Ovit Tüneli ülke ve bölgeye önemli kazanımlar sağlayacak

17 Ekim 2012 Çarşamba 21:12
Ovit Tüneli ülke ve bölgeye önemli kazanımlar sağlayacak






TRABZON (CİHAN)- Karayolları Genel Müdür Yardımcısı Erol Altun, Karadeniz ile Doğu Anadolu'yu birbirine bağlayacak Ovit dağı tünelinin hem ülke hem de bölge için önemli getirileri olacağını ifade etti.

Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı Mimar Sinan Uluslararası Proje Olimpiyatları'ndaki 'Erzurumlu İbrahim Hakkı' oturumu Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu başkanlığında yapıldı. Oturumda 'Karadeniz-Mezopotamya Dostluk Yolu Projesi (OVİT)' konulu bir sunum yapan Karayolları Genel Müdür Yardımcısı Erol Altun, Türkiye'de ulaştırma projelerinde önemli tünel ve viyadüklerin yapılmadığını belirterek, Gelişmekte olan teknoloji bu yapıları daha kolay yapmamıza imkan sağlamaktadır. Ülkemizde karşımıza kaçınılmaz olarak tüneller çıkmaktadır. Rize ile Doğu Anadolu arasında tarih içerisinde çeşitli yollar vardır. Ovit dağının da daha önce tünel olarak geçilmesi düşünülmüş, ancak o yılın şartları yeterli olmadığı için gerçekleştirilememiştir. dedi.

Geçtiğimiz yıl yapım çalışmaları başlatılan Ovit Dağı tünelinin çift tüplü geçiş bakımından dünyada büyüklük olarak ikinci sırada olduğuna değinen Altun, tünelin yapılmasıyla 6 ay ulaşama kapalı kalan Rize-Erzurum Ovit yolunun 12 ay açık olacağını kaydetti.

Ovit tünelinin tamamlanmasının ülke ve bölge açısından birçok faydalar sağlayacağını anlatan Altun, bunları şöyle sıraladı: Ovit Dağı tüneli ile Karadeniz ve Doğu Anadolu tüneli arasındaki ulaşım kesintisiz ve yüksek standartlarla sağlanacak. Kafkasya ve Orta Asya ve Ortadoğu ülkeleri arasında bir köprü görevi üstelen güzergah ulaşım sorunun ortadan kaldıracaktır. Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında üretilen önemli bir kısım ürünün Karadeniz limanlarının önemini arttıracak. Özellikle Doğu, Orta Doğu ve Karadeniz arasındaki ulaşım önemli ölçüde kolaylaşacaktır. Bu ülkelerin ihracatında önemli bir derece arttırılması olacaktır. Bölgenin ulaşımı kolaylaşacağı için nüfus dağılımı dengelenecek, turizm faaliyetleri artacaktır.

Altun, Ovit Tüneli'nin 3,5 yıl gibi bir süre içerisinde bitirilmesinin hedeflendiğini de sözlerine ekledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ankara İl Müdürü İnşaat Mühendisi Kasım Kayıhan da aynı oturumda 'Sağlıklı Şehirleşmede Yapı Denetlemenin Rolü' başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Türkiye'de şehirleşmenin hızla arttığına işaret eden Kayıhan, Toplumun gelişmişlik düzeyini ve medeniyete yaptığı katkıyı belirleyen faktörlerden biri de o toplumun şehirleridir. Günümüzde şehirleşme bir gelişmişlik göstergesi haline gelmiştir. 2008 yılı itibariyle dünya nüfusunun yarı ve Türkiye nüfusunun üçte ikisi kentlerde yaşamaktadır. Avrupa Birliği ortalama olarak halkın yüzde 85'i kentlerde yaşıyor iken, Türkiye'de bu oran son yıllarda yüzde 73'e yükselmiştir. Bu oranın hızlı artması beraberinde birçok sorunu da getirmektedir. dedi.

Kayıhan, bu sorunları ise şöyle sıraladı: Ekonomik, teknolojik, siyasal, sosyolojik psikolojik, nedenlere dayalı olarak bir hızla artmakta olan öngörülemeyen plansız kentleşme başlıca şu sorunları karşımıza çıkıyor. Plansız yapılaşma ve gecekondu sorunları, hızlı sanayileşme çarpık kentleşme altyapı sorunları, çevre sorunları ve kültürel mirasın yok edilmesi, suç artışı ve çöküntü alanlar oluşumu, ulaşım sorunları, kentlileşme, kent kimliği demografik ve kültürel sorunlar, istihdam sorunları, Arsa ve kira fiyatlarındaki spekülatif artış sorunları olarak sıralayabiliriz. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.