Soma faciası sendikacı ihaneti: Sendikaçı şirketi savundu

Soma'da işçilerin sosyal ve iş haklarını savunmak üzere kurulan Türk- İş'e bağlı Maden- İş Sendikası Soma Şube Başkanı Recep Satır, duruşmada şirketin lehine tanıklık yaptı

13 Mayıs 2016 Cuma 08:56
Soma faciası sendikacı ihaneti: Sendikaçı şirketi savundu






Soma faciası sendikacı ihaneti: Sendikaçı şirketi savundu


Türkiye Soma'da can veren 301 işçinin acısın yüreğinde taşırken, Soma'da görülen davada dün işçiler adına, madenciler adına utanç verici sahneler yaşandı. Soma maden ocağında çalışan işçilerin üyesi olduğu sendikanın başkanı işveren avukatlarının tanıkları arasında yer aldı ve sendika lehine şahitlik yaptı...

O MEZARDA BİR GARİP VAR!

301 madencinin yürekleri yakan ölümünün ardından Soma'da işten çıkartılan madencilerin, iş mahkemesine açtıkları davada, tanıklık yapan sendika yöneticisinin işçi yerine işvereni  savunması tepkiyle karşılandı. İşçilerin garipliği, yalnızlığı güvendikleri üyesi olduğu sendika tarafından bile satılması duruşmayı izleyenlere pes dedirtecek cinsten. Üstelik arkadaşlarının ölüm yıl dönümde mezarlarında anmaların yapıldığı bir günde.

SENDİKA BAŞKANININ İMZASIYLA İŞTEN ATILMIŞLAR

Türkiye'nin bu güne kadar yaşadığı en büyük iş kazası Soma'da 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana geldi. Ocak içerisinde kalan 301 madenci yaşamını yitirdi. Facianın meydana geldiği ocağa yaklaşık 300 metre uzaklıkta bulunan İmbat A.Ş.'de, geçen aylarda 'Ekonomik gerekçelerle' 29 işçi çıkarıldı. İşçiler dönmek için maden alanında günlerce kurdukları çadırda nöbet bekledi. Son olarak yaklaşık 12 saat yüksek gerilim direği üzerinde, işe dönmek için mücadele verdi. İşçiler o zaman CHP Grup başkan vekili Özgür Özel'in girişim ve protestolarından vazgeçti. Madencilerden Volkan Çetin, Öncü Çetin ve Gökhan Ayaydın, işe iade davası açtı.

ŞİRKETİN YANINDA YER ALDI

Soma İş Mahkemesi'nde dün görülen davada, davacı madenciler ve avukatlar için şaşkınlık yaratan gelişme oldu. İşçilerin sosyal ve iş haklarını savunmak üzere kurulan Türk- İş'e bağlı Maden- İş Sendikası Soma Şube Başkanı Recep Satır, duruşmada şirketin avukatlarının istemi üzerine tanık olarak dinlendi.
Sendika yönetimine seçilmeden önce tanıklık yaptığı şirkette çalışıp, disiplin kurulunda yer alan, işten çıkarmaların altında imzası bulunan Recep Satır, davacı madencileri tanıdığını ancak tam olarak ne iş yaptıklarını bilmediği söyledi. İşten çıkarmalarını olduğu zaman işyeri temsilcisinin kendisini aradığını anlatan Recep Satır, şöyle dedi:
"Ben de ondan olaya müdahil olmasını istedim ancak madenci arkadaşlar bizleri yanlarında istememişler. Daha sonra davacının da aralarında bulunduğu bu kişilerin ifadeleri alınmış ve disiplin kuruluna gönderilmişler. Ben aynı zamanda disiplin kurulu üyesiyim. Arkadaşların ifadelerini bizzat aldım. Biz de işyerinde verdikleri ifadeleri dikkate alıp, davacıya tüm haklarının ödenmesi şartıyla, iş akdinin feshine karar verdik."

