Yeni kimliklerde 'din' hanesi olmayacak mı?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararı üzerine yeni kimliklerde din hanesinin kaldırılacağı öne sürülüyor.

07 Temmuz 2014 Pazartesi 09:53
Yeni kimliklerde 'din' hanesi olmayacak mı?






Yeni kimliklerde 'din' hanesi olmayacak mı?

TÜBİTAK tarafından geliştirilerek hayata geçmesi beklenen yeni kimlik kartıyla ilgili pilot uygulamada yer alan “din hanesinin”, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararı üzerine çıkarılıp çıkarılmaması tartışmalara neden oldu. Bülent Arınç, durumun ilerleyen dönemlerde belli olacağını söyleyerek net bir yanıt vermekten kaçındı.

Cumhuriyet gazetesinden Mahmut Ilıcalı'nın haberine göre, TÜBİTAK tarafından geliştirilen ve üzerinde yonga bulunan “ Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı” projesi 2008 yılından beri devam eden pilot uygulamada kart üzerinde din hanesi de bulunuyor. Yeni kimlik kartlarıyla beraber bu yıldan itibaren 3 yıl içerisinde kademeli olarak vatandaşlara dağıtılması hedefleniyor. Pilot uygulama kapsamında Bolu’da dağıtılan kimlik kartlarında “din hanesi” yer alıyor.

AİHM’nin ihlal olarak değerlendirerek din hanesinin çıkarılaması gerektiği yönünde kararı bulunuyor. Bu karara rağmen Bolu’da pilot uygulama kapsamında dağıtılan kimlik kartlarının arka yüzünde din hanesinin yer alıyor. CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir bir soru önergesiyle hükümetten bilgi istedi. Erdemir, Sinan Işık adlı bir vatandaşın başvurusu üzerine AİHM’nin nüfus cüzdanında “din hanesinin” yer almasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin düşünce, vicdan ve din özgürlüğünü düzenleyen maddesini ihlal ettiğine ilişkin kararını dile getirdi. AİHM tarafından2010 yılında verilen karara rağmen nüfus cüzdanlarında din hanesine yer verilmeye devam edildiğini belirtildi.

Aydemir, “Kimlik kartlarının hayatın pek çok alanında (eğitim, sağlık, askerlik, çalışma hayatı, kolluk kuvvetleri tarafından yapılan kimlik kontrolleri) sıklıkla kullanıldığı göz önünde bulundurulduğunda, kimliklerde din hanesinin yer almasının bireyleri ayrımcılığa maruz kalmalarına ve ayrımcılık riskine veya algısına maruz bıraktığına ilişkin kaygıları gidermek için bugüne kadar hangi somut önlemleri hayata geçirdiniz” sorusunu sordu.

Bülent Arınç verdiği yanıtta, konunun muhatabı olan kamu kuruluşundan aldığı bilgiye göre yeni kimlik kartları ile ilgili proje çalışmalarına devam edildiğini sözlerinde belirtti. bu kapsamda kimlik kartlarının dizaynı ile hangi hanelere yer verilip hangi hanelere yer verilmeyeceğinin ilerleyen süreçte belli olacağını ifade edildi.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.