Yeni yardım fonu 'Avrupa İstikrar Mekanizması' yola sorunlu başladı

24 Ağustos 2011 Çarşamba 14:39
Yeni yardım fonu 'Avrupa İstikrar Mekanizması' yola sorunlu başladı






Euro'nun istikrarını sağlamaya yönelik hazırlanan ve Mart ayında 27 AB üyesi ülke devlet başkanları ve başbakanları tarafından onaylanan yeni kurtarma paketi Avrupa İstikrar Mekanizması'nın (ESM) ülke meclislerinde görüşmeleri sorunlu başladı. 2013 yılı ortasında devreye girecek pakete ilişkin ilk problemler Slovakya ve Avusturya'da ortaya çıktı.

Kurtarma paketlerinin en önemli karşıtlarından olan Slovakya Başbakanı Iveta Radicova'nın son dönemde olumlu açıklamalar yapmasına karşın hükümetin küçük ortağı Özgürlük ve Bağımsızlık Partisi ve Sosyal Demokrat Parti yeni bir pakete karşı çıkıyor. Slovakya'dakine benzer bir sorun Avusturya'da da yaşanıyor.

Salı günü toplanan Bakanlar Kurulu'nun da gündeminde olan pakete ilişkin e büyük sorun mecliste elde edilmesi gereken üçte iki çoğunluk. Koalisyondaki Sosyal Demokrat Parti ve Halk Partisi'nin sandalye toplamı bu çoğunluğa yetmediği için muhalefetin desteğine ihtiyaç duyuluyor. Aşırı sağcı iki parti destek vermeyeceğine çok önceden açıklarken, Yeşiller'in de pakete sıcak bakmadığı belirtiliyor. Yeşiller'in paket için yoğun tartışma konusu olan Eurobond'ların piyasaya sürülmesi gibi şartlar öne sürdüğü biliniyor.

KURTARMA FONLARI ALMANYA'DA MAHKEMELİK
Diğer yandan birliğin lokomotiflerinden Almanya'da 7 Eylül tarihi kritik bir gün. Beş ekonomi profesörü tarafından anayasa mahkemesine götürülen Yunanistan'ı kurtarma paketlerinin nasıl bir şekilde sonuçlanacağı merak konusu. Akademisyenlerin yardımların anayasaya aykırı olduğunu savunuyorlar.

YENİ YARDIM FONU AVRUPA İSTİKRAR MEKANİZMASI
Yeni yardım fonu Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM), 2013 yılı ortasında süresi dolacak olan Avrupa Mali İstikrar Mekanizması'nın (EFSF) yerini alacak. ESM ile iflasın eşiğine gelen euro bölgesi ülkelerine yardım için 700 milyar Euro'luk kaynak ayrılmış oluyor. 
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.