"ANLATIMLARINA İTİBAR ETMEDİK"

Söz alan maden işçilerinin avukatı Alihan Pilaf'ın, işçi sendikası şube başkanı olduğunu belirterek, "Olay tarihinde yoktum diyorsunuz. Disiplin kurulunda, oy birliğiyle karar almışsınız. Neden işçilerin beyanlarını dikkate almadınız?" sorusu üzerine Recep Satır, işçi yerine şirketi savundu. Recep Satır, "Sendika yönetimine seçilmeden önce, İmbat Madencilik'te işyeri temsilcisiydim. Aynı zamanda usta olarak çalışıyordum. Davacının iş sözleşmesinin feshine oy birliğiyle karar verdik. İddialar daha ağır bastığı için, davacının beyanına itibar etmedik" dedi. Bu ifade, salonda bulunan işçiler ile avukatlarının  tepkisine neden oldu.

"GEREKENİ MAHKEMEDE SÖYLEDİM"

Mahkemede verdiği ifade ardından kendisine yönelik eleştirilere yanıt vermek istemeyen Maden- İş Sendikası Şube Başkanı Recep Satır, "Gerekeni mahkemede söyledim. Orada ne yaşandıysa söyledim. İfademi verdim" dedi.

SENDİKA İŞVERENİN PAYANDASI OLMUŞ

İşten çıkarılan madencilerin avukatı Alihan Pilaf da, şöyle konuştu:
"Sendikanın özellikle havzadaki tutumuyla ilgili şirketlere payanda olmaya devam ediyor. Katliamın yaşandığı ocakta bütün işçilerin sendika üyesi olması buna rağmen orada yönetimle ortak iş yapması katliamının yaşanmasında birinci derene sorumlu olduğunu gösteriyor. Gözle görülen birçok eksiklik olmasına rağmen sendika burada sesini çıkarmamış. Davada da İmbat A.Ş.'de disiplin kurulundaki sendika şube başkanının işçilerin dediğini dikkate almadan işverenin talimatı doğrultunda hareket edip oy birliğiyle işten atması bu sendikanın, nasıl bir tutum içerisinde olduğunu gözler önüne seriyor."

SOMA’DA ÖLEN 301 MADENCİ ZONGULDAK’TA ANILDI

MANİSA'nın Soma İlçesi'nde 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciada ölen 301 maden işçisi Zonguldak'ta anıldı.
Türkiye Maden Mühendisleri Odası Zonguldak İl Koordinasyon Kurulu'nca, Maden Şehitleri Anıtı'nda facianın 2'nci yıldönümü nedeniyle düzenlenen törene sendika ve siyasi parti temsilcileri katıldı. Faciada ölen maden işçileri için saygı duruşunda bulunuldu. Ardından konuşan TMMOB Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, Soma’da yaşanan facianın ardından her ay onlarca emekçinin iş kazalarında ölmeye devam ettiğini söyledi. İş güvencesinin azalması, esnek çalışma biçimlerinin artması, çalışma koşullarının ağırlaşması gibi nedenlerin iş kazalarını arttırdığını ifade eden Kaymakçı, şöyle dedi:
"Soma’da yaşanan acı gerçeğin nedenleri ortadadır. Bu nedenler ile hesaplaşılmadığı sürece fabrikalarda, madenlerde, inşaatlarda ve tüm çalışma alanlarında bizleri bekleyen yeni Soma’ların yaşanması kaçınılmazdır. Soma katliamı göz göre göre gelmiştir. Çünkü ocakta kömürün içten içe yandığının bariz göstergesi olan karbonmonoksit gazının aylardır limit değerlerin üzerinde seyretmesi ve gaz sensörlerinde bu değerlerin de belli olmasına rağmen önlem alınmaması, ocak sıcaklığının bir aydan beri normalden yüksek olması kömür yangınını göstermektedir. Buna karşın üretim zorlamasının devam ettirilmesi katliamın meydana gelmesinin ana nedeni olmuştur."
Grup, basın açıklamasının ardından dağıldı.

 
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.