Sakarya Hendek'te patlama | Havai fişek fabrikası infilak etti 4 ölü var

Sakarya Hendek'te havai fişek fabrikasında meydana gelen şiddetli patlama 50 KM uzaktan duyuldu. 7 kişinin can verdiği patlamada 97yaralı var,

03 Temmuz 2020 Cuma 11:34
Sakarya Hendek'te patlama | Havai fişek fabrikası infilak etti 4 ölü var







Sakarya Hendek'te patlama | Havai fişek fabrikası infilak etti



Sakarya Hendek'te kurulu bulunan Türkiye'nin en büyük havai fişek fabrikasında meydana gelen şiddetli patlamanın ardından bölgeye çok sayıda itfaiye gönderildi. Görgü tanıkları sosyay medyada yer alan bilgilere göre patlama 50 KM uzaktan duyuldu. Vatandaşlar şiddetli patlamayı deprem oluyor sanarak evlerinden dışarı çıktı. Patlamalar ve yangın devam ederken bölgeyi yoğun bir barut kokusu sardı.

Sakarya'nın Hendek ilçesindeki, Türkiye'nin en büyük havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama nedeniyle bölgeye sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Fabrikada 189 işçinin çalıştığı belirtildi. Patlamayla birlikte çıkan yangına itfaiye ekipleri müdahale ederken, 4 kişi yaşamını yitirdi, yaralanan 1'i ağır 97 kişi ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.
Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu, "Fabrika'da 150-200 civarında çalışan var" açıklamasında bulundu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada "Burada benzer şekilde 2 bu büyüklükte olmayan patlama olduğunu biliyoruz. Hayatını kaybeden 4 vatandaşımız oldu. Hastanelerimize 97 yaralımız nakledildi. 16'sı taburcu edildi, 1 kişinin de durumu ciddiyetini koruyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da yaptığı açıklamada, "Temennimiz odur ki bu yaralıların sağlık bir şekilde ailelerine dönmesi ve içeride olan yaralılarla ilgili olumsuz haberler almamaktır. Konuyla ilgili 3 bakanım orada" dedi. Vali Kaldırım, fabrikada 110 ton civarında havai fişek ve patlayıcı olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da yaptığı açıklamada, "Bu patlama neticesinde, 189 personel içerisinde yaralı sayısı 1'i ağır olmak üzere 97 var. Vefat sayısı da 2" dedi. Vali Kaldırım, fabrikada 110 ton civarında havai fişek ve patlayıcı olduğunu söyledi.

SARSINTI OLDU
 

Görgü tanıklarının verdiği ilk bilgilere göre  Sakarya'nın Hendek ilçesinde havai fişek fabrikasında patlama oldu. Çevre illerden ses duyudulu. Vatandaşlar tedirgin oldu, anlaşılamadı ilk anda. Çok sayıda itfaiye ve ambulans ekibi sevk edildi. Evlerde, iş yerlerinde sarsıntılar oldu. Vatandaşların bazıları sokağa çıktı."

Hendek ilçesi Yukarı Çalıca mevkiinde bulunan havai fişek fabrikasında, saat 11.30 sıralarında büyük bir gürültüyle patlama meydana geldi. Sakarya'nın yanı sıra komşu il Düzce'den de duyulan patlamayla birlikte gökyüzüne dumanlar yükseldi. Havai fişekler, gökyüzünde ardı ardına patlamaya başladı. Patlamanın şiddetiyle fabrikanın yakınında bulunan bazı binaların camları kırıldı. Çevrede bulunan evlerde yaşayanlar büyük korku yaşadı.

İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU: 3 KİŞİYİ ARIYORUZ

Havai fişek fabrikasında bir patlama meydana geldi. Patlamanın hemen akabinde hem sayın valimiz hem güvenlikten sorumlu arkadaşlarımızdan bilgi aldık. Ardından sayın Cumhurbaşkanımızla konuyla ilgili bilgiyi arz ettikten sonra talimatı oldu.

Patlamada 7 kaybımız var. 4'ü hayatını kaybetti, 3'nün akıbetini araştırıyoruz.

