• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. SAHİM-SEN | Askeri hastaneler açılmalı
Gündem
Yayınlanma: 26 Ekim 2021 - 10:25

SAHİM-SEN | Askeri hastaneler açılmalı

Terörle mücadele ve sınır ötesi çatışmalarda ağır yaralanan TSK personelinin son dönemde sık sık şehit olması, 2016 yılında kapatılan askeri hastanelerin açılması tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.

4 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
SAHİM-SEN | Askeri hastaneler açılmalı

SAHİM-SEN | Askeri hastaneler açılmalı


2016 yılında çıkartılan bir kararnameyle Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait 33 askeri hastane Sağlık Bakanlığı’na devredildi. Bu hastanelerde çalışan subay, astsubay ve sivil memurların özlük hakları ve konumları hala çözüme kavuşturulmamışken binlerce sağlık astsubayının ve sivil memurun ise hak ederek kazandığı sertifikalardaki unvanları, lojman hakları ellerinden alındı.  

Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı İçişleri Bakanlığı’na bağlandığı gibi Askeri Hastanelerde devirle değil de kurumsal yapısı korunarak Sağlık Bakanlığı’na bağlansaydı bu sorunlar olmayacaktı. Artık gelinen noktada Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Genel Başkanı Özlem Akarken, “ Savaşın tramvatik tedavisinde askeri hastanelerinin geçmişte ne kadar iyi hizmet verdiğinin göstergesidir. Sivil hastaneler bu anlamdaki tedavileri karşılayamıyor. Askeri hastanelerin ne kadar önemli olduğunu acı örneklerle yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

26 Ağustos 2016 tarihinde çıkartılan kararnameyle TSK’ya ait toplamda 33 askeri hastane Sağlık Bakanlığı’na devredildi ve bu hastanelerde çalışan subay, astsubay ve sivil memurların özlük hakları ve konumları ise hâlihazırda çözüme kavuşturulmadı. Son süreçte ise askeri hastanelerde çalışan binlerce sağlık astsubayının ve sivil memurun hak ederek kazandığı sertifikalardaki unvanları da hukuksuzca ellerinden alındı. Askeri hastanelerin kapatılmasının askeri sağlık sisteminde telafisi zor yarıklar açtığını belirten Özlem Akarken, “ Bugün gelinen noktada maalesef ki askeri sağlık sistemimiz çöküş noktasına geldi. Bundan 5 sene önce sorgusuz sualsiz hastanelerin kapatılması askeri tedavinin doğru yöntemlerle ve zamanında yapılamamasına sebep oldu.  Oysa ki GATA da acil yaralanmalar ve ileri tedavi için kurulan ayrıca karbon monoksit zehirlenmesinde birçok hayat kurtaran Deniz ve Sualtı hekimliği, savaş pilotlarının sağlığına ve geleceğe yönelik hava ve uzay hekimliği, yanık tedavisinde dünyada eşi benzeri olmayan tecrübeli personeli ile asker, itfaiyeci ve sivil birçok insanı hayata döndüren Yanık Merkezi, Laboratuvarlarında kullanılan cihazların kitlerinin hazırlandığı kit hazırlanma merkezleri vardı. Asker hastaneleri kapatılırken bunlar hiç konuşulmadı” ifadelerini kullandı. 

“ŞEHİT ASKERİMİZ DOĞRU ŞARTLARLA HASTANEYE TAŞINMADI”

22 Ekim tarihinde Tunceli’de operasyon sırasında yaralanan ve kaldırıldığı hastanede şehit olan Burak Tortumlu’ya değinen Özlem Akarken, “ Şehidimiz doğru olmayan yöntemlerle hastaneye taşındı. Helikopterin iniş yapacağı yerde ambulans ve sağlık ekibinin hazır olması gerekiyordu ” ifadelerini kullandı. Hastanelerde ambulans olmadığını ve ambulans ihtiyacının 112 Acil tarafından karşılandığını belirten Akarken, “ En yüksek randımanla çalışan askeri hastanelerimiz yıllar önce sorgusuz sualsiz kapatıldı. Bu tür acı haberleri duymamak adına askeri anlamda uzmanlaşmış hastanelere ihtiyacımız var mı yok mu ayrıca ambulansı gönderecek kişi hazırlıkları yapacak kişi veya kişiler mevcut sistemde sadece başhekim mi sorgulamamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

CİDDİ BİR SAĞLIK SİSTEMİ SORUNUMUZ VAR”

