• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Politika
  • Teknoloji
  • Spor
  • Dünya
  • Sağlık
  • Magazin Kitap Turizm Altın Kızların Mutfağı Advertorial CANLI MAÇ BÖLGE BİLİM-TEKNOLOJİ KÜLTÜR - SANAT İpucu Kimdir? Nedir? Ramazan Haberleri Genel Ajans SULAR NE ZAMAN GELECEK? Otomobil Eğitim DIŞ HABERLER GÜVENLİK GENEL
  • Ara
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Türk Edebiyatı'nın acı kaybı | Adalet Ağaoğlu hayatını kaybetti
Gündem
Yayınlanma: 14 Temmuz 2020 - 09:43

Türk Edebiyatı'nın acı kaybı | Adalet Ağaoğlu hayatını kaybetti

Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının önemli isimlerinden Adalet Ağaoğlu bir süredir tedavi gördüğü hastade hayatını kabetti.

4 dk okunma süresi
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Türk Edebiyatı'nın acı kaybı | Adalet Ağaoğlu hayatını kaybetti

Türk Edebiyatı'nın acı kaybı | Adalet Ağaoğlu hayatını kaybetti

Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden Sayın Adalet Ağaoğlu Liv Hospital Ulus’ta 3 gündür yoğun bakımda gördüğü tedavi sonrasında çoklu organ yetmezliği nedeniyle bu sabaha karşı hayatını kaybetti. Türk edebiyatının çınarı olan ve sayısız eserler üreterek sanatın sonsuzluğuna altın harflerle adını yazdıran Sayın Adalet Ağaoğlu’nun ailesine ve sevenlerine Liv Hospital Ailesi olarak baş sağlığı diliyoruz.

BAŞSAĞLIĞI MESAJLARI

Edebiyatımızın kıymetli yazarlarından Adalet Ağaoğlu'nu kaybetmiş olmamızın derin üzüntüsünü yaşıyorum. Kendisine Allah'tan rahmet; yakınları ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Bize emanet ettiği çok sayıda eser gelecek kuşaklara aktarmamız için emanetimizdir. pic.twitter.com/BeIGqQBOuu

— Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) July 14, 2020

Allah rahmet eylesin????????
Kalplerimizde, zihinlerimizde İz bırakıp gidenlerden ???? https://t.co/7TwZWyzAkX

— Deniz Ülke Arıboğan (@DenizUlke) July 14, 2020

ADALET AĞAOĞLU KİMDİR?

23 Ekim 1929'da Nallıhan'da dünyaya geldi. Babası, kumaş tüccarı Hafız Mustafa Sümer'dir. Dört çocuklu bir ailenin ikinci çocuğu ve tek kızıdır. Kardeşleri Dr. Cazip Sümer (1925-1975), oyun yazarı, oyuncu Güner Sümer (1936-1977) ve iş adamı Ayhan Sümer 'dir.

İlköğrenimini Nallıhan'da tamamladıktan sonra 1938'de ailesi ile birlikte Ankara'ya yerleşti. Ortaöğrenimini Ankara Kız Lisesi'nde tamamladıktan sonra 1950 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nin Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu.

Edebiyata ilgisi lise yaşamında şiirlerle başladı, kısa bir süre sonra oyun yazarlığına yöneldi. İlk defa 1946'da Ulus gazetesinde tiyatro eleştirileri yayımlayarak yazarlığa başladı. 1948-50 arasında Kaynak Dergisi'nde şiirleri yayımlandı.

1951-1970 yılları arasında TRT’de çeşitli görevlerde bulundu. Ankara Radyosu'nda göreve başladığı yıl ilk radyo oyunu olan 'Aşk Şarkısı'nı yazdı. Radyo'da görev yaparken tiyatro oyuncusu ve yönetmen dört arkadaşı (Kartal Tibet, Üner İlsever, Çetin Köroğlu, Nur Sabuncu) ile birlikte Ankara'nın ilk özel tiyatrosu olan 'Meydan Sahnesi'ni kurdu. Meydan Sahne Dergisi'ni çıkardı. 

1953 yılında tiyatro konusunda görgü ve bilgisini artırmak üzere Paris'e gitti. 1953'te Sevim Uzungören'le birlikte yazdığı 'Bir Piyes Yazalım' tiyatro oyunu aynı yıl Ankara'da sahnelendi. 1954 yılında mühendis Halim Ağaoğlu ile evlenen sanatçı, ilk romanını yazana kadar oyun yazarlığını sürdürdü. Üst üste yazdığı oyunlarla altmışlı ve yetmişli yılların önde gelen oyun yazarlarından oldu. TRT'nin özerkliğine el konulması gerekçesiyle TRT Radyo Dairesi Başkanlığı'ndan 1970 'te istifa eden sanatçı o tarihten bu yana yazarlıktan başka bir işle uğraşmadı. Edebiyat yaşamının bazı dönemlerinde 'Remüs Tealada' ve 'Parker Quinck' gibi takma adlar kullanmıştır.

İlk romanı Ölmeye Yatmak, 1973’te yayımlandı. Bu ilk romanından itibaren tüm eserleri yoğun tartışmalara konu oldu. Ölmeye Yatmak, daha sonra yazdığı Bir Düğün Gecesi(1979) ve Hayır (1989) adlı romanlarla bir üçleme oluşturdu ve birçok ödül kazandı. 
Bir Düğün Gecesi ve Hayır romanları yayınlanır yayınlanmaz, ikinci romanı olan Fikrimin İnce Gülü, dördüncü basımında toplatıldı.

