Ortadoğu'da FLAŞ gelişme, İsrail ateşkesi kabul etti

Kahire'de süren görüşmelerde İsrail hükümeti ateş kes teklifini dün akşam kabul ettiğini duyurdu. Hamas ise beklemede

15 Temmuz 2014 Salı 08:51
Ortadoğu'da FLAŞ gelişme, İsrail ateşkesi kabul etti






Ortadoğu'da FLAŞ gelişme, İsrail ateşkesi kabul etti


Kahire'de süren görüşmelerde İsrail hükümeti ateş kes teklifini dün akşam kabul ettiğini duyurdu. Bu duyurunun ardından Netanyahu hükümeti bakanlar kurulunu toplayarak ateş-kes süreci hakkında bilgi verdi ve kararı kabul ettirdi. HAMAS siyasi kanadı ateş-kes önerisini kabul ettiği iddiaları var. Ancak askeri kanadın teklife direndiği bildiriliyor. İşte son gelişmeler

HAMAS KAPSAMLI ANLAŞMA İSTİYOR

İsrail Bakanlar Kurulu, Mısır'ın Gazze'deki çatışmaları durdurmak için ateşkes önerisini kabul etti. Karar Twitter'dan duyuruldu. Tarafların 48 saat içinde Kahire'de bir araya gelmesini öngören ateşkesi reddeden Hamas'ın askeri kanadı "Kapsamlı bir anlaşma olmadan ateşkes olmaz" diyor. Şimdi gözler bir kez daha HAMAS'ta.

İsrail Güvenlik Kabinesi'nin Mısır'ın ateşkes çağrısını görüşmek için bu sabah toplandı. Sabah saat 07.00'de yapılan toplantının ardından  ateşkes önerisinin kabul edildiği bildirildi.

İsrail Bakanlar Kurulu, Mısır'ın Gazze çatışmaları durdurmak için ateşkes önerisini kabul ettiği belirtildi.

TWİTTER'DAN DUYURDU

İsrail Başbakanlık Sözcüsü Ofir Gendelman, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Başbakan Binyamin Netanyahu başkanlığındaki güvenlik kabinesinin, bu sabah yaptığı toplantıda, Mısır'ın ateşkes girişimini kabul ettiğini belirtti.

Gendelman, ateşkesin 09.00'dan itibaren başlatıldığını ifade etti.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da Mısır'ın ateşkes girişimini desteklediğini açıkladı.

MISIR'DAN İSRAİL'E ROKET

İsrail Güvenlik Kabinesi'nin ateşkesi görüşmek üzere bir araya geldiği toplantı öncesinde Mısır topraklarından, İsrail'in sahil kenti Eilat'a roket saldırısı düzenlendi. Saldırıda dört sivil yaralandı.

HAMAS'IN ASAKERİ KANADINDAN İLK YANIT RET

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, "Medyada gördüğümüz ateşkes haberleri konusunda hiç kimse bize resmi ya da gayrıresmi bir teklifte bulunmadı. Fakat eğer teklifin içeriği doğruysa, bu teslim olmak anlamına gelir ki biz bunu derhal reddediyoruz" açıklamasını yaptı. Tugay, "Düşmanla savaşımız şiddetlenecektir" diye ekledi.

Hamas Sözcüsü Fevzi Barhum, "Kapsamlı bir anlaşma sağlanamadan ateşkes yapmayı reddediyoruz. Savaş zamanında önce ateşi kesip sonra müzakere etmezsiniz" dedi. Hamas olarak bu konuda resmi bir teklif almadıklarını söyleyen Barhum, "Direniş silahları kırmızı çizgimizdir" ifadesini kullandı.

GÖZLER HAMAS'TA

İsrail'in ateşekes önerisini kabul etmesinin ardından gözler bir kez daha HAMAS'a çevrildi. İsrail'in ateşkes önerisini kabul etmesinin ardından HAMAS'tan bir açıklama daha bekleniyor.

MISIR NE ÖNERMİŞTİ?

Mısır, Gazze Şeridi'ndeki çatışmaların sona erdirilmesi için bir öneri sunarak, İsrail ve Hamas'a salı sabahı 09.00'dan itibaren ateşkes uygulamaları yönünde çağrıda bulundu.

Kahire yönetiminin önerdiği ateşkes, karadan, denizden ve havadan gerçekleşecek bombardımanın önüne geçmeyi hedefliyor. Ateşkes ayrıca, sınır kapılarının açılarak sivillerin güvenli geçişinin teminatının sağlanmasını içeriyor.

Öneriye göre, taraflar silahların susmasının ardından 48 saat içerisinde Kahire'de bir araya gelerek görüşme gerçekleştirecek.

HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 189'A YÜKSELDİ

İsrail'in, bir haftadır Gazze'deki sivil yerleşim alanlarına düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 189'a yükselirken, bin 400 kişi yaralandı.

İsrail savaş uçakları sabaha karşı Gazze'nin güneyinde bulunan Han Yunus kentindeki bir eve düzenlediği saldırıda 3 Filistinli hayatını kaybetti, 10 kişi yaralandı.

Öte yandan, Gazze'den İsrail'e atılan füzeler nedeniyle çoğu panik sonucu 211 İsraillinin yaralandığı belirtildi.


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.