Türkiye Afrika'da kapısını terk etti, Libya'dan çekildik

Türkiye, Libya'daki tüm diplomatik faaliyetlerini askıya aldı. Elçilik binasını tamamen boşalttı Türk şirketleri de ülkeyi terk ediyor

26 Temmuz 2014 Cumartesi 16:59
Türkiye Afrika'da kapısını terk etti, Libya'dan çekildik






Türkiye Afrika'da kapısını terk etti, Libya'dan çekildik


Türkiye'ne Afrika'nın Akdeniz ve Avrupa'ya açılan kapısı olarak bilinen en önemli ülkelerinden biri olan Libya'daki büyükelçiliğini boşalttı. Çok değil üç yıl önce Libya'nın batılı güçler tarafından vurulmasına büyük destek veren, Kaddafi iktidarının devrilmesinde en önemli rolü oynayan Türkiye, Libya elçilik faaliyetlerini askıya aldı.

ÖNCE AMERİKA TERK ETTİ

ABD Libya'nın başkenti Trablus'taki büyükelçilik binasını tahliye etme kararı aldı. Kararın, karşıt milis güçler arasındaki çatışmaların artması nedeniyle alındığı öğrenildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada elçilik çalışanlarının sınırdaki Tunus'a gönderildiği bildirildi.

Dışişleri Bakanı Kerry, Paris ziyaretinde konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Kerry, elçilik binası yakınında çatışmaların artması nedeniyle "geçici bir süre için" çalışanlarının yerlerinin değiştirildiğini belirtti.
Kerry açıklamasında Türkiye'nin de Libya'daki 700 personelini çektiğini bildirdi.

NEREDEN NEREYE?

Başta Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu olmak üzere Başbakan Erdoğan'ın da giderek Libya halkı hitap ettiği meydanlarda Ankara karşıtı gösteriler düzenleniyor. Kanlı iktidar değişikliğinin ardından Libya'dan sadece elçilik görevlileri değil Türk iş adamları da tesislerini boşaltıyor. Mısır, Tunus ve Cezayir'in ardından Türkiye'nin Libya'yı da kaybetmesi Afro-Akdeniz koridorunda yeni güç dengelerinin ortaya çıkması olarak yorumlanıyor. Türkiye karşıtı öfkenin şiddetlenmesinde en çok Mısır'da el değiştiren iktidarın önemli rolü olduğu bildiriliyor.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.