Sıcak kemoterapi yöntemiyle kanserli hastaların yaşam süresi uzatılıyor

13 Aralık 2012 Perşembe 11:51
Sıcak kemoterapi yöntemiyle kanserli hastaların yaşam süresi uzatılıyor






SAMSUN (CİHAN)- Samsun´da uygulanmaya başlanan 'sıcak kemoterapi' yumurtalık, kolon, mide, apendisk ve pankreas kanseri hastalarının hem yaşam kalitelerini artırıyor hem de yaşam süresini uzatıyor.

Türkiye´de sayılı birkaç merkezde uygulanan ve Karadeniz Bölgesi´nde de sadece Medical Park Samsun Hastanesi´nde kullanılmaya başlanan sıcak kemoterapi tedavisinden hastaların oldukça memnun olduğu belirtildi. Son bir haftada iki hastaya karın içi sıcak kemoterapi tedavisi uygulandığını ifade eden Medical Park Samsun Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Koray Topgül, sonuçların çok iyi olduğunu söyledi.

Tedavinin şekli konusunda bilgiler veren Topgül şöyle konuştu: Bu ameliyatlar 6-10 saat kadar sürmektedir. Ameliyatın cerrahi kısmı bitince aynı seansta hasta uyandırılmadan bir saat süreyle karnın içine 41-43 derece arası ısıtılmış kemoterapi sıvısı verilir. Bu sıvının karnın tüm kısımlarına ulaşması sağlanır. Bunun için özel cihazlar kullanılır. Bu tedavi özellikle ileri evre yumurtalık kanserleri, kolon, mide, apendiks ve peritonun kendi kanserleri hatta pankreas kanserlerinde kullanılmaktadır. Karın dışına yayılım yapmış kanserlerde uygun değildir.

Bazı kanser tiplerinin sistemik (damardan verilen) kemoterapilerle tedavi edilmesinin oldukça güç olduğunu kaydeden Doç. Dr. Topgül, Özellikle karın içine yayılmış ve karın içi zarını tutan (periton) tümörlerde bu tedaviler yetersiz kalmaktadır. Isıtılmış olarak karın içine kemoterapi (Hyperthermic Intraperitoneal Chemotherapy=HIPEC) verilmesi hem kanser hücrelerinin direk ilaçla karşılaşmasını sağlar, hem de sıcak etkisi ile tümör hücrelerini tahrip etme etkisini artırır. Ayrıca damardan verilmediği için bazı yan etkilerin görülme şansı daha azdır. Ancak karın içi kemoterapi uygulaması hastanın kanser ameliyatının bir parçasıdır. Hastanın temel kanseri ameliyat edilir ve görülebilir tüm kanserli kısımlar çıkarılır. Bu cerrahinin tam yapılmış olması çok önemlidir. dedi. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.