Prof.Dr. Erdoğan: Kur'ân'ı bağlamından çıkarmadan anlamak gerekli

18 Ekim 2012 Perşembe 15:06
Prof.Dr. Erdoğan: Kur'ân'ı bağlamından çıkarmadan anlamak gerekli






SAKARYA (CİHAN)- Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Erdoğan, Kur'ân'ı bağlamından çıkarmadan anlamak gerektiğini belirterek; Aksi takdirde herkes Kur'ân ayetlerini kendi arzu ve isteği doğrultusunda, fikrini delillendirmek amacıyla kullanabilir ve nihayetinde yoldan sapabilir. dedi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen 'Geleneği Olmayan Din Olur mu?' konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Mehmet Erdoğan, her dinin belli bir kültürde ve mekânda ortaya çıktığını ve belli bir gelenek içinde gelişerek sonraki asırlara ulaştığını belirtti.

Aynı durumun İslam için de söz konusu olduğunu kaydeden Erdoğan, bu geleneği atlayarak yahut da görmezden gelerek, hiç yokmuş gibi İslam dinini anlamaya çalışmanın gereksiz bir çaba olduğunu dile getirdi. Erdoğan, bu çabanın bir yansıması olarak 'Kur'ân'ı bize nazil olmuş gibi okuma' düşüncesinin de doğru neticelere ulaştırmayacağını dile getirdi.

Kur'ân'ı bağlamından çıkarmadan anlamak gerektiğini vurgulayan Erdoğan, aksi takdirde herkesin Kur'ân ayetlerini kendi arzu ve isteği doğrultusunda, fikrini delillendirmek amacıyla kullanabileceği ve nihayetinde yoldan sapabileceğini ifade eden Erdoğan; Bu tür yoldan sapmalara düşmemek için Sünneti ve geleneği temsil eden İcmayı dikkate almak ve onlara göre Kur'ân'ı yorumlamak, daha sonra da o zamandan günümüze taşıyıp güncelleştirmek gerekiyor. Aksi takdirde bugünün insanlarını o zamana götürmek boş bir çaba olacaktır. diye konuştu.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.