TOKİ'den Van'a 300 günde 15 bin deprem konutu

18 Ekim 2012 Perşembe 13:50
TOKİ'den Van'a 300 günde 15 bin deprem konutu






ANKARA (CİHAN)- Van merkez ve Erciş'te geçen yıl 23 Ekim ve 9 Kasım'da meydana gelen depremlerin ardından kolları sıvayan Toplu Konut İdaresi (TOKİ), 300 gün içinde 15 bin 341 konutu tamamladı. Konutları sahiplerine teslim etmeye başladıklarını ifade eden TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, TOKİ Van'da kendi rekorlarını kırdı. Tabii ki kolay bir iş değildi. Bir şehri yeniden kurduk. Süresi de çok kısa. dedi.

Van deprem konutlarının anahtar teslim töreni 23 Ekim'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı bir programla yapılacak. İdare Başkanı Ahmet Haluk Karabel, Personeli, müteahhidi ve işçisiyle 'olmaz' denileni başardık ve yaklaşık 15 bin 341 konutu, söz verilen tarihte tamamlayarak teslimlerine başlandı. Van'da bir şehri yeniden kurduk. şeklinde konuştu.

2011'in Türkiye için adeta afet yılı olduğunu; 19 Mayıs'ta Simav'da, 23 Ekim ve 9 Kasım'da Van'da depremler yaşandığını dile getiren TOKİ Başkanı Karabel, Simav'daki konutların, 6 ay içerisinde sosyal donatılarıyla birlikte teslim edildiğini belirtti. Van'da kalıcı afet konutlarının ilk ihalesinin depremden sadece 10 gün sonra gerçekleştirildiğini, 1 ay sonra da temelin atıldığını anlatan Karabel, Van'da kış mevsiminin sert geçtiğini, nisan ayı sonuna kadar kar örtüsünün yerde kaldığına dikkat çekti. Karabel, ''Afetzedelerin geçici ve kalıcı barınma sorunlarının hızlı çözülmesi amacıyla Van'da özel bir ekip görevlendirdik. Ekip, depremin ilk günleriyle birlikte afetzedeler gibi çadırda kalarak, çalışmalara aralıksız devam etti. Kar örtüsünün kalktığı nisan ayından sonraki 5 aylık dönemde bölgedeki çalışmalar daha da hızlanarak, iki katına çıkarıldı. TOKİ, personeli, müteahhidi ve işçisiyle 'olmaz' denileni başardı ve yaklaşık 15 bin 341 konutu, söz verilen tarihte tamamlayarak teslimlerine başlandı. diye konuştu.

KONUTLAR 10 AYDA TAMAMLANDI

Karabel, TOKİ'nin 10 ay gibi kısa bir süre içinde Van ve Erciş'te 15 bin 341 konut inşa ederek, afetzedelere teslimlerine başladığına vurguladı. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) talebi üzerine Edremit'te, haziran ayında ihalesi yapılan 2 bin 148 afet konutu projesinin de hayata geçtiğini belirten Karabel, bu konutların inşaatların devam ettiğini kaydetti. Karabel, depremin ardından Van 100. Yıl Üniversitesi için inşa edilen 496 konutla birlikte TOKİ'nin Van'da 17 bin 985 konut rakamına ulaşacağını açıkladı. Van'da teslimatları süren konutların, AFAD'ın tespitleri ve talepleri doğrultusunda inşa edildiğini dile getiren Karabel, bunların dışında bölgede kentsel dönüşümde yapacaklarını, konuyla ilgili görüşmelerin ve çalışmaların başlatıldığını anlattı.
Karabel, Van ve Erciş'in, yürütülen çalışmalarla en kısa süre içerisinde modern bir şehir kimliğine bürüneceğine dikkat çekerek, ''Her afetten belli dersler çıkarmak gerekiyor. Biz kendi açımızdan gerekli dersleri çıkardık. Simav afetinde olduğu gibi burada da hızlı organize olmak gerekliliğini kendi açımızdan bir ileri dereceye götürdük. dedi.

CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.