Terör uzmanı Çitlioğlu: Hükümet, açılımda kararlılığını sürdürmeli

22 Ağustos 2011 Pazartesi 13:54
Terör uzmanı Çitlioğlu: Hükümet, açılımda kararlılığını sürdürmeli






Terör uzmanı Ercan Çitlioğlu, son terör saldırılarından sonra başlatılan hava harekatlarıyla terör örgütünün hem lojistik, hem de psikolojik olarak büyük bir zarara uğratıldığını söyledi. Hava harekatlarının ardından noktasal kara operasyonlarının yapılması gerektiğini vurgulayan Çitlioğlu, hükumetin bir yandan da açılım politikalarını sürdürmesi gerektiğini ifade etti. Çitlioğlu, bazı çevrelerce dile getirilen "OHAL geliyor" eleştirilerine de katılmadığını dile getirdi.
Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan Bahçeşehir Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Ercan Çitlioğlu, yaşanan son terör saldırılarının ardından Türkiye'nin Kuzey Irak'taki PKK kamplarına başlattığı hava saldırısının terör örgütünü lojistik ve moral zayıflattığını söyledi.
Terör örgütünün bugüne kadar Kuzey Irak topraklarını kendisi için güvenli iç bölge ya da cephe gerisi olarak gördüğünü kaydeden Çitlioğlu, "Bir başka ülkenin topraklarını cephe gerisi olarak kullanmanın da örgüte lojistik destek, eğitim faaliyetleri, toplanma ve sızma hareketlerini daha rahatlıkla yapabilmesi gibi bir takım avantajlar sağlıyordu. Bunun da ötesinde kendilerine karşı bir harekat düzenlenmeyeceği, algısının oluşturduğu bir öz güven içerisinde hareket ediyorlardı." diye konuştu.
Hava harekatları sonucunda verilen hasarın iki yönden önemli olduğunu belirten Çitlioğlu, "Öncelikle lojistik destekleri ve eğitim faaliyetleri kış öncesi onların çok büyük eylemler koyabilecek ölçüde toparlanmalarını engellemiştir. İkincisi, örgüt üzerinde ciddi bir moral ve motivasyon kaybına neden olmuştur." şeklinde konuştu.

'KANDİL İLK DEFA GÜNEYDEN BOMBALANDI'
Yapılan son hava harekatının daha önce bölgeye gerçekleştirilmiş hava harekatlarından farklı olduğunu söyleyen Çitlioğlu, "Çünkü Kandil'in Güney kısmı daha önceki hava saldırılarında, İran hava sahasından geçilemediği için vurulmuyordu. Dolayısıyla buralar da vuruldu. Geçmişteki hava harekatlarıyla karışlaştırdığımızda bu harekatlarda bir süreklilik var. Örgütün toparlanmasına aldığı hasarı gidermesi için gerekli zamana sahip olmasına izin verilmiyor. Dolayısıyla önümüzdeki günler içerisinde bu hava harekatlarının devam edeceğini düşündüğümüzde örgütün lojistik destek ve iletişim olanaklarının büyük oranda gerileyeceğini söyleyebiliriz. Bu tabi örgütün eylem kapasitesini bütünüyle ortadan kaldırır mı? Hayır kaldırmaz. Ama geriletir." ifadelerini kullandı.

'OHAL ELEŞTİRİLERİNE KATILMIYORUM'
Ercan Çitlioğlu, hava harekatıyla hedefler yumuşatıldıktan sonra noktasal operasyonlar tarzında kara harekatı da yapılması gerektiğini ifade etti. Bölgeye yeniden OHAL'in geleceği yönündeki eleştirilere katılmasının mümkün olmadığını vurgulayan Ercan Çitlioğlu şöyle konuştu: "Askeri harekatın ya da polisiye önlemlerin şu anda tırmandırılıyor oluşu böyle bir izlenim uyandırıyor ama terörizmle mücadelede hem askeri ve polisiye önlemlerin, hem de örgüte bir anlamda sempati ile yaklaşan yada destek veren kitlelerin örgütten ayrıştırmaya yönelik çalışmaların aynın anda gerçekleştirmeniz lazım. Zaten iktidar da sürekli olarak bunları söylüyor."
Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi'nin askeri operasyonlarla eş zamanlı ve eş güdümlü yürütülmesi gerektiğine işaret eden Çitlioğlu, "Sadece cezalandırmaya yönelik bir operasyona öncelik verirseniz o zaman kesin bir sonuç olmanız çok da olanaklı bir hale gelmez. Zaten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi'nin devam edeceğini söyledi." açıklamasında bulundu.

"TERÖR ÖRGÜTÜ POLİSİ PROVOKE ETMEYE ÇALIŞIYOR"
Terör örgütü PKK'nın hava harekatının ardından özellikle şehir bölgelerinde misilleme yapmasının ihtimaller dahilinde olduğunu aktaran Çitlioğlu, bu misillemelerin yıkıcı faaliyetlerden ziyade kentlerde sivil itaatsizlik eylemlerini ön plana çıkarmasının beklenebileceğini ifade etti.
Terör örgütünün bölgede özellikle sempatizanlarına silah dağıttığı haberlerini hatırlatan Çitlioğlu, başlangıçta bu tepkiyi barışçıl yöntemlerle yapacaklarını, ancak ardından polisi provoke ederek ve bunu bahane ederek şiddet eylemlerine geçebilecekleri uyarısında bulundu. Çitlioğlu şöyle konuştu: "Özellikle kentsel alanlarda polisi kendilerine karşı aşırı ve orantısız güç kullanmaya teşvik edeceklerdir. Polis aşırı güç kullandığında bu defa silah kullanmayı gündeme getirebilirler ki; bir haklılık zeminini yaratabilsinler, psikolojik olarak... O nedenle başlangıçta silah kullanarak bir eylem beklemiyorum. Öncelikle polisi provoke etmeye çalışacaklar. Zaten son dönemlerde polise olan saldırılar da arttı. Polisi bir anlamda provoke etmek için yapılan saldırılardır." 
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.