Fikrimin İnce Gülü romanı hakkında, 'Askeri kuvvetleri tahkir ve tezyif (küçük düşürmek)' suçlamasıyla hakkında 1981 yılında dava açılan Ağaoğlu, iki yıl süren davanın ardından aklandı. Düğün Gecesi ise soruşturma aşamasında kaldı.

Dönemin üç önemli roman ödülüne layık görülmüş olan Bir Düğün Gecesi adlı roman için ayrıca Aldous Huxley'den aşırma olduğu suçlaması ortaya atıldı ve uzun tartışmalara sebep oldu.

Öykü kitapları, denemeler, anı-roman türünde eserler de yayımlayan Ağaoğlu 1991 yılında Çok Uzak Fazla Yakın'la oyun yazarlığına döndü. 1983 yılından beri İstanbul'da yaşayan Ağaoğlu, hâlen yazmayı sürdürüyor.

Adalet Ağaoğlu'ile ilgili yazıları bir araya getiren arşiv eşi Halim Ağaoğlu tarafından hazırlanmış ve 2003'te Adalet Ağaoğlu'nun yazarlığının 55. yılı anısına Herkes Kendi Kitabının İçini Tanır adı ile basıldı.

1996'da ciddi bir trafik kazası geçiren ve iki yıl hastande yatan Adalet Ağaoğlu için Can Yücel'in söylediği 'Sen Türkiye'nin en güzel kazasısın' sözü, Feridun Andaç'ın Adalet Ağaoğlu ile yaptığı nehir söyleşi tarzında bir kitabın adı oldu. Kitap, 2006'da basıldı.

Ağaoğlu, 1986'da kurulan İnsan Hakları Derneği'nin kurucuları arasında yer almış ancak Temmuz 2005'te İHD'nin tek yanlı ırkçı-milliyetçi bir tutum takındığını belirterek ve 'PKK yanlısı politika izliyorlar' diyerek istifa etti.

Ermenilerden özür dileme kampanyasına katılmıştır.

2010 Anayasa Referandumu sırasında çeşitli katılımcılarla beraber düzenlenen bir panelde Öğrenci Kolektifleri adlı bir grubun yumurtalı saldırısına maruz kalmıştır. 14 Temmuz 2020 tarihinde hayatını kaybetmiştir.
 

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Türkiye genelinde zorunlu hale geldi! Bakanlıktan flaş açıklama: 30 gün içinde bu belgeyi almayan yandı!
Türkiye genelinde zorunlu hale geldi! Bakanlıktan flaş açıklama: 30 gün içinde bu belgeyi almayan yandı!
Bu burçlar hayattan zevk almıyor, çevresine mutsuzluk yayıyor! Yanlarında 5 dakika bile durmak istemeyeceksiniz
Bu burçlar hayattan zevk almıyor, çevresine mutsuzluk yayıyor! Yanlarında 5 dakika bile durmak istemeyeceksiniz
Netflix Türkiye’yi sallayan diziler ve filmler: İzleme rekorları kıran yapımlar belli oldu!
Netflix Türkiye’yi sallayan diziler ve filmler: İzleme rekorları kıran yapımlar belli oldu!
Tüketici cayma hakkında yeni dönem: Süresi 15 günden fazlaya çıktı
Tüketici cayma hakkında yeni dönem: Süresi 15 günden fazlaya çıktı
Son Haberler
Yastığa başınızı koyar koymaz uyuyacaksınız! Bu 10 bitki uykusuzluğu tarihe gömüyor
Yastığa başınızı koyar koymaz uyuyacaksınız! Bu 10 bitki uykusuzluğu...
Türkiye genelinde zorunlu hale geldi! Bakanlıktan flaş açıklama: 30 gün içinde bu belgeyi almayan yandı!
Türkiye genelinde zorunlu hale geldi! Bakanlıktan flaş açıklama:...
Bu burçlar hayattan zevk almıyor, çevresine mutsuzluk yayıyor! Yanlarında 5 dakika bile durmak istemeyeceksiniz
Bu burçlar hayattan zevk almıyor, çevresine mutsuzluk yayıyor! Yanlarında...
Yiyen bir daha istiyor! Biberli tavuk rulosuna herkes bayılıyor! Malzeme listesi çok kısa, etkisi büyük
Yiyen bir daha istiyor! Biberli tavuk rulosuna herkes bayılıyor! Malzeme...
Skandal patladı: Bakanlık ifşa etti! Bal değil, resmen zehir... Ünlü bal markası Bakanlık radarına yakalandı!
Skandal patladı: Bakanlık ifşa etti! Bal değil, resmen zehir... Ünlü...
Yeni Malatyaspor 0 - Beşiktaş 1
Yeni Malatyaspor 0 - Beşiktaş 1

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Politika
Teknoloji
Spor
Dünya
Sağlık
Magazin
Kitap
Turizm
Altın Kızların Mutfağı
Advertorial
CANLI MAÇ
BÖLGE
BİLİM-TEKNOLOJİ
KÜLTÜR - SANAT
İpucu
Kimdir?
Nedir?
Ramazan Haberleri
Genel
Ajans
SULAR NE ZAMAN GELECEK?
Otomobil
Eğitim
DIŞ HABERLER
GÜVENLİK
GENEL
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Teknoloji
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.