'Starlight Ecotour' arabası ilk turunu attı

16 Ekim 2012 Salı 20:41
'Starlight Ecotour' arabası ilk turunu attı






Ege Üniversitesi (EÜ) Güneş Enerjisi Enstitüsü bünyesinde faaliyet gösteren Ege Güneş ekibi, geliştirdikleri Starlight Ecotour isimli güneş arabasını tanıttı. Turistleri İzmir içinde gezdirmesi planlanan güneş arabasının deneme sürüşü, tanıtım toplantısının ardından EÜ Rektörlüğü bahçesinde yapıldı. Toplantıya EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Ege Güneş ekibi, arabanın ilk defa kullanılacağı, Türkiye'nin ilk Sakin Şehir'i Seferihisar ilçesinin Belediye Başkanı Tunç Soyer ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

Toplantıda konuşan Rektör Yılmaz, enerji ve çevrenin dünyanın en önemli gündem maddelerinden olduğunu belirterek, aracın bu anlamda çok heyecan verici olduğunu söyledi. Başkan Soyer de senede 300 gün güneşli olan İzmir'de güneş enerjisiyle çalışan arabaların şart olduğunu, daha önce benzer arabalar gördüğünü ancak en başarılısının bu olduğunu belirtti. Daha sonra Prof. Dr. Yılmaz ile Soyer, deneme sürüşü yaptı.

Ege Güneş ekibince sekiz ayda hazırlanan araba, hareket için ihtiyaç duyduğu enerjiyi tamamen güneşten karşılayacak. Üç tekerlekli taksi-bisiklet şeklinde tasarlanan araba, saatte 25-30 kilometre hıza çıkabiliyor. Starlight Ecotour, yerli ve yabancı turistlerin günübirlik ulaşımını sağlayan ve gezileri sonunda eşyalarıyla birlikte otellerine kadar taşıyan çevreci bir araba olması hedeflenerek tasarlandı. Üzerindeki GPS sayesinde geçtiği noktalardaki tarihî yerler ve diğer önemli noktalar hakkında yolculara çeşitli dillerde sunum yapabilen interaktif bir sisteme de sahip olacak. Üzerindeki 450 watt güneş hücreleri ve çevre dostu yüksek verimli elektrik motoru sayesinde herhangi bir çevre kirliliği ve karbon salınımı olmaksızın çalışacak. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.