Soba satışları arttı, uzmanlar zehirlenmelere karşı uyardı

14 Aralık 2012 Cuma 13:11
Soba satışları arttı, uzmanlar zehirlenmelere karşı uyardı






ANTALYA (CİHAN)- Yurt genelinde etkili olan soğuk havalar Antalya'nın Finike ilçesinde soba satışlarını arttırdı. 100 ile 400 TL arasında alıcı bulan sobalarda geçen yıla oranla yüzde 60 artış yaşandığı belirtildi.

Satışlardan memnun olduklarını ifade eden Mehmet Ülker, özellikle kuzine sobaya talebin arttığını ifade etti. Kuzine sobaların çok amaçlı kullanılabildiği için tercih edildiğine vurgu yapan Ülker, Kuzine ile insanlar hem ısınıyor. Hem yemeğini pişiriyor. dedi. Satıcı Ekrem Karatepe de satışlarda bu yıl yüzde 60'lık artış olduğunu söyledi.

Uzmanlar ise havaların soğumasıyla birlikte ev ve iş yerlerinde kurulan sobaların kullanımına dikkat edilmesi uyarısında bulundu. 10 yıldan buyana odun, kömür ve soba ticaretiyle geçimini sağlayan Mehmet Ülker, soba kullanımındaki püf noktaları şöyle anlattı: Kesinlikle el altından satılan kaçak kömürler kullanılmamalı. Kömür yakılırken yukarıdan aşağıya yakılarak inmesi sağlanılmalı. Genelde yanan kömürün üzerine kömür atılmaz. Bunun için kesinlikle yanan kömürün üzerine ilave yapılmamalı. Üşenmeden yeni kova hazırlanmalı ve yakılmalı. Sobadaki kömür tam olarak yandıktan sonra uyutulmalı.

Finike Devlet Hastanesi Biyokimya Uzmanı Dr. Sezgin Tekintürk, her yıl yaşanan kömür ve mangal kömür zehirlenmelerine karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Her yıl Türkiye'de dikkatsizlikten kaynaklanan bu tür vakaların olduğuna dikkat çeken Tekintürk, Beyin ve kalp gibi yüksek oksijene ihtiyaç duyan organlar çoklu etkilenir ve bozulur. Buna bağlı olarak yorgunluk, sıkıntı, halsizlik, bulantı, kusma, düşünme zorluğu, baş dönmesi, ruhsal labilite, parestezi, güçsüzlük, letarji, somnolans, stroke, koma, nöbet, respiratuar arrest. Ayrıca myokardial iskemi nedeniyle göğüs ağrısı, disritmi nedeniyle çarpıntı, dolaşımın zayıflamasına bağlı olarak ta hafiften şiddetliye kadar ciltte beneklenme görülür. diye konuştu.

Zehirlenmenin belirtilerinden bahseden Tekintürk tedavi yöntemlerini ise şöyle açıkladı: Karbonmonoksit zehirlenmesine maruz kalan hastaya bol bol oksijen verilmesi lazım. Ayrıca uzman gözetiminde olmalı. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.