Van'da çığ faciası | Acılar peş peşe geldi

Türkiye Van Bahçesaray Yolu'nda yaşanan çığı faciasında can veren 9'u güvenlik görevlisi 33 vatandaşının yasını tutarken, felaketin adım adım geldiği ortaya çıktı.

06 Şubat 2020 Perşembe 08:24
Van'da çığ faciası | Acılar peş peşe geldi







Van'da çığ faciası | Acılar peş peşe geldi



Kırapet Geçidi, Bahçesaray Yolu üstünde 3 bin rakımla dağların en zorlu bölümü. Bölgede yaşayanlar için aşılması güç ve tarihi acılarla dolu. 90'lı yılların başına kadar geçit vermeyen ve neredeyse 8 ay ulaşıma kapalı olan Bahçesaray'ı Van'a bağlayan Kırapet Geçidi, çığ facialarıyla yüzlerce can alan en kritik nokta. Önceki gün meydana gelen iki çığ düşmesi olayını değerlendiren uzmanlar, önlem almadan yürütülen kurtarma faaliyetlerinin facaiaya neden olduğunu söylüyor.

Habertürk Ankara Temsilcisi Gazeteci Bülent Aydemir, canlı yayında verdiği bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı ve AK Parti milletvekili Gülşen Orhan'ın yemek organizasyonuna gitmek için kapalı olan yolu, tüm uyarılara rağmen iş makinalarıyla geçmek isterken ilk çığ felaketi yaşandı.

İlk çığ felaketi öncesi yola çıkan bir konvoyun uyarılara rağmen ısrarla Bahçesaray'a doğru iş makinalarıyla ilerlediği, facianın bu uyarılara rağmen yaşandığı iddia edildi.Aynı konvoyun içinde bulunan Van eski AKP milletvekili ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın baş danışmanı Gülşen Orhan'ın da bulunduğu öğrenildi.


GÜLŞEN ORHAN İDDİALARI SOSYAL MEDYADAN YALANLADI

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve eski AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan, Habertürk Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir'in Para Gündem programındaki açıklamalarının ardından Twitter hesabında iddiaya yanıt verdi.

"Maalesef acı bir bilançoyla karşı karşıyayız. Onlarca cenazemiz, şehidimiz, onlarca yaralımız var. Halen kar altından çıkmamış canlarımız var. Rabbimden vefat eden kardeşlerimize rahmet, yaralılara acil şifa, kar altındaki kardeşlerimize hayat niyaz ediyorum.

4 Şubat, 16:30 civarında Bahçesaray yolunda meydana gelen çığ felaketi yaşandığında, Van - Ankara seferini yapan 16:05 uçağımdaydım. Ankara’ya indiğimde olaydan haberim oldu. Geri dönmek için, sabah ilk uçak olan 07:40 uçağıyla Van’a hareket ettim.

Van'a ulaşınca Bölge Hastanesi'nde bulunan hastalarımızı ziyaret ettik. Ziyaretimizin anlık görüntülerini Twitter hesabımızdan paylaştık. Ardından felakette vefat eden vatandaşlarımızın cenazelerini, yakınlarıyla birlikte alıp Bahçesaray’a konvoy halinde hareket ettik.

Hastaneden ayrılış anımız ve görüntüler Van Valimizin son durum açıklamasıyla medyada yayınlanmıştır. Felaketin gerçekleştiği yol olan Krapet Geçididinden Bahçesaray’a ulaşım idarece kapatıldığından söz konusu değildi artık.

Dolayısıyla, cenazelerle birlikte Hizan üzerinden Bahçesaray'a doğru hareket edildi. İddia edildiğinin aksine Çatak veya başka bir yerde toplantı yapmadım. Beş cenazenin acısı varken herhangi bir toplantı yapmam zaten mümkün değildi.

