Rusya: Türkiye'nin, kargonun yasallığına dair şüphesi yok

18 Ekim 2012 Perşembe 17:25
Rusya: Türkiye'nin, kargonun yasallığına dair şüphesi yok






MOSKOVA (CİHAN)- Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç, Ankara'nın Suriye Havayolları'na ait uçaktaki kargonun yasallığı ile ilgili şüphesi olmadığını, sevkiyatla ilgili bilgilendirmenin eksikliğinden şikayetçi olduğunu söyledi. Lukaşeviç, Türk tarafının, el koyduğu kargonun prensipte yasal olduğu konusunda şüphesi yok. Maalesef, taşımanın prosedürü ile ilgili şikayetleri var. dedi.

Lukaşeviç uçakta mühimmat varlığı ile ilgili başlangıçtaki iddiaların da Türkiye tarafından reddedildiğini öne sürdü.

Bakanlık sözcüsü, uçakta bulunan Rus yolculara kaba davranıldığını da iddia etti. Lukaşeviç, Uçakta bulunan Rus vatandaşları, Türk güvenlik görevlilerinin kendilerine kaba davrandığını söyledi. Hatta kabin görevlilerine yönelik fiziki eylemde bile bulundular. iddiasını ortaya attı. Lukaşeviç, Türk tarafının da uçakta Rus vatandaşlarının tutulması ve büyükelçilik çalışanları ile görüşememesinden üzüntü duyduğunu belirtti.

Lukaşeviç bu durumda olayın tüm detayları ile aydınlatılması ve Türkiye yönetiminin resmi bir açıklama yapması için baskıları sürdüreceklerini kaydetti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı daha önce de Rus yolcularla büyükelçilik çalışanlarının görüşmesine izin verilmediğini ve yolculara 8 saat boyunca yemek bile verilmediğini iddia etmişti. İddiaları reddeden Ankara, uçakta Rus yolcu olduğunun son anda farkına varıldığını ve uçağa yemek verilmemesi gibi bir durumun da söz konusu olmadığını belirtiyor.

RUSYA KARGOYU İSTİYOR

Sevkiyat yapan Rus şirketin kargoyu geri almak için talepte bulunacağını hatırlatan Lukaşeviç, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un konu ile ilgili açıklamasının geçerliliğini koruduğunu kaydetti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, daha önce yaptığı açıklamada Türkiye'nin Chicago Sözleşmesi çerçevesinde Suriye uçağını indirmeye hakkı olduğunu söylemiş, kendilerinin yaşanan süreçle ilgili de açıklama beklediklerini ifade etmişti. Lavrov, kargonun talep edileceğine dair de uyarıda bulunmuştu.

BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el İbrahimi'nin Kurban Bayramı vesilesi ile ateşkes çağrısını desteklediklerini ifade eden Lukaşeviç, Bunun uzun vadeli ateşkese dönüşmesi bizim hedefimiz. dedi. Lukaşeviç, İbrahimi, Kurban Bayramı vesilesi ile Müslümanlar için kutsal günlerde ateşkes önerisinde bulundu. Suriye yönetimi de bu çağrıya olumlu cevap vereceğini açıkladı. şeklinde konuştu. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.