Üretimden tüketime domates panelde ele alındı

17 Ekim 2012 Çarşamba 21:12
Üretimden tüketime domates panelde ele alındı






BURSA (CİHAN)- 'Şeftali, Domates, Biber Yılı Etkinlikleri' kapsamında Bursa Karacabey'de düzenlenen 'Üretimden Tüketime Domates Paneli' büyük ilgi gördü.

Bursa Valiliği'nce, 2012 yılı 'Şeftali, Domates, Biber Yılı' ilan edildi. Bu kapsamda 18 Temmuz'da Gürsu'da 'Şeftali Paneli', 18 Eylül'de ise Yenişehir'de 'Biber Paneli' gerçekleştirildi. Son olarak Karacabey Ticaret Borsası Konferans Salonu'nda 'Üretimden Tüketime Domates Paneli' düzenlendi. Panele üretici, sanayici, ihracatçı, STK temsilcileri ve bürokratlar katıldı.

Panelde, Bursa'nın önemli ürünlerinden biri olan domatesin hak ettiği değere ulaştırılması amacıyla üretim ve pazarlamada yaşanan sorunlar ve çözüm yolları tartışıldı. Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu'nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen panelde, Bursa Vali Yardımcısı Hüseyin Eren, Karacabey Kaymakamı Ahmet Yurtseven, Mustafakemalpaşa Kaymakamı Kazım Karabulut, Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği Başkanı Dr. Salih Çalı, Karacabey Ticaret Borsası Başkanı Murat Berteni ve Ziraat Odları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Çelik de hazır bulundu.

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'nden Doç. Dr. Nuray Akbudak'ın yönetici olarak yer aldığı panelde, Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, 'Domates Üreticilerinin Sorunları', Uludağ Yaş Sebze Meyve İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cevat Şahin Balcılar ise 'Domates İhracatını Artırmaya Yönelik Çözüm Önerileri' konulu sunumunu yaptı.
UÜ Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümünden Dr. Barış Bülent Aşık ile Biyosistem Mühendisliği Bölümünden Dr. Burak Nazmi Candoğan da 'Domates Yetiştiriciliğinde Sulama ve Gübreleme İlkeleri' yine UÜ'den Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümünden Prof. Dr. Hasan Vural 'Domates Üretiminin Ekonomik Analizi Pazarlaması ve Sözleşmeli Üretimde Yaşanan Sorunlar' konusunda görüşlerini paylaştı.

BURSA'NIN MARKA ÜRÜNÜ DOMATES

Programda konşan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik, domatesin Bursa'nın marka ürünlerinden biri olduğuna vurgu yaparak, Salçalık domates üretiminde 900 bin ton üretimle Bursa ilk sırada yer alıyor. Bunun yüzde 70'i Karacabey'de yetiştiriliyor. Bu kadar üretim potansiyeli, sanayiyi de geliştirmiş ve bölgede birçok salça ve domates işleme tesisi kurulmuştur. dedi. Domates yılı etkinlikleri kapsamında yürütülen çalışmaların sadece bu panelle sınırlı kalmayacağını anlatan Ömer Çelik, Domatesin tarladan sofraya ulaşıncaya kadarki süreçte tüketiciye sağlıklı olarak sunulması ve özellikle ilaç kalıntısı oluşmaması konusunda da çalışmalar yapmaktayız. şeklinde konuştu.

2013, İPEK BÖCEĞİ, KİRAZ VE ÇİLEK YILI OLACAK

Bursa Vali Yardımcısı Hüseyin Eren de konuşmasında sektör paydaşları birlikteliği ile 2012 yılının domates, biber, şeftali yılı ilan edildiğine dikkat çekerek, 2013 yılında ipek böcekçiliği, kiraz ve çilek yılı olarak değerlendirmeyi planlıyoruz. Tohumdan fideye, dikimden bakıma, hasattan pazara ve sofraya kadar geçen süreçte emeği geçenlere teşekkür ederim. dedi. Panel soru cevap bölümü ile sona erdi. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.