Patlayan Süt nedir? Süt nasıl patlar?

Son günlerde sosyal medyada hızla yayılan patlayan süt görüntüleri tüketicinin aklını karıştırdı, uzmanlar vatandaşların yüksek ateşte kaynamaya terk ettiği süt cezvelerinin mutlaka karıştırılmasını istiyor.

03 Kasım 2018 Cumartesi 01:48
Patlayan Süt nedir? Süt nasıl patlar?






Patlayan Süt nedir? Süt nasıl patlar?


Patlayan Süt haberi çok sayıda tükekicinin dikkatini çekti. Her gün marketten güvenerek aldığı karton kutu içindeki UHT teknoloji ile paketlenmiş sütlerin patladığını duyan vatandaşlara uzmanından tavsiye var. İşte o haberin devamı...


Süt patlar mı? UHT teknoloji ile paketlenen sütlerin kaynatılması sırasında sık sık karşımıza çıkan sorunun kaynağı ne sütte, ne de paketlemede... Uzmanlar, karton kutularda satılan sütlerin dar ağızlı geniş tabanlı cezvelerde kaynatılması sırasında bu tür riskler barındırdığı görüşünde.

SÜT KAYNATMAYI HAFİFE ALMAYIN

Hazır sütlerin çoğunlukla UHT teknolojisi ile karton kutular içinde evimize kadar ulaştığını belirten uzmanlar, kaynatmada kullanılan çelik ve ağzı daha dar cezvelerin yüksek ateşte küçük riskler taşıdığı biliniyor. 

Yüksek ateşe maruz kalan sütün dibinde oluşan hava kabarcıklarının kaynaka noktasına yakın bir sırada açığa çıkmakta zorlandığını belirten uzmanlara göre "Cezvede karıştırılmayan süt malesef küçük bir patlamaya neden olabilir. Daha fazlası beklenmez. Bu sütün sorunlu olduğu anlamına gelmez. Sütün içerisinde kimyasal ya da biyolojik bir madde katıldığı anlamına gelmez. Tamamen kimyasal bir reaksiyon. Sıkışan hava kabarcığı, yukarıya alınmadığı için patlayarak yukarıya çıkmasından kaynaklanıyor."


Sosyal medyada dolaşan patlayan süt görüntülerinin yıllardır var olduğunu belirten uzmanları sütü ısıtırken ya  da kaynatırken arada bir karıştırmanın en iyi yol olduğunu, süt içindeki mineral değerlerinin yüksek ateşte yok olmasının önüne geçilebileceğini belirterek şunları söylüyor:

1- Sütü mümkünse eskisi gibi çinko kaplamalı cezvelerde ısıtın.
2- Sütü her zaman kısık ateşte ısıtın, ya da kaynatın.
3- Sütün içindeki mineral değerlerini korumak için yüksek ateşe maruz bırakmayın..
4- Karton paketlerde aldığınız sütlerin son kullanma tarihine dikkat edin.
5- UHT sütleri mümkün olduğu kadar kaynatmak yerine ısıtarak tüketin.

Son Güncelleme: 03.11.2018 22:14
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
melti 2018-11-03 16:27:07

bu normal bir patlama değil ama açığa çıkan bir hava baloncuğu gibi düşünmeyin ciddi bir patlama oluyor

Avatar
Sağlık 2018-11-04 03:08:49

Bencede hic normal bir durum söz konusu değil ısınan süt mutlaka kaynar ancak burda kaynamadan içindeki kimyasal madde bir kaç dakika sonra tepkimeye girip patlıyor süt muhendisi biri olarak defalarca deney yaptok5 hic boyle şeyle karşılaşmadık çocuklarımızda içiyor lütfen insan sağlığı ile oynamayalim

Avatar
sevinç keskin 2018-11-04 11:41:55

yeni nesil süt ısıtmayı bilmiyor ki? koy ocağa ısınsın kaynasın.. kahveyi bile karıştırmadan içen nesil sütü kaynatmayı bakalım ne zaman öğrenecek. süt kabarmasından bile korkuyorlar