TurCoin adını kullanarak 1 milyar liralık vurgun

Turcoin, Türkiye'nin ilk kripto parası olarak kullanılmak üzere yatırımcıların ilgisini çekerken patlak veren 1 milyar liralık dolandırıcılık skandalı kafaları karıştırdı.

21 Haziran 2018 Perşembe 08:05
TurCoin adını kullanarak 1 milyar liralık vurgun






TurCoin adını kullanarak 1 milyar liralık vurgun


Türkiye'nin ilk kripto para birimi TurCoin'in adını kullanarak yapılan dolandırıclığı 1 milyar lirayı geçebileceği ortaya çıktı. TurCoin'in kurucusu Sadun Kaya'nın da adının karıştırıldığı büyük vurgun sonrası şirketten yapılan ilk açıklama, sektöre yatırım yapan vatandaşları tatmin etmedi. 


VURGUNUN BOYUTLARI BÜYÜYEBİLİR

KKTC kökenli Hipper A.Ş.'nin yönetim kurulu başkanı ve büyük hissedarı Muhammet Şatıroğlu önceki gün yakalarak gözaltına alınırken, polis sorgusunun ardından serbest bırakılan Turcoin kurucusu işadamı Sadun Kaya ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Turcoin resmi sitesinden yapılan açıklamada ise "Tarafımızın yargı ya da yürütme organları nezdinde herhangi bir yasal sorunu bulunmadığı yatırımcılarımıza arz ederiz" denildi. 


TÜM HİZMETLER ASKIYA ALINDI

Turcoin'den yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi.

Önemli Duyuru 

Turcoin projesi duyurulduğundan beri eleştirilmemize sebep olan ve yalnızca iş ortaklığımızdan ötürü bizim de bir ponzi oluşumu olarak suçlandığımız Hipper A.Ş. ile olan ticari faaliyetlerimiz, teknik altyapılarımız üzerinden sağladığımız tüm hizmetlerin askıya alınmasıyla tamamen son bulmuştur. 

İlgili firma Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkililerince başlatılan ponzi sistemlere yönelik soruşturma kapsamında incelemeye girmiş ve yine bu gerekçe ile aynı diğer incelenen şirketler gibi banka hesaplarına da yetkili makamlarca ihtiyati tedbir konulmuştur. 

Ancak özellikle sosyal medya üzerinden yayılan bir açıklama metnine göre bunun tüm sorumlusu, hiçbir somut gerekçe olmadan kurucumuz ve Anafis A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sadun Kaya ilan edilmiştir. Gerek kişisel, gerekse de temsil ve ilzama yetkili olduğu tüm tüzel kişiliklerine ait banka hesaplarıyla ilgili hiçbir olumsuz durum olmamasına rağmen, Sadun Kaya’nın Hipper A.Ş. haricindeki ticari faaliyetlerinden ötürü yasal olarak sorun yaşadığı ve bu yüzden ilgili şirket de dahil olmak üzere tüm hesapların bloke olduğu şeklinde asılsız beyanlar verilmektedir. 

Söz konusu şirketin MERSİS üzerinden de teyit edilebileceği gibi münferiden temsil ve ilzama yetkili tek müdürü Muhammed Şatıroğlu olup, kendisinin onayı olmadan hiçbir ticari işlem yapılamaz.

Bakanlık müfettişlerinin raporunun sonucu kamuoyu ile paylaşıldığında bu konuda daha geniş bilgi verilecek olup, yasal haklarımız saklı kalmak kaydıyla şu an için devam eden bir soruşturmaya doğrudan ya da dolaylı bir müdahalede bulunmamak adına kapsamlı bir açıklama yapmıyoruz. 

Söz konusu bakanlık soruşturması sonuçlanıp müşterilerinin hesaplarına dair mutabakat sürecine geçilene kadar ilgili şirketin hesaplarına uygulanan bloke sürdürülecektir. 

Tarafımızın yargı ya da yürütme organları nezdinde herhangi bir yasal sorunu bulunmadığı yatırımcılarımıza arz ederiz.


