Tacikistan, DTÖ üyeliğine kabul edildi

13 Aralık 2012 Perşembe 10:39
Tacikistan, DTÖ üyeliğine kabul edildi






AŞKABAT (CİHAN)- Ekonomik sıkıntılardan kurtulmak ve daha fazla yabancı yatırımcı çekmek için Dünya Ticaret Örgütü´ne (DTÖ) üye olmak için yoğun çaba harcayan Tacikistan yönetimi, nihayet örgütün kapısını araladı. Cenevre´de yapılan müzakereler tamamlandı ve Tacikistan´ın DTÖ üyeliğine ilişkin protokol imzalandı. Prosedürlerin tamamlanmasıyla Tacikistan, DTÖ´nün 158. üyesi olacak.
Devlet Başkanı İmamali Rahman, Cenevre´de yapılan Dünya Ticaret Örgütü toplantısına katıldı. Toplantı kapsamında Tacikistan´ın DTÖ üyeliğiyle ilgili anlaşmalarda imza atıldı.
Toplantıda konuşan Devlet Başkanı İmamali Rahman, DTÖ´ye üye olmalarının kendileri açısından tarihi bir başarı olduğunu kaydetti. 11 yıl önce örgüte üye olmak için başvuruda bulunduklarını kaydeden Rahman, örgüte üye olmalarının ülke halkı için önemli olduğunu ifade etti.
Ülkesinin denize kıyısı olmadığını söyleyen Rahman, gıda güvenliği, enerji bağımsızlığı ve ulaşım altyapısının iyileştirilmesi için yoğun çaba gösterdiklerini belirtti. Tacik lider, DTÖ üyesi olarak üzerine düşen yükümlülükleri fazlasıyla yerine getireceklerini ifade etti.
DTÖ Genel Sekreteri Pascal Lamy ise konuşmasında, Tacikistan´ın üye olmakla uluslararası ticaret kapısını açtığını söyledi.
Toplantıda, Tacik Devlet Başkanı İmamali Rahman ile DTÖ Genel Sekreteri Pascal Lamy arasında protokole imza atıldı.
ABD VE AB MEMNUN
ABD ile Avrupa Birliği de Tacikistan´ın DTÖ´ye üye olmasını takdirle karşıladı. ABD´nin Duşanbe Büyükelçiliği´nden yapılan açıklamada, Beyaz Sarayı´nın baştan beri Duşanbe yönetimine bu konuda destek verdiği ve örgüte üye olmasından memnun kaldığı belirtildi. Açıklamada, Tacikistan´ın DTÖ´ye üye olmasının bu ülkedeki ekonomik reformların hızlandırılmasına önemli katkı sağlayacağı ifade edildi.
AB´nin Tacikistan temsilciliğinden yapılan açıklamada da, Avrupa Komisyonu´nun bu karardan memnun kaldığı belirtildi. AB Ticaret Komiseri Karel De Gucht Tacikistan´ın üyeliğinin Orta Asya'da ekonomik kalkınmanın lokomotifi olacağını inandığını kaydetti.
Tacikistan, Kırgızistan´dan sonra DTÖ´ye üye olan ikinci Orta Asya ülkesidir. Dünya Ticaret Örgütü ile Tacikistan arasında Tacikistan´ın örgüte üyeliği için protokol anlaşması imzalandı. Bu anlaşmayı kapsayan protokol 7 Haziran 2013 tarihine kadar Tacikistan parlamentosunun onayı beklenilecek. DTÖ Sekreterliği Tacikistan´ın anlaşma protokolünü kabulü etmesiyle 30 gün içinde DTÖ´nün 158. üye ülkesi olacağını duyurdu.

CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.