Yapex Tadilat, Restorasyon, Renovasyon ve Kültür Mirasını Koruma Fuarı açıldı

18 Ekim 2012 Perşembe 15:41
Yapex Tadilat, Restorasyon, Renovasyon ve Kültür Mirasını Koruma Fuarı açıldı






ANTALYA (CİHAN)- Yapex Yapı Fuarı, ilk kez düzenlenen 'Yapex Tadilat, Restorasyon, Renovasyon ve Kültür Mirasını Koruma Fuarı'yla birlikte eş zamanlı olarak açıldı.

Türkiye'nin yapı alanındaki önemli organizasyonlarından Yapex Yapı Fuarı, bu yıl kültür ve tarih mirasının korunmasına katkı sağlayacak. Bu yıl 20.'si düzenlenen Yapex Yapı Fuarı, Antalya Expo Center'da başladı. Yurt içi ve yurt dışından 30 bin sektör temsilcisini ağırlayan fuarda, bu yıl bir ilke imza atılarak, kültür ve tarih mirasını korumak amacıyla Yapex Yapı Fuarı'yla eş zamanlı olarak, Çekül Vakfı ve Tarihi Kentler Birliği desteğiyle 'Yapex Tadilat, Restorasyon, Renovasyon ve Kültür Mirasını Koruma Fuarı da düzenleniyor.

Açılış öncesi, Akdeniz Tanıtım A.Ş Genel Müdürü Fatih Onkar, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Tarihi Kentler Birliği Başkanı, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ve İnşaat Malzemesi Sanayiciler Derneği (İMSAD) Başkanı ve Deprem Komitesi Başkanı Galip Sayıl, bir basın toplantısı düzenledi. Türkiye'de ilk kez restorasyon korumalı bir fuar organize ettiklerini belirten Onkar, temellerini 2007 yılında İstanbul'da attıklarını ve sektörün, ülkenin yerel yönetiminden turizm sektörünün gündeminde her zaman kalacağını belirtti.

İMSAD Başkanı Galip Sayıl da Antalya'da Yapex Tadilat, Restorasyon, Renovasyon ve Kültür Mirasını Koruma Fuarı'nın düzenlenmesinin olumlu bir gelişme olduğunu ifade etti. Türkiye ekonomisinin hızlı büyüyerek geliştiğini belirten Sayıl, Avrupa Birliği (AB)'nin son zamanlarda yaşadığı durağanlığın inşaat sektörünü olumsuz etkilediğini ifade etti. İnşaat sektörünün, gençleşen nüfustan dolayı büyüyen ve talep edilen bir sektör haline geldiğini belirten Sayıl, Deprem kuşağında yer almaktayız. Türkiye'de 16 ile 20 milyon arasında yapı stoku bulunuyor. Yapı güvenliği sorunlu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 5 Ekim'de kentsel dönüşüme başladı. En sorunlu olarak görülen İstanbul Esenler'de düğmeye basıldı. Türkiye genelinde 6 milyon 500 bin konut elden geçirilecek. 33 ilde dönüşüm yaşanacak. Bunu rant olarak değil de insan odaklı, insanı düşünen bir proje yapılacağını düşünüyorum. Bunun sürdürülebilir olması en önemlisi. Unutmayın ki deprem değil kayıt dışı yaşamlar insanın canını alıyor. Uygulamaya geçirilen kentsel dönüşüm projesi ile mevcut yapı stokunun sürdürülebilir yapılara doğru dönüşümünü çok önemsiyoruz. diye konuştu.

SURİYE'DE İNSANLIKLA BİRLİKTE TARİH DE KATLEDİLİYOR

Tarihi Kentler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ise birliğin, şehirlerin geleceğini belirleyen bir kurum olduğunu ifade etti. Birliğin, Türkiye'de kırılma noktası olduğunu söyleyen Güzelbey, yol haritası olarak havza ölçeğinde şehirlerin kültür mirasına sahip çıkmaya çalıştıklarını kaydetti. Suriye'de yaşanan iç savaşa dikkat çeken Güzelbey, Bu fuar, o savaşın gölgesinde yapılıyor. Suriye'de büyük bir kültür mirası yok oluyor. Suriye'de insanlıkla birlikte tarih de katlediliyor. 2006 yılında kültür mirası olarak kabul edilen Halep, şimdi talan ediliyor. Türkiye'de o dönemde biz tarihi yerleri nasıl açık otopark yaparız diye düşünürken, Halep'te tarih nasıl korunur, o uygulanıyordu. dedi.

Konuşmalarının ardından, Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Akdeniz Tanıtım Genel Müdürü Fatih Onkar, ÇEKÜL Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, İMSAD Başkanı ve Deprem Komitesi Başkanı Galip Sayıl ve Avrupa Tarihi Kentler Birliği (Heritage Europe) Başkanı Luis Roppe, fuarın açılış kurdelesini kesti.

CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.