İş Güvenliği Konferansı'nda Türkiye öncü oldu

Sürdürülebilir İş Sağlığı ve Güvenliği ana teması ile yapılan İş Güvenliği Konferansı'nda sadece ekmeğin değil iş hayatında bilgi ve tecrübenin de paylaşılması gerektiği dile getirildi. 19 ülkeden 35 katılımcı ve 400 katılımcı ile gerçekleşen konferansta atölye çalışmaları, bilgi ve becerinin paylaşılması ve teknik geziler düzenlendi.

31 Mayıs 2016 Salı 13:22
İş Güvenliği Konferansı'nda Türkiye öncü oldu






İş Güvenliği Konferansı’nda Türkiye öncü oldu                                                                                                                                      Ferhan KOCA        İş Güvenliği Uzmanı (B)
 2001 yılından itibaren her iki yılda bir ülkemizde düzenlemekte olan Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansının sekizincisi “Sürdürülebilir İş Sağlığı ve Güvenliği” ana teması ile 8-11 Mayıs tarihlerinde Haliç Kongre Merkezinde gerçekleştirildi.

Konferansta “Sürdürülebilir İş Sağlığı ve Güvenliği” ana teması altında 36 ana başlıkta İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili konular değerlendirildi. Konferans ile eş zamanlı olarak düzenlenen İş Sağlığı ve Güvenliği Fuarında ziyaretçiler iş sağlığı ve güvenliği alanında yeniliklerle tanışma fırsatı buldu.

Açılışını Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın yaptığı, alanlarında öncü akademisyenler, uzmanlar, ulusal ve uluslararası kuruluşlar, üniversiteler, meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri konuşmacı olarak katıldığı konferansın kapanış konuşmasını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Erdem yaptı.

Dünyanın ancak paylaşarak gelişeceğini belirten Erdem, daha yaşanabilir bir dünya için sadece ekmeğin değil, bilgi ve tecrübelerin de paylaşılması gerektiğini söyledi.

Uluslararası bir platformda 4 gündür iş sağlığı ve güvenliğini ele aldıklarını aktaran Erdem, konferansta birçok ülkeden değişik tecrübeleri paylaşma, istişare etme ve geleceğe dair vizyoner yaklaşımlar ortaya koyma imkânı bulduk. Hedef sıfır stratejisi, göçmen işçilerin iş sağlığı ve güvenliği, meslek hastalıklarının önlenmesinde sürdürebilir yaklaşımlar, inşaat sektöründe iş sağlığı ve güvenliği konularında ortaya konulan sunum ve çalışmalar inanıyorum ki, dünya çalışma hayatında kendi adına bir farklılık ortaya koyacak niteliktedir." diye konuştu.

Ahmet Erdem, konferans kapsamında, 19 ülkeden 35 katılımcıyla gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı İş Sağlığı ve Güvenliği Ağı 3. Toplantısı'nda, 11 tavsiye kararı alındığını belirtti.
Yaklaşık 400 konuşmacının katıldığı oturumlarda iş sağlığı ve güvenliği ile çalışma hayatına ilişkin sorunların 36 ana başlıkta ele alındığını vurgulayan Erdem, şu bilgileri verdi:

"Konferans kapsamında yaklaşık 200 kursiyer ile çeşitli kurum ve kuruluşlardan eğitimcilerin katılımıyla 8 başlıkta eğitimler gerçekleştirilmiştir. İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili iyi uygulamaların görülebileceği 11 farklı kuruluşa teknik geziler düzenlenmiştir. Konferansın başarısını taçlandıracak ve etkilerini geleceğe taşıyacak ana unsur; her bir misafirimizin günlük hayatlarına döndüğünde kendisini konferansın fahri elçisi gibi hissetmesi, burada edindiği vizyon ve tecrübeyi bulunduğu ortamlarda paylaşmasıdır. İş kazalarını önleyecek asıl etken, zihinlerde yaratılacak değişimdir. İş sağlığı ve güvenliği bilinci oluşabildiği oranda sıfır kazalı çalışma hayatına ulaşmak mümkündür. Çünkü yasal tedbirlerin sınırı ne olursa olsun, o tedbirleri alacak insanlardır. Alınan tedbirlerin işe yaraması ve sonuç vermesi, çalışan ve işverenlerin bu önlemlere inanmasına bağlıdır. Bu konferansların ana hedefi de bu bilinç ve zihniyet değişikliğini ortaya çıkarmaktır."

Konferans, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Metin Memiş ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Temsilcisi Numan Özcan’ın yaptığı kapanış konuşmaları sonrası katılımcılara plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
 
 
 
 
Son Güncelleme: 31.05.2016 13:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.