Ben olay yerinde çalışan ekipleri, son durumu, görmek için çığ bölgesine uğrayıp tekrar, cenaze konvoyuna dönmek üzere konvoydan ayrıldım. Tek araba ve bir kaç kişilik bir ekip olarak olay yerine vardık.

Vardığımda, kalabalık bir insan grubu, jandarma ekipleri, AFAD il müdürümüz ve ekibi çalışma yürütüyorlardı. Oradaki yetkililerden bilgi almak için araçtan indikten iki dakika sonra çığ hepimizin üzerine düştü. Ben vardığımda herhangi bir iş makinası çalışmıyordu. Benim yanımda da hiçbir iş makinası yoktu ve olamazdı da. Çalışmalarla ilgili hiç bir direktifim veya tavsiyem olmadı. Amacım sadece olay yerini bizzat görmek ve oradakilere yanlarında olduğumuzu hissettirmekti.

Cenazelerimizi götürürken onlardan ayrılıp çığ felaketinin yaşandığı yere gelmemize “toplantı için iş makinalarını yanına almış yolları açtırmış” demek yalancılıktır, acı bilmezliktir.


Felaket bölgesine gidip son durum hakkınsa bilgi alıp,oradakilerin yanında olduğumuzu söylemek istedik, ordan cenaze konvoyuna tekrar dönecektim. Çığ felaketinin yaşandığı yere geldiğimde daha 2 dakika dahi geçmeden çığ düştü altında kaldık, sonra kurtarılıp hastaneye götürüldük.

Biz kendimize değil kaybettiğimiz canlar için acı çekerken kaynağı olmayan yalan bilgiler yaymak yalan üzerinden siyaset üretmek nedir bunun da adını siz koyun. Bülent Aydemir gazeteciyse böyle bir iddia duyduysa keşke biraz daha araştırsaydı gerçeği öğrenirdi. Tabii Bülent Bey bunu duymamışsa kendisi bu senaryoyu üretmişse utanılası haline yalancılığı da eklememiz gerekecektir."

"ACELE VE İLERİ DEĞERLENDİRMELER"

Bülent Aydemir de konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"38 vatandaşımızın hayatını kaybettiği olayla ilgili acele ve ileri değerlendirmeler yaptım. Bu acele ve ileri değerlendirmelerimizde dahi kimseyi çığa yol açmakla veya bir ölümlere neden olmakla suçlamadım. İkaz ettiğimiz husus, çığa müdahalede aceleci ve tedbirsiz, ilgili-ilgisiz herkesi alarme edecek şekilde özensiz davranıldığı ve bölgede, çığa müdahaleyi bozan kalabalıklaşma ve yığılmaya yol açıldığı söylendi. Kimseyi çığa sebep olmakla ya da ölümlere yol açmakla itham etmedim. Kalabalıklaşmaya yol açan işleyiş var dedim. Düzeltiyorum, acele ve ileri bir değerlendirme yapmış olabilirim. Yerel kaynaklarımla görüşme yapmadan bu detaylara girmemem gerekirdi.

"ÖZÜR DİLERİM"

Gülşen Orhanın açıklamaları çerçevesinde aktardığım iddiaların doğru olmadığı ortaya çıkmıştır. Bu erken ve teyit edilmemiş ifadelerimden dolayı gereksizce zan altında kalan üzülen yurttaşlarımızdan ve izleyicilerimizden özür dilerim."

