TÜRK-İŞ'ten TBMM'ye 'İş İlişkileri Yasası' mektubu

17 Ekim 2012 Çarşamba 18:58
TÜRK-İŞ'ten TBMM'ye 'İş İlişkileri Yasası' mektubu






ANKARA (CİHAN)- TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu, TBMM'de Grubu olan Siyasi Partilerin Grup Başkanvekillerine bir mektup göndererek, Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı'nın bugün görüşülecek maddelerinden bazılarıyla ilgili itirazlarını ve taleplerini iletti.

Başkan Mustafa Kumlu ve Genel Sekreter Pevrul Kavlak imzasıyla gönderilen mektupta, sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasının demokratikleşme çabalarına katkı sağlayacağı ifade edilerek, TÜRK-İŞ bu niyet ve amaçla tasarının gerek hazırlanışı, gerekse TBMM'de alt komisyon ve komisyon aşamalarında sürdürülen çalışma sürecinde azami katkı içerisinde olmuş, yapıcı önerilerde bulunmuş, bu önerilerin büyük bir kısmı dikkate alınmamıştır. denildi.

Mektupta özetle şunlar ifade edildi:

Sendikanın kurulacağı iş kolunda çalışmayan, işçi olmayan insanların sendika kurabilmesinin Türk çalışma hayatına kazandıracağı hiçbir şey olamaz. Böyle bir durumda ortaya, sendika görüntüsü altında yüzlerce kuruluş çıkacak, çalışma hayatı kendini daha büyük bir kaosun içinde bulacaktır.

30 ve daha az işçi çalıştıran iş yerlerinde işçilerin sendikal nedenle işten atılmaları halinde işe iade davası açma haklarını düzenleyen fıkra tasarıdan çıkarılarak işçilerin sendikal tazminat alma hakları ortadan kaldırılmaktadır. Böylelikle 30'dan az işçi çalıştırılan iş yerlerinde örgütlenmenin önü kesilmekte, milyonlarca işçinin temel insan hakkı olan örgütlenme özgürlüğü ellerinden alınmaktadır.

Tasarının yayımı tarihinden itibaren bir süre sendikal barajlarla ilgili düzenleme askıya alınmakta, bu yolla da bazı sendikaların yetkili kılınması sağlanmaya çalışılırken, sistem bozulmakta, ilkeler çiğnenmektedir.

Grev yapan işçilerin iş yerinin önüne kuracakları çadır dahi yasaklanmaktadır.

Sendikaların yetki müracaatına işverenlerce yapılacak itirazlarla toplu iş sözleşme sürecinin önü kesilmektedir.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.