Yemek borusu darlığına endeskopik müdahale (Özel)

15 Aralık 2012 Cumartesi 11:24
Yemek borusu darlığına endeskopik müdahale (Özel)






İSTANBUL (CİHAN)- Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapılan bir operasyon ile Türkiye'de ilk kez bir hastaya yemek borusu darlığına karşı endoskopik müdahale yapıldı. Türkiye'den gelenler yanında Avrupa ülkelerinden gelen çok sayıda uzman doktorun da telekonferans yöntemiyle takip ettiği operasyonda gastroentereloglara uzman doktorların tecrübeleri aktarıldı. Operasyonu yürüten ekibin başında bulunan Bezm-i Alem Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Şentürk, yöntemin ilk etapta yemek borusu darlığı içinde kullanıldığını ancak yöntemin cerrahi kullanılarak yapılan operasyonlar dışında da başarılı olarak kullanılabileceğini anlattı.

Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Ünitesi faaliyete geçişinin 2. yılında bilgi ve deneyimini, yerli ve uluslararası uzmanlarla paylaştı. Hastane bünyesinde açılan ve Gastroenteroloji alanındaki uzmanları bir araya getiren 3 günlük kursta, yurt içinden gelenler yanında İtalya, Rusya, Yunanistan, Bulgaristan, Rusya, Polonya, Lübnan, Ürdün, Irak, Suriye, Kuveyt, Birleşik Arap Emirliği, Suudi Arabistan ve Mısır'dan gelen uzmanlara eğitim imkanı sağladı. Kurstaki endoskopi kursunda Türk gastroenterologlarına sık olarak kullandıkları tekniklerde ve karşılaştıkları güçlüklerde yardımcı olmak yanında daha az kullandıkları teknikler hakkında pratik imkanı sağlandı.

Prof. Dr. Şentürk başkanlığındaki bir heyet tarafından gerçekleştirilen operasyon, aynı anda hastanenin konferans salonunda bulunan çok sayıda uzman tarafından da izlendi. Konferans salonunda bulunan uzmanlar, canlı yayında izledikleri operasyonla ilgili soru sorarak hastaya uygulanan cerrahi yöntem hakkında bilgi alabildi.

Yabancı uzmanların da hazır bulunduğu operasyon hakkında bilgi veren Hakan Şentürk, operasyon sonrası hastanın durumunun gayet iyi olduğunu belirtti. Yöntemin Türkiye'de ilk kez kullanıldığını belirten Şentürk, yabancı uzmanların da katılımıyla bir çok doktora konuyla ilgili birinci ağızdan bilgi ve pratik imkanı sağlandığını anlattı. Şentürk, yemek borusu alt uç darlığında bu yöntem ilk kez uygulandı. Bunun yanında endoskopide daha az rahatsız edici cihazların kullanımı da bu anlamda bir ilk oluyor. dedi. Şentürk, yöntemin aslında geniş bir yelpazede kullanım imkanı bulunduğunu da belirterek bir çok cerrahi gerektiren operasyonlarda yapılan uygulamanın bu yöntemle endoskopik yöntemle hayata geçirilebileceğinin altını çizdi.


CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.