GÜLŞEN ORHAN AÇIKLAMA YAPTI, BÜLENT AYDEMİR ÖZÜR DİLEDİ

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve eski AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan, Twitter'da yaptığı açıklamada çığ bölgesindeki yaşananlara ilişkin "Oradaki yetkililerden bilgi almak için araçtan indikten iki dakika sonra çığ hepimizin üzerine düştü. Ben vardığımda herhangi bir iş makinası çalışmıyordu. Benim yanımda da hiçbir iş makinası yoktu ve olamazdı da. Çalışmalarla ilgili hiçbir direktifim veya tavsiyem olmadı" ifadelerini kullandı. Değerlendirmelerinde aceleci davrandığını kaydeden Habertürk Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir, yaptığı açıklamada özür diledi


İlk felaketin ardından kar yığınları altında kalan 2 vatandaşımızı çıkarmak için seferber olan yüzlerce kişi ve onlarca aracın yeterli önlem almadan yürüttüğü çalışmanın daha büyük bir faciaya maruz kaldığını belirten arama kurtarma uzmanları "Van Türkiye'nin çığ haritasında kırmızı bölgedir. En tehlikeli yer Bahçesaray Yolu'nun geçtiği güzergahtır. Burada yürütülen çalışmada gönüllülerin, çığ konusunda eğitim almamış amatörlerin bölgeye getirilmesi facianın boyutlarını artırdı. İkinci bir çığ uyarısında bulunan bölge halkının sözleri dikkate alınmamış" yorumunu yaptı.

JAK, AFAD ve UMKE görevlilerinin uyarılarına rağmen kurtarma bölgesine koşan çok sayıda sivilin arama kurtarma çalışmasında alınan önlemleri zora soktuğu bildiriliyor.

SOYLU: MAALESEF ÖLÜ SAYIMIZ 33 OLDU

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Van'dan helikopterle çığ bölgesine geçti.AFAD Başkanı Güllüoğlu ile Elazığ'dan uçakla Van'a gelen Bakan Soylu, helikopterle Van Ferit Melen Havaalanı'ndan çığ olayının yaşandığı bölgeye hareket etti.Bakan Soylu ve beraberindekileri taşıyan helikopter, çığ düşen bölgeye 20 kilometre mesafedeki Çatak ilçesine bağlı Kayaboğazı Jandarma Karakol Komutanlığı pistine iniş yaptı. Soylu, daha sonra karayoluyla çığ bölgesine gitti.

 Bakan Soylu son açıklamasında şunları kaydetti: 

Biraz sonra Sağlık Bakanımız da gelecek. maalesef bu üstüste iki çığ hadisesi hem hepimizi üzdü hem de acı kayıplarımız oldu. Bugün vefat eden sayısı, kaybımız 33 oldu. Sabahtan itibaren Adli Tıp'a gidenlerin sayısını sürekli vermeye çalışıyoruz. Dün iki vatandaşımız hem şoför hem belediye görevlisi çığ altında kalmıştı. Bugün onlar için kurtarma sözkonusuydu. Bugün de biz 2 kişi olduğunu değerlendiriyoruz. Oradaki AFAD'cılar üç olduklarını görmüşler, vincin altında.

75 YARALI HASTANELERDE TEDAVİ ALTINDA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da çığ felaketinin yaşandığı Van'a gelerek burada bir açıklama yaptı. Bakan Koca şöyle konuştu:
Bugün yaşanan bu felaket nedeniyle sayın Bakanımla birlikte Van'da hem olay yerinde hem de hastalarımızı ziyaret etmek için buradayız. Hastanelerimize yaralı olarak gelen hasta sayısı 75 kişi oldu. 75 kişiden hastanelerimizde yatarak 47 hastamızın tedavisi yapılıyor. 47 hastamızda yoğun bakım şartlarında takip edilen 6 hastamız sözkonusu. Yoğun bakım şartlarında takip edilen hiçbir hastamızın durumu ciddi değil. Bir hastamızla ilgili ameliyat planlamakta. Onun dışında hastalarımızın genel durumun iyi olduğunu, ağır hastamızın olmadığını ifade etmek istiyorum. Van'da hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum.

Bakan Koca, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez ile çığ düşmesinden sonra çıkarılıp Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alınan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan'ın da aralarında bulunduğu yaralıları ziyaret ederek, sağlık durumları hakkında bilgi aldı.

Son Güncelleme: 06.02.2020 18:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.