Prof.Dr.Karslı; Asgari ücret işsizliği artırabilir

Prof.Dr. Abdurrahim Karslı asgari ücret düzenlemesi hakkında iyigunler.net'in sorularını yanıtladı. Karslı, "Devlet ve iş veren el ele versin yükü paylaşsınlar. Şuan asgari ücret 1000 lira. Bunu 1300 lira yapalım diyor hükümet. Bunun tamamını iş verene yüklemeyelim. % 50 'sini devlet ödesin %50'sini iş veren ödesin." şeklinde konuştu.

10 Aralık 2015 Perşembe 14:17
Prof.Dr.Karslı; Asgari ücret işsizliği artırabilir






Prof.Dr.Karslı; Asgari ücret işsizliği artırabilir
 

Prof.Dr. Abdurrahim Karslı asgari ücret düzenlemesinin işsizliği artırabileceği uyarısında bulundu. Karslı, hükümet tarafından yapılan son asgari ücret düzenlemesi hakkında iyigunler.net'in sorularını cevaplandırdı. Karslı, "Devlet ve iş veren el ele versin yükü paylaşsınlar. Şuan asgari ücret 1000 lira. Bunu 1300 lira yapalım diyor hükümet. Bunun tamamını iş verene yüklemeyelim. yüzde 50 'sini devlet ödesin yüzde 50'sini iş veren ödesin." şeklinde konuştu.

" Asgari ücret sadece Türkiye'de değil 1890'lı yıllardan beri tüm dünyada var. Belirleme usulleri birbirinden farklı olsa bile Dünya da birçok yerde uygulanıyor. Zahiren belki doğru, asgari ücret işsizliği artırabilir. Hatta Türkiye'de istatistiklere bakarsanız asgari ücretteki artış oranına göre işsizlik oranı seyreder grafikte. Ama sırf bu sebepten dolayı asgari ücreti artırmaktan kaçmamak lazım. Çünkü bu bir zaruriyettir. "
 
- İş verenler tek başına bu yükü kaldırabilir mi ?
 
"Devlet ve iş veren el ele versin yükü paylaşsınlar. Şuan asgari ücret 1000 lira. Bunu 1300 lira yapalım diyor hükümet. Ben bunun tamamını iş verene yüklemeyelim demiştim.yüzde 50 'sini devlet ödesin yüzde 50'sini iş veren ödesin."
 
- Devlet nasıl ödemelidir bu yüzde 50'yi ?

" Her dönem yani üç aylık dönemler sonrasında bizler bilançolar veririz. Geçici vergi, karlılığımız, ciromuz, bilançomuz şudur diye. Türkiye'de bir çok müessese  bir çok tacir gerçek bilançoyu vermez. Dolayısıyla ben bu çalıştırdığım işçilerin bir kısmını devlete vereceğim vergiden düşüreceğim dersen en azından düşüreceği kadar bir karlılık gösterir, bilançolarda biraz düzelir diye mesela birincil %50'sini ödesin ikincil %25'ini ödesin kademeli olarak işverene kaysın. Çünkü müessesede çalışan 1300 liralık işçiler değil. Diyelim ki ben bir müessesem var ve 100 kişi çalıştırıyorum, bunun %50'si asgari ücretle çalışıyor 1000 lirayı 1300 e çıkardığım zaman diğer işçilerinde ücretlerini forse etmem lazım." 

 
Son Güncelleme: 06.02.2017 19:26
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.