu atık barajlarının yarısından fazlası çok ciddi kazalara neden olacak.”

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Meteorolojiden kritik uyarı: Sıcaklık rekoru geliyor! Termometreler 37'yi görecek
Meteorolojiden kritik uyarı: Sıcaklık rekoru geliyor! Termometreler 37'yi görecek
Araç satışlarında yeni dönem: Zorunlu uygulama tüm taşıtlarda başladı
Araç satışlarında yeni dönem: Zorunlu uygulama tüm taşıtlarda başladı
A101’den flaş indirim: Ayçiçek yağında indirim kampanyası başladı
A101’den flaş indirim: Ayçiçek yağında indirim kampanyası başladı
Meteoroloji'den son dakika uyarısı: Batıda sert rüzgarlar, doğuda sağanak yağmur
Meteoroloji'den son dakika uyarısı: Batıda sert rüzgarlar, doğuda sağanak yağmur
Son Haberler
MEB'den flaş cep telefonu kararı: Liselerde cep telefonuna şok yasak
MEB'den flaş cep telefonu kararı: Liselerde cep telefonuna şok yasak
Şaşırtan keşif: Elektrik faturasında devrim! O düğmeye basınca tasarruf mümkün
Şaşırtan keşif: Elektrik faturasında devrim! O düğmeye basınca...
AK Parti’den 21 maddelik bomba vergi teklifi: ÖTV, KDV ve kurumlar vergisinde devrim
AK Parti’den 21 maddelik bomba vergi teklifi: ÖTV, KDV ve kurumlar...
Damakları şenlendiren tarif:Patates püreli dana rosto tarifi... 7’den 70’e damak çatlatan lezzet
Damakları şenlendiren tarif:Patates püreli dana rosto tarifi... 7’den...
Benzin ve motorine dev zam kapıda: Depoyu doldurmanın tam zamanı
Benzin ve motorine dev zam kapıda: Depoyu doldurmanın tam zamanı
Zeytinyağı ihracatı yasaklandı | Üreticinin umudu lisanslı depolarda
Zeytinyağı ihracatı yasaklandı | Üreticinin umudu lisanslı depolarda

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.