Şentürk: Mantarda Türkiye'nin en büyük rakibi Çin

18 Ekim 2012 Perşembe 17:30
Şentürk: Mantarda Türkiye'nin en büyük rakibi Çin






DENİZLİ (CİHAN)- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Dr. Talat Şentürk, Türkiye'de mantar üretiminin 33 bin ton civarında, bu alanda dünyada en büyük rakibininse Çin olduğunu söyledi. Denizli Pamukkale Üniversitesi (PAÜ)'nde IX. Türkiye Yemeklik Mantar Kongresi düzenlendi. PAÜ Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki kongreye Vali Yardımcısı Abdullah Acar, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, Dr. Şentürk, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Denizli Orman Bölge Müdürü Mümtaz Kanat, PAÜ Mantar Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Kutret Gezer, bilimadamları, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Kongre, Türkiye'de mantar alanındaki firmaların yer aldığı fuarın açılışıyla başladı. Kurdelenin ardından, mantar şeklinde bir pasta kesildi. Stantları dolaşan misafirler, daha sonra mantar fotoğrafları sergisini gezdi. Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı ile başlayan kongre, PAÜ Halk Oyunları Topluluğu'nun zeybek gösterisiyle devam etti. Doç. Dr. Gezer, açılış konuşmasında Türkiye'de kültür mantarı yetiştiriciliğinin 30-35 yıldan beri yapıldığını, son zamanlarda üretim miktarı ve çeşitlerin arttığını ifade etti. Gezer, Alternatif mantar üretiminin artmasıyla tarımsal ürünler içerisinde önemli bir yer tutacaktır. dedi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kutlu ise Denizli'de başta merkez ilçe olmak üzere dokuz yerleşim birimindeki 20 işletmede, 6 bin 735 metrekare alanda yılda 340 ton mantar yetiştirildiğini belirtti. Orman Bölge Müdürü Kanat da mantar için ayrı bir birim kurduklarını ve envanter çalışmaları yaptıklarını ifade etti. Dr. Şentürk ise, İhracatı yıldan yıla değişiklik gösteriyor. İhracatımız, 174 ile bin 340 ton arası, reel olarak da 4,3 milyon ile 11,3 milyon dolar arasında değişiyor. şeklinde konuştu.

Daha sonra sponsor firma yetkililerine ve yerel destekçilere plaket verildi. Ardından kongrenin ilk düzenleyicisi ve Türkiye'de kültür mantarcılığının gelişmesinde önemli katkıları olan Prof. Dr. Atilla Günay, açılış konferansı verdi. Üç gün sürecek kongrede, 36 sözlü bildiri ve 39 poster sunulacak. Bu çalışmaların yanında çağrılı konuşmacılar mantar yetiştiriciliği, üretici problemleri ve truffle konularında bilgi aktaracak. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.