Türkiye, Paris bombacılarını Fransa'ya iki kez bildirmiş

Paris'i kana bulayan IŞİD'li teröristler hakkında Türkiye'nin Fransız polisini iki kez uyardığı ortaya çıktı. Erken uyarıya rağmen Fransa'nın nasıl bir önlem aldığı, şüphelilerin takibini neden yapmadığı ise bilinmiyor...

16 Kasım 2015 Pazartesi 15:41
Türkiye, Paris bombacılarını Fransa'ya iki kez bildirmiş






Türkiye, Paris bombacılarını Fransa'ya iki kez bildirmiş

Türkiye'nin Paris'te düzenlenen vahşi saldırı öncesi Fransa'yı iki kez bilgilendirdiği ortaya çıktı. BBC'nin iddiasına göre Türk polisi, bombacılardan biri hakkında Fransa'ya iki ayrı bilgi geçildi. Fransız istihbaratına geçilen bilgi notunda şüpheliler arasında yer alan bir kişi hakkında detaylı bilgiler de bulunuyor.

Geçtiğimiz yıl Aralık ayı ve 2015 Ocak ayı içerisinde yapılan bilgilendirme konusunda Fransa'nın nasıl bir işlem yaptığı henüz bilinmiyor. Bu arada saldırı sonrası düzenlenen operasyonlarda ele geçirilen silah miktarı Fransız polisini dehşete düşürdü.

Şimdiye kadar 34 silah ve patlayıcı madde yapımında kullanılan malzemelere ulaşan Fransız polisi bu kadar çok silahın ülke içine nasıl sokulduğunu ya da Fransa'da hangi kaynaktan elde edildiğini araştırıyor.

ANKARA ÜSTÜNE DÜŞENİ YAPTI, YA PARİS?

Türkiye'nin Paris saldırılarını düzenlediği sanılan şüphelilerden biri hakkında Fransa'yı iki kez bilgilendirdiğini bildirdi.

Yetkili şüphelilerden birinin 2013'te Türkiye'ye gittiğini, ancak ülkeden çıktığına dair bir kayıt bulunmadığını söyledi.

Adı açıklanmayan yetkilinin, Türkiye'nin ilk olarak Aralık 2014'te, ikinci olarak da Ocak 2015'te Fransa'yı uyardığını söylediği bildiriliyor.
Guardian'da yer alan habere göre, Türk yetkililerin bahsettiği kişi İsmail Ömer Mustafa.

Türk yetkili, Mustafa konusunda Fransa'yı bilgilendirdikten sonra Fransız makamlarından herhangi bir yanıt almadıklarını belirtirken, ''Ancak Paris saldırılarından sonra Türk yetkililere İsmail Ömer Mustafa hakkında bilgi talebi ulaştı'' dedi.

İki zanlının daha kimliği tespit edildi

Fransız yetkililer, soruşturmanın Fas kökenli bir Belçika vatandaşı üzerine odaklandığını söylüyor.

27 yaşındaki Abdelhamid Abaaoud'un zanlılardan ikisiyle Brüksel'de aynı semtten oldukları bildiriliyor.

Yetkililer, Abaaoud'un şu anda Suriye'de IŞİD saflarında olduğunu düşünüyor.

Fransız makamları, saldırganlardan ikisinin daha kimliğini belirlediklerini açıkladı.

Samy Amimour'un Bataclan konser salonundaki saldırganlardan biri olduğu belirtiliyor.

Diğer zanlı Ahmad el Muhammed'in Stade de France'ın yakınlarında kendini havaya uçuran kişilerden biri olduğu belirtiliyor.

Eğer, cesedinin yanında bulunduğu söylenen pasaport ona aitse, Ahmad el Muhammed 1990 Suriye doğumlu.

Fransız polisi, ismi ilk belirlenen zanlılardan Salah Abdeslam için uluslararası arama kararı almıştı. 26 yaşındaki Fransız vatandaşı Abdeslam Brüksel doğumlu.

Saldırılar Suriye'den planlandı


Fransa Başbakanı Manuel Valls Paris saldırılarının Suriye'den planlandığını ve organize edildiğini söyledi.

Valls, yetkililerin Fransa ve diğer Avrupa ülkelerine yönelik yeni 'terör' saldırılarının planlanmakta olduğuna inandıklarını da belirtti.

Valls ayrıca Pazartesi sabahı Fransa çapında şüpheli radikal İslamcılara yönelik baskınlar gerçekleştirildiğini de teyit etti.

Başbakan, 150'den fazla baskın gerçekleştirildiğini söyledi.

Valls Fransa'nın tek bir 'terörist' gruptan ziyade 'bir terörist ordusuyla' uğraştığını belirtti.

'23 kişi gözaltına alındı, 31 silaha el konuldu'

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, Cuma günkü saldırılar sonrası 23 kişinin gözaltına alındığını, 31 silaha da el koyduklarını açıkladı.

Bernard Cazeneuve, 104 kişinin de ev hapsinde tutulduğunu söyledi.

Cazeneuve, Fransız polisinin sadece dün gece ülke çapında 168 noktada arama yaptığını belirtti.

Amerikan Associated Press haber ajansına konuşan bir Fransız yetkili ise saldırılarını yönettiğinden şüphelendikleri Belçikalı Abdelhamid Abaaoud'un önlenen başka bazı saldırı girişimleriyle de bağlantılı olduğunu bildirdi.

Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, önlenen saldırıların Paris'e giden bir hızlı trene ve yine Paris'teki bir kiliseye yönelik olarak planlandığını söyledi. KAYNAK BBC
Son Güncelleme: 16.11.2015 15:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.