TÜİK: Yöneticiler hariç, tüm mesleklerde erkekler daha fazla ücret alıyor

20 Aralık 2011 Salı 14:08
TÜİK: Yöneticiler hariç, tüm mesleklerde erkekler daha fazla ücret alıyor






Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı (TÜİK) Kazanç Yapısı Anketi 2010'u yayımladı. Ankete göre yöneticiler grubu hariç, tüm mesleklerde erkeklerin daha fazla ücret alıyor. TÜİK, Kazanç Yapısı Anketi'ni ücret ve kazançların düzeyi, yapısı ve gelişimi konusunda, ücretli çalışanların özellikleri ayrımında bilgi derlemek amacıyla 2006 yılından itibaren AB ülkeleri ile eş zamanlı olarak dört yıl aralıklarla yapıyor. Söz konusu serinin ikincisi olan 2010 Kazanç Yapısı Anketi, 2010 Kasım ayı ve yıllık bilgileri referans alınarak 2011 yılında, Avrupa Topluluğunda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflamasına göre sanayi, inşaat ve hizmet sektörleri kapsanarak 20 bin 155 işyerinde uygulandı. Anket, işyerinde ücret karşılığı çalışan kişileri kapsıyor. Anket sonuçlarına göre en yüksek kazancı yüksek eğitimli kesim alıyor. Açıklamada bu noktaya dikkat çekilerek, şu bilgiler verildi: 2010 Kazanç Yapısı Anketi sonuçlarına göre 2010 yılında yıllık ortalama brüt kazanç 19 bin 694 TL'dir. Bu rakam, erkekler için 19 bin 683 TL, kadınlar için 19 bin 728 TL olarak tahmin edilmiştir. Anket sonuçları incelendiğinde, hem erkek hem de kadın ücretli çalışanların kazançlarının, genellikle eğitim durumu ile doğru orantılı olarak yükseldiği görülmektedir. Benzer durum, yaş grubu ve kıdem yılı için de geçerlidir. Eğitim durumuna göre en yüksek yıllık ortalama brüt kazancı erkeklerde 37 bin 878 TL, kadınlarda ise 31 bin 437 TL ile yüksekokul ve üstü eğitim düzeyine sahip olanlar elde etmektedir. Açıklamada ayrıca cinsiyete dayalı ücret farkı toplamında; ücretli çalışan kadınların en yoğun bulundukları eğitim durumu yüzde 35,3 ile yüksekokul ve üstü iken, erkekler için bu grubun yüzde 27,4 ile ilkokul ve altı olduğu belirtildi. Cinsiyete dayalı ücret farkı meslek gruplarına göre incelendiğinde ise yöneticiler grubu hariç, diğer tüm meslek gruplarında bu ölçütün erkek ücreti lehine olduğu bildirildi. 

EN YÜKSEK KAZANCI EĞİTİMLİ KESİM ALIYOR 
Nitelik gerektirmeyen işlerde çalışanlar en düşük kazancı elde ettiği ifade edilen açıklamada, Anket sonuçları, meslek grubu (ISCO 08) ayrımında incelendiğinde en yüksek yıllık ortalama brüt kazancı 49 bin 170 TL ile yöneticiler meslek grubunda çalışanların elde ettiği görülmektedir. Bu meslek grubunu 33 bin 974 TL ile profesyonel meslek mensupları izlemektedir. En düşük yıllık ortalama brüt kazancı ise 13 bin 32 TL ile nitelik gerektirmeyen meslekler elde etmekte, bu grubu 13 bin 787 TL ile hizmet ve satış elemanları izlemekte. denildi. 

EN ÇOK KAZANANLAR FİNANS VE SİGORTA SEKTÖRÜ ÇALIŞANLARI 
En yüksek kazancın finans ve sigorta faaliyetleri sektöründe olduğu vurgulanan açıklamada, Ücretli çalışanların ücret ve kazançları ekonomik faaliyet kolu ayrımında incelendiğinde, en yüksek yıllık ortalama brüt kazancın 44 bin 343 TL ile finans ve sigorta faaliyetleri ekonomik faaliyet kolunda olduğu gözlenmektedir. Bu sektörü 43 bin 530 TL ile elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü izlemektedir. En düşük yıllık ortalama brüt kazanç ise 13 bin 878 TL ile idari ve destek hizmet faaliyetleri sektöründedir, bunu 14 bin 591 TL yıllık ortalama brüt kazanç ile inşaat sektörü izlemekte. bilgileri verildi. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.