Yılmaz: Savunma sanayi ihracatı 8 yılda 4 kat arttı

12 Aralık 2012 Çarşamba 16:06
Yılmaz: Savunma sanayi ihracatı 8 yılda 4 kat arttı






SAKARYA (CİHAN)- Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, savunma sanayii sektörünün son 8 yılda ihracatını 4 kattan fazla artırarak 1 milyar doları aştığını söyledi.

Yılmaz, Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği'nce Sapanca Richmond Otel'de düzenlenen ''Savunma Sanayinde İhracat Nereye Koşuyor, Nasıl Koşmalı? arama konferansına katıldı. Yılmaz, konferansta yaptığı konuşmada, savunma sanayisinin, dünyanın en zor sektörü olduğunu belirterek sektörün yüksek teknoloji ve yetişmiş eleman gerektirdiğini vurguladı. Savunma sanayisinde sürekli bir yenilemenin olduğuna dikkat çeken Yılmaz, ''Yüksek ölçüde yatırım gerektirir. Bu sektörde her ülke üretim yapmıyor tabi. İç pazarı olmayan bir ülke, kendi savunma sanayisini geliştiremez. Bunun tek istisnası varsa o da İsrail'dir, o da özel konumundan kaynaklanıyor.'' dedi.

Türkiye'nin bu sektör için çok şanslı bir konumda olduğunu belirten Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Kendi iç pazar imkanı olabilen bir ülkeyiz ama bu pazarda söz sahibi olabilmek için de ABD, Çin ve Rusya gibi ülkelerle de rekabet edebilir konuma gelmemiz lazım. Dış pazarlara da açılmamız lazım.

Yılmaz, 2023 hedefleri doğrultusunda savunma sanayi sektörünün de önemli bir konumda olduğunu dile getirerek, sektörün ihracatını sürekli artırdığını anlattı. Sektörde yakalanan ihracat atağının sürdürülebilir hale getirilmesi gerektiğini ifade eden Yılmaz, ''Bu noktada savunma sanayisi sektörünün iş talepleri bitmemekte ve ihracat da kaçınılmaz hale gelmektedir. Onun için de savunma sanayisi üyelerine teşekkür ediyorum. Ortak akıl içinde çalışmalarını sürdürüyorlar. Bu sektörde de ortak akılı bulmak lazım zaten'' diye konuştu.

Savunma sanayisi sektörünün, ihracatını en fazla artıran sektör olduğunu vurgulayan Yılmaz,
''Son 8 yılda savunma sanayisi ihracatımız 4 kattan fazla artarak 1 milyar doları aşmıştır. Bu yıl da 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleşecek. Bu başarı şüphesiz bir bütün olan sektörümüzün başarısıdır. Ulaşılan bu nokta ihracat hedeflerimizi ve ufkumuzu bir adım öteye taşımakta bir faktördür. Artık hedefimiz daha da yüksek.'' şeklinde konuştu.

2023 HEDEFİ 25 MİLYAR DOLAR

Türk savunma sanayisi sektörünün her geçen gün büyüdüğünü vurgulayan Yılmaz, bu sektör için 2023´de belirlenen hedefin 25 milyar dolar ihracat olduğunu bildirdi.Yılmaz, 2023 hedefinde toplam ihracat hedefinin 500 milyar dolar olduğunu dile getirerek şunları kaydetti: ''Genel anlamda belirlediğimiz ihracat hedefinin yüzde 5'ini savunma sanayisi oluşturuyor. Bu da 25 milyar dolar. Bunun üzerinde de bir hedef belirlenebilir. Bunu aşabileceğimize de inanıyorum zaten. Savunma sanayi sektöründeki öncü ülkeler, Körfez ülkelerine bizim üzerimizden gitmek istedikleri ortada. Türkiye'nin bir pazar avantajı var, Türkiye'nin bu konuda bir saygınlığı var. Ortadoğu'daki ülkelerle iyi konumda olmamız lazım, zaten çok iyi bir konumdayız. Yıllardır birçok ülke bizimle bu pazara girmek istiyor.''

Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği Başkanı Latif Aral Aliş, konuşmasının ardından Bakan Yılmaz'a plaket takdim etti.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.