Sağlık Bakanımız, Çalışma Bakanımız ve bizler sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla durum değerlendirmesi ortaya koyduk.

Hemen bir durum değerlendirmesi ortaya koyduk. Bu esnada da hem arama kurtarma için hem patlamanın ve yangını söndürmek için gerekli ekipler bölgeye haber almaz hemen ulaştılar. Büyükşehir belediyemizin aynı zamanda AFAD'ımızın bütün ekiplerimiz.

Hem orada çalışanlarla girilen son temasta, tom 186 kişinin içeride olduğunu söylemiş idik. 186 kişiden bizim hastaneye gitmediğini tespit edemediğimiz ve ulaşamadığımız toplam kişi sayısı 7. Bunun sabahki açıklamada, sayın bakanımız 4 kişinin hayatını kaybettiğini söylemiş idi. 3 kişinin akıbeti ile ilgili çalışmalarımız devam etmektedir. 7 kişilik kaybımız var, 4'ü vefat. 3'ünün arama çalışmalarını gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Tekrar geçmiş olsun, başımız sağolsun diyorum. Allah böyle bir felaketle karşılaştırmasın diyorum.

SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA: 48 KİŞİ TABURCU OLDU

Yaşanan patlamayla ilgili incelemelerde bulunmaya devam ediyoruz. Sağlık ekibimiz, 84 ambulans, 2 helikopter ambulans ile AFAD, 112 Acil ekibimizle birlikte sağlık hizmetini erken dönemde vermeye başladık. Hastanelerimizde yaralı olarak toplam 108 kişi oldu. 108 vatandaşımızdan 48 kişiyi taburcu etmiş olduk. Şu an 60 kişi hastanelerimizde tedavileri devam ediyor. 4 vatandaşımız maalesef hayatını kaybetti, 3 vatandaşımızla ilgili durum tespiti, arama çalışmaları devam ediyor. Bu dönemde özellikle yapılan çalışmalarla zannediyorum kurtarma çalışmalarımız 3 kişiyle ilgili önümüzdeki durumlarda genel durum netleşmiş olur. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum.

BAKAN SOYLU: 7 kişi diyoruz ama bu yaphtığımız tespit listeler yani fabrikada çalışanlar üzerinde yaptığımız tespit. Bazen misafir olarak bulunma, dışarıdan gelme olabilir. Bunlar arama tarama çalışması sonucu elbette ortaya çıkacaktır. 4'ü vefat, onların bir kısmını Adli Tıbba ulaştırdık. Aynı zamanda bu alana geldiğimizden itibaren hem sayın genel başkan yardımcımız, büyükşehir belediye başkanımız, milletvekillerimiz, Hendek Belediye Başkanımız, MHP Grup başkanvekillerimiz bu meselenin yönetiminde emek ve gayret ortaya koydular. Kendilerine teşekkür etmek isterim.

AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANI ZÜMRÜT SELÇUK: Sabah haberi alır almaz Cumhurbaşkanımızın talimatıyla hareket ettik. Bizde 186 çalışmanımızın ailelerine teker teker ulaşmaya çalıştık. Onun dışında ziyaretçiler olabilir, rakamlar değişebilir. Onlar varsa tespitleri yapmaya çalışıyoruz. Allah'tan rahmet, yaralılara şifa diliyorum. Tespit işlemlerimiz devam ediyor. Her sene rutin denetimlerimiz oluyor.

BAKAN SOYLU: Patlama yerine gittik. Üretimin olduğu bir bölüm var bir de daha ziyade depoların olduğu bölüm var. Bizim gördüğümüz ağır hasarın, patlamanın olduğu bölüm depoların olduğu bölüm. İtfaiye gerekli çalışmaları yapacak. Sayın Başsavcının incelemesi ile ortaya konulacak. Mart ayında burada bir denetim gerçekleştirdi, patlayıcı madde içerdiği sebebiyle. Patlayıcı, yanıcı maddelerin üretimini yapan yerlerle alakalı bu denetim aksamaksızın devam eder.

Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu, "Fabrika'da 150-200 civarında çalışan var" açıklamasında bulundu.

Son Güncelleme: 03.07.2020 22:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.