Rusya: Kaddafi sonrası Libya'da iç savaş kaçınılmaz

22 Ağustos 2011 Pazartesi 18:34
Rusya: Kaddafi sonrası Libya'da iç savaş kaçınılmaz






MOSKOVA (CİHAN)- Libya'da Muammer Kaddafi döneminin sona erdiği, muhalif grupların ülkede kontrolü ele geçirdiği yönünde haberlerin gelmesinin ardından Moskova'dan farklı açıklamalar geliyor. Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Konstantin Kosaçev, muhalefetin herhangi bir lideri olmadığını, farklı gruplar arasında iç savaşın kaçınılmaz olduğunu söyledi.Rus yetkili, Kaddafi'nin artık kontrolü ele geçirme şansını kaybettiğini, sadece kitle imha silahları kullanma ihtimali olduğunu, ancak bunu da hiçbir zaman denememesini ümit ettiklerini söyledi. Gelinen noktanın hikayenin sonu olmadığına değinen Kosaçev, Libya Ulusal Geçiş Konseyi birlik değil. Farklı kabile, etnik ve siyasi gruplardan oluşuyor. Şimdi süreç yeni başlıyor. Burada farklı kabileler iç savaşa başlayabilir... dedi. Kosaçev, herhangi bir güç kullanmadan Kaddafi'nin istifaya ikna edilmesinin önemli olduğuna değindi.NATO'nun 1973 sayılı kararın sınırlarını aştığına inandıklarını kaydeden Kosaçev, Libya'da yeni yönetim iktidara geldiğinde meşrutiyeti tartışılacak. NATO ve yurt dışı destekle iktidara gelmiş bir yönetim olarak değerlendirilecek. Bu durum Libya ve Libya halkı için hiç iyi olmayacak eleştirisi getirdi.
ENERJİ KONTRATLARINDA RUSYA YA DA ÇİN OLMAYACAK
Libya'da 3-4 ayrı ismin televizyonlar karşısına çıktığına değinen Rus yetkili, Libya'da kim kimdir, ne nedir belirsiz. Bölgede bir çok öngöremediğimiz gelişmelerin yaşanabileceğine inanıyorum dedi. Ekonomik, ticari çıkarlar ve özellikle de enerji kaynakları konusunun belirleyici bir rolü olacağına işaret eden Kosaçev, Batılı ülkelerin desteğini alarak iktidara gelen gruplar NATO ülkelerine yeni kontratlarda öncelik verecek. Sözde insanı operasyona dahil olmayan ne Rusya, ne Çin ne de Güney Afrika eşit şartlarda bu anlaşmalara ulaşamayacak. ifadelerini kullandı. Rusya'nın Libya Geçiş Konseyi'ni tanıma konusunda herhangi bir sorunu bulunmadığını kaydeden Kosaçev, Kaddafi'nin istifasını açıklamasının ardından bunu yapabileceklerini söyledi. Rus yetkili Libya'nın içişlerine müdahaleyi düşünmediklerini de vurguladı.Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise dış güçlerin Libya'nın içişlerine karışmamaları konusunda uyarı yapıldı. Bakanlıktan yapılan değerlendirmede, Libya'da iktidar değişiminin ülke ekonomisine ciddi zarar veren ve büyük çoğunlukla halkın etkilendiği iç çatışmanın sona ermesini sağlamasını ümit ettikleri kaydedildi. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.