RTİB'den Rusya ve Türkiye'ye duyarlılık çağrısı

18 Ekim 2012 Perşembe 12:32
RTİB'den Rusya ve Türkiye'ye duyarlılık çağrısı






MOSKOVA (CİHAN)- Rus -Türk İşadamları Birliği (RTİB) Rusya ve Türkiye'den tüm kesimleri ikili ilişkilerin geleceği konusunda duyarlı olmaya çağırdı. Hafta sonunda 15. yılını kutlayan birliğin konu ile ilgili mesajı şu şekilde: Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Sayın Vladimir Putin'in de katkıları ile stratejik ortaklığa doğru ilerleyen ikili ilişkilerimiz, tüm Avrasya coğrafyasında istikrar ve güven ortamının garantisini oluşturmaktadır. Dünyanın kırılgan bölgelerinden Kafkaslar, Balkanlar, Orta Asya ve Karadeniz havzası bu işbirliği sayesinde güven ve huzur ortamında yasıyor.
Ekonomi, siyasi, kültür ve turizm alanlarında gelişen ilişkilerimiz başta iki ülke halklarının refahına hizmet etmekte. Rusya'da faaliyette bulunan 3 bine yakın Türk şirketi, 100 bine yakın Rusya vatandaşına istihdam sağlıyor. Rusya'da Türk iş dünyasının doğrudan yatırımları 10 milyar dolara ulaştı. Türk inşaat firmalarının Rusya'da tamamladığı projeler 35 milyar doları buldu. Halen 3,5 milyar doların üzerinde projelerin inşaatı sürüyor. Rus şirketlerin Türkiye'de yatırımları da hızla gelişiyor. Son günlerde Sberbank Türk Denizbank için 3,6 milyar dolar ödeme yaptı. 20 milyar dolarlık Rus yatırımı ilk nükleer santralimizin inşaatına başlamak için gün sayılıyor. Toplam ticaret hacmimiz 2012 yılı sonunda 35 milyar dolara ulaşacak. Türkiye'ye giden Rus turist sayısı 3,5 milyonu buldu. On binlerce vatandaşımız ortak evlilik gerçekleştirdi. İkili ilişkilerimiz sadece siyasi düzeyde değil, toplumun tüm kesimleri açısından gelişiyor. İki ülke liderlerinin belirlediği 100 milyar dolarlık hedef doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Yüzlerce yıllık tarihin tecrübeleri ile çok boyutlu olarak gelişen Rusya-Türkiye ilişkilerinin geleceğine olan inancımız tam. İki ülke liderlerinin de katkıları ile yaşanan son hadiselerin iki ülke kamuoylarının bazı kesimlerinde yol açtığı yanlış anlamaların kısa sürede dağılacağını ümit ediyoruz. Dışişleri Bakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sayın Sergey Lavrov'un ikili ilişkilerin sağlam zeminler üzerinde ilerlediği yönündeki açıklamalarını bu bakımdan takdir ve memnuniyetle karşılıyoruz.
3 Aralık'ta Devlet Başkanı Putin'in çok sayıda bakanla birlikte
Türkiye'yegerçekleştireceği ziyaret, iki ülke arasında karşılıklı güven ortamının daha da kuvvetlenmesine katkı sağlayacak. Üst Düzey İşbirliği Konseyi üçüncü toplantısı vesilesi ile gerçekleşecek zirvede siyasilerimizin Suriye'de yaşanan insanlık dramına da bölge ülkeleri olarak siyasi bir çözüm bulmalarını diliyoruz. Savaşlar her zaman anaların ağlamasına ve çocukların da öksüz kalmasına neden oluyor. Rusya'da faaliyette bulunan iş adamları olarak akan kanın durdurulmasını ve ikili ilişkilerimizin de stratejik ortaklığa doğru taşınmasını arzu ediyoruz. Rusya ve Türkiye'nin el ele vermeleri durumunda bölgede üstesinden gelemeyecekleri çok az sorun vardır. Toplumun tüm kesimlerini gelecek nesiller için duyarlı olmaya ve sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz. denildi.


CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.