Türkiye’deki sağlık sisteminin ciddi sorunlarla yüz yüze olduğunu aktaran Özlem Akarken, “ Türkiye’deki mevcut sağlık sistemini sorgulamamız gerekiyor.  İlgili kişiler sistemin çöküşünü değil elbirliğiyle düzeltilmesi için çabalamalıdır” dedi. Hafta sonu trafik kazasında hayatını kaybeden asistan hekim Rümeysa Şen’e de değinen Akarken, “ Sağlık çalışanının medyaya yansıyan kaza sonrası ölüm haberiyle derin ve tarifsiz bir üzüntü yaşadık. Rümeysa Şen’in kaza öncesinde ve diğer asistan hekimler gibi günaşırı  insanlık dışı çalışması,  bu mesai sonrası mezkur kazayı yaşaması tüm sağlık çalışanları nezdinde acı bir emsal oluşturmuştur” ifadelerini kullandı. Akarken, dünyanın hiçbir medeni ülkesinde 24 ve 36 saatlik mesai sistemi uygulamalarının kabul görmediğini belirtti.  

“SAĞLIK ÇALIŞANLARI İTİBARLARININ İADESİNİ İSTİYOR”

2016’ya kadar askeri hastanelerde çalışan ve hiçbir sebep gösterilmeksizin hakları elinden alınan sağlık emekçilerinin iade-i itibarlarının şart olduğunu ifade eden Akarken, “Askeri hastanelerde çalışan devir edilen subay, astsubay ve sivil memurların özlük hakları ve konumlarının çözüme kavuşturulması gerekiyor. Eğer Asker Hastaneleri açılacaksa da tecrübeli devir edilen personelden istekli olanlarının açılacak asker hastanelerine alınması diğer devir edilen personelin de devir edildikleri kurumda özlük hakları korunarak kalması  gerekmektedir ” dedi. Kaybedilen canların esas sorumlusunun tahrip edilen sağlık sistemi olduğunu belirten Akarken, “ Hem askeri hem de sivil sağlık alanında elbirliğiyle bir onarım sürecine gidilmesi gerekiyor. Biz SAHİM-SEN olarak sorunlu bir şekilde işleyen sağlık sisteminin karşısında duracak ve sağlık emekçilerinin sesini duyurmaya devam edeceğiz” sözlerini sarf etti.

 
 

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Sadece dikkat şampiyonları başarabiliyor: 3 farkı bulmak için yalnızca 12 saniyeniz var
Sadece dikkat şampiyonları başarabiliyor: 3 farkı bulmak için yalnızca 12 saniyeniz var
Yalnızca izleyen değil, oynayan 5 burç: Oyunculuk genlerine işlemiş
Yalnızca izleyen değil, oynayan 5 burç: Oyunculuk genlerine işlemiş
Cebinizde servet olabilir! O bozuk para altın değerinde... Elinizde varsa sakın harcamayın
Cebinizde servet olabilir! O bozuk para altın değerinde... Elinizde varsa sakın harcamayın
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Prof. Dr. Fuat Sezgin’i andı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Prof. Dr. Fuat Sezgin’i andı
Son Haberler
Sadece dikkat şampiyonları başarabiliyor: 3 farkı bulmak için yalnızca 12 saniyeniz var
Sadece dikkat şampiyonları başarabiliyor: 3 farkı bulmak için yalnızca...
Haritada kaybolmuş bir huzur köşesi: Şehirden uzak, huzura yakın... Tertemiz havası ve serin sularıyla büyülüyor
Haritada kaybolmuş bir huzur köşesi: Şehirden uzak, huzura yakın......
Yalnızca izleyen değil, oynayan 5 burç: Oyunculuk genlerine işlemiş
Yalnızca izleyen değil, oynayan 5 burç: Oyunculuk genlerine işlemiş
Cebinizde servet olabilir! O bozuk para altın değerinde... Elinizde varsa sakın harcamayın
Cebinizde servet olabilir! O bozuk para altın değerinde... Elinizde...
Görenler gözlerine inanamıyor: Huzur, su ve tarih iç içe... İzmir’e 4 saat mesafedeki bu yer büyülüyor
Görenler gözlerine inanamıyor: Huzur, su ve tarih iç içe... İzmir’e...
Kriz tatlıya bağlandı, borsa yükseliyor
Kriz tatlıya bağlandı, borsa yükseliyor

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.