Rahip Brunson davasında tanıklar ifade değiştirdi

Davada Rahip Brunson aleyhinde ifade veren tanıklardan üçünün ifadelerini değiştirdikleri belirtildi. Tanıklar Brunson'u suçlayan eski ifadelerini değiştirerek iddialarından vazgeçtiler. Savcılık ise Brunson için adli kontrol kaldırılsın talebinde bulundu

12 Ekim 2018 Cuma 15:57
Rahip Brunson davasında tanıklar ifade değiştirdi






Rahip Brunson davasında tanıklar ifade değiştirdi

Brunson, ardından da davanın 4. duruşmasının görüleceği Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ne saat 06.45 sıralarında getirildi. Kritik dava öncesi, yoğun güvenlik önlemlerinin alınması dikkat çekti. Brunson’un gelişini de ulusal ve uluslararası çok sayıda basın mensubu takip etti. İzmir'de terör örgütü adına suç işlemek ve casusluk suçlamasıyla yargılanan ABD'li rahip Andrew Brunson, yargılandığı davanın dördüncü duruşması görülüyor. Duruşmanın savcısı esas hakkında mütalaasında Brunson hakkında 10 yıl hapis cezası ve adli kontrol talebinin kaldırılmasını istedi. Mahkeme heyetinin adli kontrol şartlarının kaldırılmasına karar vermesi durumunda bu Brunson'ın ev hapsinin sona ermesi anlamına gelecek. Aralık 2016'da tutuklanan Brunson'un tutukluluğu geçtiğimiz Temmuz ayında ev hapsine çevrilmişti

Papaz, İzmir’den Aliağa’ya götürüldüğü esnada özel harekat polisleri de eskort görevinde bulundu. İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava başladı. Dava başlamadan önce ise duruşma salonunda Andrew Craig Brunson ve eşi Norine Brunson, ellerini kalplerinin üzerine koyarak, uzun süre birbirlerine baktı.

Davaya verilen aranın ardından savcı esas hakkında mütalaasını veriyor.

TANIKLAR İFADELERİNİ DEĞİŞTİRDİ

Davada Brunson aleyhinde ifade veren tanıklardan üçünün ifadelerini değiştirdikleri belirtildi. Tanıklar Brunson'u suçlayan eski ifadelerini değiştirerek iddialarından vazgeçtiler.

Davanın kilit isimlerinden olan Levent Kalkan daha önce 15 Temmuz darbe girişimi sırasında bazı askerlerin Brunson'un evinde kaldığını söylemiş ve bu bilgiyi Yılmaz Demircan'dan duyduğunu söylemişti.

Duruşmada Kalkan ve Demircan yüzleştirildi. Demircan, "Bu evde ben sadece Korelileri gördüm" derken, mahkeme başkanının "Hani FETÖ'cüler kalmıştı bu evde" şeklindeki sorusuna Levent Kalkan, "Ben böyle bir şey söylemedim" diyerek yanıt verdi.

Kalkan ifadesinin yanlış anlaşıldığını öne sürdü.

AVUKATIYLA GÜNLERDİR HAZIRLIKLAR YAPILIYOR

Öte yandan, papaz Brunson’un hakim karşısına çıkacağı dava, saat 10.00 sıralarında başlayacak. Dünya’nın gözünün çevrildiği dava öncesi ABD tarafından da üst üste açıklamalar yapılırken, son olarak ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier de Brunson’u evinde ziyaret etti. Brunson'un avukatı, 4 tanığın dinlenmesini isteyecek.

Brunson’un avukatı İsmail Cem Halavurt da, aldığı izinle papazın ev hapsindeki dairesine giderek, duruşmadaki talep ve savunmalar için hazırlık yaptı. Duruşmaya, ABD tarafından da bir takım temsilcilerin katılması öngörülürken, özelikle yabancı basın mensuplarının da davaya ilgisi dikkat çekiyor.

İDDİANAMEDE HANGİ SUÇLAMALAR VAR 

Terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği iddiasıyla 9 Aralık 2016’da tutuklanan ABD’li rahip Brunson hakkında hazırlanan iddianamede, Brunson’un din adamı görüntüsü altında söz konusu terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği ve genel stratejileri kapsamında eylem birlikteliği içinde olduğu, örgütlerin amaçlarını bilerek ve isteyerek iş birliği yaptığı belirtildi. Brunson’ın FETÖ’nün üst düzey mensupları ile kod isimlerini bilerek görüştüğü, bu kapsamda örgütün sözde eski Ege Bölgesi imamı firari Bekir Baz ve yardımcısı Murat Safa ile ‘silahlı terör örgütü üyesi olmak’ suçlamasından yargılanan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı Taner Kılıç ile görüşmeler yaparak strateji belirlediği de iddiaları da iddianamede yer aldı.

"TÜRKİYE İLE ANLAŞMA YAPILMADI"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Rahip Brunson’un serbest bırakılması konusunda Türkiye ile ABD taraflarının anlaştığı haberini yalanladı. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert olağan basın toplantısında bir Amerikan kanalında ABD ile Türkiye'nin cuma günü mahkemesi görülecek olan Rahip Brunson’un serbest bırakılması konusunda anlaşıldığı haberini yalanlayarak, "ABD ile Türkiye arasında bu konuda bir anlaşma yoktur" dedi.

Brunson'un serbest bırakılmasını en baştan beri istediklerini belirten Nauert, "Serbest bırakılması iki ülke ilişkileri için önemli bir adım olur" değerlendirmesinde bulundu. Davayı baştan beri tüm ABD hükümeti olarak takip ettiklerini söyleyen Nauert, "Rahip Branson çok uzun zamandır tutuklu" ifadesini kullandı.

"SERBEST KALMASI İÇİN DUA EDİYORUZ"

Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü´ne gelen New York Hristiyan Kilisesi pastörlerinden William Devlin, Brunson´un serbest kalmasını beklediklerini söyledi.

Bütün dünyanın bu beklenti içinde olduğunu öne süren Devlin, "Umuyorum ki mahkeme Brunson´u serbest bırakacaktır. Bizler de buradayız, sizler de takip ettiğiniz için teşekkür ediyorum. Herkes serbest kalmasını bekliyor. Dün ABD basınında serbest kalacağına yönelik haberlere yer verildi. Umarım Brunson serbest kalır. Bugün serbest kalmasını umut ediyoruz. Bu benim İzmir'e dördüncü gelişim. Brunson Türkiyeyi ve Türk insanını seven bir adam. 23 yıldır Türkiye'de yaşıyor. Burada görevi var. Hiçbir politik bağlantısı yok. Serbest kalması için dua ediyoruz. Benim onunla kişisel herhangi bir temasım olmadı. Ben New York eyaletine bağlı bir pastörüm" dedi.

Duruşmayı izlemek için kendiliğinden geldiğini, herhangi bir resmi görevi olmadığını söyleyen Devlin, daha sonra duruşmayı izlemek için kampüse girdi.

EŞİ VE ABD MASLAHATGÜZARI DURUŞMA SALONUNA GELDİ 

Andrew Craig Brunson, kritik duruşma için sabah erken saatlerde davanın 4. duruşmasının görüleceği Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ne getirilirken, saat 10.00 itibariyle de Brunson’ın eşi Norine Brunson ve ABD Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier de davanın görüleceği Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ne geldi. ABD Büyükelçiliğine ait zırhlı ciplerle kampüse gelen Brunson'un eşi ve Hovenier, yapılan aramanın ardından içeriye alınarak duruşmanın yapılacağı salona geçti.

Son Güncelleme: 12.10.2018 13:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.