Yıldız: Kurbanlıklarda ilaç kalıntı süresine dikkat edin

18 Ekim 2012 Perşembe 13:20
Yıldız: Kurbanlıklarda ilaç kalıntı süresine dikkat edin






SAKARYA (CİHAN)- Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, ilaç verilen kurbanlıklarda ilaçların kalıntı sürelerine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Yıldız, Kalıntı süresi geçmeden kesilen hayvanın etindeki kimyasallar ve antibiyotikler sağlık açısından çok zararlı. dedi.

Mustafa Yıldız, Kurban Bayramı'nda vatandaşların pek dikkat etmediği hususlarda önemli uyarılarda bulundu. Sağlıklı kurban kesimi için öncelikle sağlıklı hayvan seçilmesinin önemli olduğunu kaydeden Yıldız, hayvanın kesimden önce ve sonra veteriner hekim tarafından kontrol edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Vatandaşın, son yıllarda kurbanını kendisi kesmek yerine kurulan mezbahane, çiftlik gibi toplu kesim yerlerinde kestirmeyi tercih ettiğini belirten Yıldız, mezbahane ve toplu kurban kesimi yapılan yerlerde, kesicilerden mutlaka, hayvanın bulaşıcı hastalık taşımadığına dair rapor istenmesi gerektiğini ifade etti.

Bir kesicinin bayram boyunca onlarca baş hayvan kestiğini vurgulayan Yıldız, şunları dedi; Kurban kesen kişi, bulaşıcı bir hastalık taşıyor olabilir. Kişi, belki bunun farkında değildir. Kesim sırasında elini kesen kişi, bulaşıcı hastalığını kolaylıkla kanıyla ete bulaştırabilir. Kurban kesen kişilerin sağlık raporunun olup olmadığı mutlaka kontrol edilmeli.

Kurbanlıklara ilaç verilip verilmediğinin mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini dile getiren Yıldız, ilaç verilen kurbanlıklarda kalıntı süresine riayet edilmesinin sağlık açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Yıldız, Doğudan batıya kurbanlık hayvanlar geldi. Hayvan gelirken yolda uzun bir yolculuk geçirdiği için hava şartlarından dolayı bazı soğuk algınlığı problemleri yaşayabiliyor. Bunlarla ilgili ilaç kullanılmak zorunda kalınıyor. Bu ilaçların kullanma süreleri var. Öyle ilaçlar var ki 40 gün ette ve sütte kalabiliyor. Kalıntı süresi geçmeden hayvanın kesilmesi sağlık için zararlı. Yasalar izin vermiyor ama bir kısım yetiştiriciler kalıntı süresi uzun ilaçları kesimden önce hayvanlara verebiliyor. Hayvan kesildikten sonra insanlar maalesef kimyasallarla ve antibiyotiklerle kirlenmiş bir eti yemek zorunda kalabilirler. Bu sağlık açısından çok zararlı. diye konuştu.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.