TİSK: Dünya ekonomisine ilişkin beklentiler kötümser

24 Ağustos 2011 Çarşamba 14:17
TİSK: Dünya ekonomisine ilişkin beklentiler kötümser






Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Almanya ve Fransa'nın büyüme oranlarının sebep olduğu hayal kırıklığı, ABD'nin kredi notunun düşürülmesiyle dünya ekonomisine ilişkin beklentileri kötümser hale geldiğini bildirdi.
TİSK'in 'Reel Sektörün Eli Güçlendirilmeli' başlıklı aylık raporunda, ABD ve AB'nin sorunlarını çözmeye yönelik sağlam adımlar atamadığı takdirde, gelişmiş ülkelerin sorunlarının Türkiye'yi de olumsuz etkileyeceğine işaret edildi. Türkiye'de para politikasıyla ilgili tedbirlerin ötesinde, reel sektörün üretim ve istihdam açısından elini güçlendirecek yapısal tedbirler alınması gerektiği ifade edilerek, "Bu bağlamda, Sendikalar Kanunu ile Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu'nda yapılacak yeni düzenlemelerin tazminatı ve esneklik konularında benimsenmesi gereken yeni normların; işletmelerin uluslararası rekabet gücünü gözetmesi özellikle önem taşıyor." denildi.

İSTİHDAM ARTAMAYA DEVAM EDİYOR
Sanayi üretimi Haziran 2011'de artış eğilimini koruduğu vurgulanan raporda, sanayi ciro ve sipariş endeksleri iyimserlik verici nitelikte olduğu belirtildi. İstihdam ve işsizlik göstergelerinde Mayıs 2011 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre önemli iyileşmeler yaşandığına dikkat çeken konfederasyon, dış ticaret açığının 2011'in ilk yarısında yüzde 92 artarak tarihi zirve yaptığını aktardı. İhracatın içinde ilk sırayı alan otomotivin haziranda 327 milyon dolar dış açık verdiğini, dış ticarette yapısal değişime ihtiyaç olduğunu belirtti.
Cari işlemler açığının ilk yarıda 45 milyar dolara çıkarak ekonominin en kırılgan noktasına tekrar dikkat çektiğine işaret edilen raporda, "2011'de kamu, özel ve finans kesimleri yurt dışından ciddi ölçüde borçlandı. Net hata ve noksan kalemi yaklaşık 10 milyar dolarla 1975'ten bu yana en yüksek düzeye çıktı. Merkez Bankası döviz kurlarındaki yükselişe karşı döviz kurunu da gözeten bir politika değişikliğine gitti." değerlendirmesi yapıldı. 
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.