ÜRETİM MERKEZİ BOŞ ÇIKTI İDDİASI


"Bitcoin’e rakip Turcoin geliyor" sloganıyla duyurulan ve Türkiye’nin ilk dijital parası olacağı söylenen Turcoin’de yapılan 1 milyar TL’lik vurgunun ardından, yeni detaylar ortaya çıktı. 

Turcoin’in Türkiye’deki merkezi olan ve 24 bin ekran kartı ile dijital para üretiminin yapılacağı söylenen Kocaeli’ndeki merkezi ortaya çıktı. 


2018 başında Kıbrıs merkezli Hipper A.Ş. tarafından üretileceği duyurulan Türkiye’nin ilk dijital parası Turcoin’de büyük bir vurgun yaşandı. Şu an için 1 milyar TL olduğu tahmin edilen vurgunun boyutlarının büyüyeceği ifade ediliyor. Vurgun, Turcoin’e yatırım amaçlı para yatıran vatandaşların şirket yetkililerine ulaşamamasıyla ortaya çıktı. Hipper A.Ş.’de yüzde 51 hissesi bulunan Muhammed Şatıroğlu önceki gün Eskişehir’de, yüzde 49 hissesi bulunan Sadun Kaya Kocaeli’nde gözaltına alındı. Sadun Kaya daha sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.


Hipper A.Ş. yetkilileri, daha önce Turcoin madenciliği için 5 megavat gücünde 100 milyon TL yatırımla 2 tesis kurulacağını açıklamıştı. Şirket yetkilileri, bu tesisler için 20 kilometre uzunluğunda kablo döşeneceğini, 24 bin ekran kartı kullanılacağını, üretimin 120 milyon adetle sınırlı tutulacağını ve Turcoin’in adedinin 100 dolardan satışa sunulacağını belirtmişti.Bu arada üretim merkezi olduğu söylenen bölgede hiçbir yatırımın yapılmadığı ortaya çıktı. 

Hipper A.Ş. yöneticisi Sadun Kaya'nın "Büyük bir tesis kuruyoruz" dediği yerin, Kocaeli’nin İzmit İlçesi’ndeki havuzlu lüks bir sitenin içinde bulunan 2 dükkân olduğu belirlendi. Site sakinlerinden edinilen bilgilere göre, dükkânları satın almasının ardından sık sık gelen Sadun Kaya, son 1 ayda ise hiç uğramadı. Dükkânların 2’sinin piyasa değerinin ise 2 milyon TL civarında olduğu öğrenildi. Hipper A.Ş’nin yüzde 49 ortağı olan Kaya’nın, Turcoin üretimini hiç yapmadığı, ‘tesis’ olarak adlandırdığı dükkânlarda ise sadece Turcoin’e yatırım yapmak isteyen vatandaşları gezdirdiği öğrenildi. Söz konusu Turcoin üretim ‘tesisleri’ şu an kapalı. Turcoin’e para yatıran vatandaşlar ise dolandırıldıkları iddiasıyla savcılıklara suç duyurusunda bulunmaya devam ediyor. Polis kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Sadun Kaya'nın kendisine birden fazla Çeçen uyruklu koruma tuttuğu da iddialar arasında.

1500 TL’YE AYDA 250 TL VAADİİ

Türkiye’nin ilk dijital parasını üreteceğini söyleyen Hipper A.Ş., 1500 TL’lik yatırıma aylık 250 TL kazanç vaat etmişti. Yıllık kazanç olarak da 2 bin 920- 3 bin 285 TL arasında bir kazanç vereceklerini açıklamışlardı. Ancak, şirket hiçbir zaman BDDK tarafından lisans verilen elektronik para ve ödeme kuruluşlarının arasında yer almadı. Sistem, tipik saadet zinciri mantığıyla faaliyet gösteriyordu. Sistemin yaklaşık 1 ay önce tıkanmasıyla üyelere yapılan ödemelerin durduğu öğrenildi.

Son Güncelleme: 21.06.2018 05:09
Anahtar Kelimeler:
TurCoinHipper A.Ş
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.