Putin karşıtı muhalif lider Udaltsov gözaltında, 10 yılla yargılanacak

17 Ekim 2012 Çarşamba 14:50
Putin karşıtı muhalif lider Udaltsov gözaltında, 10 yılla yargılanacak






MOSKOVA (CİHAN)- Parlamento ve devlet başkanlığı seçimlerinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e karşı protesto eylemlerinin liderlerinden Sol Cephe başkanı Sergey Udaltsov, sabah saatlerinde güvenlik güçlerince evinden alınarak polis merkezine götürüldü. Udaltsov'un Belarus'un başkenti Minsk'te, Avrupa'daki Rus kenti Kaliningrad dahil, bir çok kentte iktidarı ele geçirmek için yapılacak eylem ve planların konuşulduğu Gürcü politikacı Givi Targamadze ile görüşmesi ile ilgili gizli çekim görüntülerinin Rus televizyonu NTV'de yayınlanmasının ardından Soruşturma Komisyonu harekete geçti.
Muhalif liderin kamu düzenini bozmak suçundan 10 yıla kadar hapis cezası ile yargılanması bekleniyor.

Polis aracına götürülürken konuşan Udaltsov, Bu bir keyfi uygulama ve provokasyon. Halkın sessiz kalmayacağını ve bir şekilde tepki göstereceğini ümit ediyorum. dedi. Udaltsov'un avukatı Violetta Volkova görevlilerin evde arama yaptıklarını, kendisinin şu an sorguda olduğunu, gözaltında kalma ihtimalinin de yüksek olduğunu belirtti. Volkova'ya göre tüm iddialar temelsiz.

Soruşturma Komisyonu Sözcüsü Ria Novosti'ye yaptığı değerlendirmede, görüntülerin kalitesinin çok düşük olduğunu, ancak montaj olmadığının anlaşıldığını ifade etti.

NTV'de yer alan konuşmalarda Udaltsov'un bulunduğu toplantıda ülke genelinde terör eylemleri organize etmek, bunların finansmanı için yurt dışı bağlantıları oluşturmak ve sahte pasaportlar hazırlamak gibi bir dizi yasa dışı eylem ele alınıyor.

Geçen hafta NTV'ye konuşan Udaltsov, video görüntülerinin kurgu olduğunu iddia etmiş, Ben son aylarda Gürcistan, Ukrayna ve Belarus'tan onlarca insanla görüştüm. Avrupa ülkelerinden görüştüklerim de oldu. Siyasi bir figür için tüm bunlar normal. Sol Cephe'nin finanse edilmesi için iş adamlarından taleplerimiz de oldu. Ancak hiçbir zaman ülke genelinde bir şiddet eylemlerinin herhangi bir dış istihbarat teşkilatları tarafından finanse edilmesini görüşmedim... savunmasında bulunmuştu.

Gürcistan parlamentosu Savunma ve Güvenlik Komisyonu Başkanlığı görevini yapan Targamadze, Gürcü lider Mihail Saakaşvili'ye yakınlığı ile biliniyor. İddiaları propaganda olarak değerlendiren Targamadze, Udaltsov'la görüşmesini yalanladı.

NTV'de yayınlanan belgeselde Targamadze'nin Gürcistan ve Ukrayna'da gerçekleşen renkli devrimlerin organizasyonunda destek sağlayan önemli isimlerden biri olduğu iddia edildi.

Rusya parlamentosu üst kanadı Duma Güvenlik ve Rüşvetle Mücadele Komisyonu Başkanı İrina Yarovaya, Udaltsov aleyhine çok ciddi davaların başlayacağını söyledi. Ria Novosti'ye konuşan Yarovaya, Görüntüler ve yapılan konuşmalar bütün ülkelerde ciddi suç olarak değerlendirilir ve yargılanır... dedi.

Soruşturma Komisyonu Sözcüsü Vladimir Markin, Interfax'a yaptığı açıklamada Udaltsov'la birlikte yardımcısı Konstantin Lebedev, Leonis Razvoshayev'in de yargılanacağını söyledi.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.